‘Sprong bezorgt Washington-coach Laviolette hoofdbrekens’


Daniel Sprong

Face-Off zit al jaren kort op de ontwikkelingen rond Daniel Sprong. Tijd voor een terugblik op de prestaties van onze landgenoot in de Sprong Show. Een week waarin Sprong een kans kreeg en deze met beide handen aanpakte.

Tekst gaat verder onder de video

SPRONG IN, WILSON OUT

Nadat Sprong even uit beeld verdween, kreeg hij afgelopen week zijn nieuwe kans. De Nederlander speelde niet slecht volgens coach Laviolette, maar soms lopen dingen, zoals ze lopen. De Caps draaiden goed, dus er was geen reden om te switchen. Die reden kwam er, dankzij Tom Wilson, ineens wel. Wilson werd voor zeven duels geschorst, na een boarding tegen Brandon Carlo in het duel tegen Boston. Een hit die in de wedstrijd geen penalty opleverde overigens.

Tekst gaat verder onder de video

Na die 5-1 nederlaag in Boston werd al snel duidelijk dat Sprong weer terug zou keren in de line-up. Op de ‘oude tweede lijn’ met Kuznetsov en Vrana. Eind februari werd de Nederlander in New Jersey in alle haast opgetrommeld vanuit het hotel. In het laatste duel dat hij speelde, moest hij Kuznetsov vervangen. Hij scoorde in de 5-2 winst van de Caps. Daarna bleeft het stil. Tot 7 maart. Het begin van zijn 7-game stretch.

Tekst gaat verder onder de foto

Daniel Sprong

EVEN WENNEN

In het duel met de Flyers (3-1 winst) moest Sprong weer even wennen, dan wel inkomen. Scoren deed hij (nog) niet, evenmin een assist noteren. Wel +1. Sprong was direct ‘voer voor de media’, want het is lastig om de 13e aanvaller te zijn en klaar te staan als het moet. Maar als één ding duidelijk was, is en blijft? Is dat de Nederlander écht lekker in zijn vel zit in Washington. Dat bewijst de 23-jarige Amsterdammer als hij na de Morning Skate met de pers praat.

Tekst gaat verder onder de video

SPRONG IS LOS!

Na die persconferentie laat Sprong niet alleen ‘zonder pak’ zien dat hij lekker in zijn vel zit. Maar nu ook daar waar het écht telt. Op het ijs. In de wedstrijd tegen New Jersey laat hij zien niet bang te zijn om grote beslissingen te nemen. Hij gaat samen met Ovechkin op het doel af, maar scoort zelf. De Caps verspelen een 4-1 voorsprong, maar winnen in overtime.

Tekst gaat verder onder de video

De ‘ballen’ om Ovechkin te passeren komen hem op zeer positieve kritieken te staan vanuit de fans en de media. Ook T.J. Oshie lag dubbel tijdens de persconferentie na afloop, wanneer de Nederlander zijn visie moet geven op het overslaan van The Gr8.

Tekst gaat verder onder de video

Sprong laat twee dagen later zien dat hij ook een haarscherpe assist kan leveren in Philadelphia. In het neutrale vak vindt de Nederlander met een strakke backhand-pass Conor Sheary, die het keurig afmaakt. Het commentaar spreekt voor zich over de play onze landgenoot. Opnieuw wint Washington, dit keer met 5-3. De Amsterdammer noteert +3 in het duel.

Tekst gaat verder onder de video

Wéér in Philadelphia laat Sprong opnieuw van zich horen. Hij reageert alert op een terugspringende puck en ‘frommelt’ hem met een chip over de schouder van Elliot binnen. Ook nu wordt er weer gewonnen door de Caps, dit keer met 5-4.

Tekst gaat verder onder de video

Sprong is hot en steeds meer mensen zien wat onze landgenoot aan cijfers kan overleggen. En als ze in Amerika en Canada ergens gek op zijn, dan zijn het statistieken. En die zijn waanzinnig! De aanvaller stond na het duel tegen de Flyers op plek twee in de NHL, als het gaat om goals per 60 minuten speeltijd in 5-on-5.

Tekst gaat verder onder de tweet

Afgelopen nacht streek Washington neer in Buffalo, voor een match-up tegen de bedroevend slecht presterende Sabres. Die ploeg had al tien nederlagen op rij in de boeken. De Caps zorgden dat nummer elf ook genoteerd kon worden. En daarin was zeker ook een rol weggelegd voor Daniel Sprong. Hij scoorde opnieuw en liet ook even zien waarom zijn schot geroemd wordt. Hij pakte ook dik zestien minuten ijstijd mee en zette een +2 op het bord. 6-0 prijkte er op het scorebord na afloop. De vijfde zege op rij voor Washington.

Tekst gaat verder onder de video

‘LAVIOLETTE KAN NIET OM SPRONG HEEN’

De Nederlander staat nu een stretch van vijf duels tijdens de schorsing van Wilson op het ijs. En daarin kan Sprong meer dan keurige rapportcijfers overleggen. Steeds meer mensen roepen om Sprong in de line-up te laten als Wilson terugkeert. Of dat gebeurt? Is de vraag natuurlijk. Feit is wel dat de Nederlander een zeer stevige kandidatuur heeft neergezet in de afgelopen vijf wedstrijden. Ook Alex Ovechkin is tevreden en complimenteert Sprong om zijn schot.

Tekst gaat verder onder de video

Maar wat zijn de keuzes dan? Wilson eruit lijkt niet geheel logisch. De tweede lijn met Sprong doet het goed. Dus breek je die magie dan? Steeds meer mensen zien ook de ‘value for money’ in hem. Hij heeft een 2-jarig contract, tegen een ‘goedkope’ zeven ton salaris. Zet daar Richard Panik tegenover met 2,75 miljoen per jaar (28 duels, 3 goals, 6 assists) of Carl Hagelin met hetzelfde salaris (28 duels, 3 goals, 5 assists) en je begrijpt dat Daniel écht een serieuze optie is en blijft voor de line-up.

Peter Laviolette heeft nog twee duels de tijd om te beslissen wat hij gaat doen, als Wilson terugkeert. Maar een goed presterende Sprong levert hoofdbrekens op bij de coach van Washington Capitals. Of chique gezegd: een luxe probleem. Go Sprong!

Daniel Sprong Stats

Previous Sprong scoort weer, Florida pakt koppositie, 1000 punten Malkin
Next Washington en Sprong blijven winnen, Sabres en Ducks in diepe problemen