Mechelen en Nijmegen delen mokerslag uit aan concurrentie


Mechelen Golden Sharks
Foto: Robert Bos

Twee duels in de BeNe League op de vrijdagavond die vol zaten met belangen. De grootste belangen stonden op het spel in de Silverdome, waar Mechelen en Zoetermeer streden om het achtste play-off ticket. In Nijmegen stond plaats vijf op het spel waar de Devils de Eaters uit Geleen ontvingen. Het werd een prachtige speelronde.

ZOETERMEER PANTERS – MECHELEN GOLDEN SHARKS 5-10

Het verschil op de ranglijst was voor aanvang drie punten in het voordeel van de Panters. Mechelen moest winnen om niet vroegtijdig uitgeschakeld te zijn voor de play-offs. De troepen van Jesse Raekelboom slaagden glansrijk en wervelden in 40 minuten langs de Panters.

De openingsfase was nog wel voor de thuisploeg qua spelbeeld. Qua kansen kreeg Mechelen de beste, Zoetermeer was meer in het aanvalsvak te vinden. Mike Robinson opende de score door knap in de verre hoek raak te prikken. Amper een minuut later deelden de Belgen een ware upper-cut uit aan de Panters. Kevin Miller maakte op prachtige wijze de 0-2, door zijn stick te laten staan en de puck langzaam in het goal te laten glijden. Alex Andjelic greep direct in met een time-out, maar effect had het niet. Mechelen was razend gevaarlijk in de omschakeling. Kim Miettinen en Arne van Espen onderstreepte de scherpte van de bezoekers door het verschil naar vier te tillen. 0-4 was de eerste ruststand.

Mechelen Golden Sharks
Foto: Robert Bos

Panters kwam met iets meer energie het tweede deel in en Ferenc Kocsis leek het startschot te geven tot een comeback met een treffer na 24 minuten. Twee minuten later kon ook dat scenario de vuilbak in: opnieuw Robinson en Miller sloegen genadeloos toe. Jared Henderson trok de stand rap weer naar 2-6. Er waren 27 minuten gespeeld en er waren weinig mensen die deze, overigens terechte, tussenstand hadden voorspeld. De haaien hadden de Panters tussen de kaken geklemd en lieten niet meer los. Vier unanswered goals van Mechelen tilden de stand naar een pijnlijke 2-10. Jay Huisman prikte vlak voor de rust nog raak, een pleister op de wonde.

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

In het slotstuk liet Zoetermeer zien wel degelijk te kunnen ijshockeyen. Het was de betere ploeg, maar de opgave om nog een resultaat te pakken was logischerwijs veel te groot. Berry Donders scoorde nog een prachtgoal en Joy Turpijn zorgde voor het slotakkoord. Conclusie van deze avond: Mechelen had de boodschap dat er heel veel op het spel stond het beste begrepen en won dik verdiend, Zoetermeer liet zichzelf compleet in de steek. Golden Sharks pikte plek acht af en het is aan Panters om hier met een loodzwaar programma nog iets aan te doen.

SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN – MICROZ EATERS LIMBURG 6-3

In het Triavium streden de Devils en de Eaters direct om plaats vijf. De Limburgers verdedigden een voorsprong van drie punten, maar Nijmegen speelde een duel minder. Waar de Limburgers drie van hun laatste vier duels verloren, pakten de Devils zeven punten uit de laatste drie duels.

Geleen opende lekker door na zes minuten via Vadim Gyesbreghs een voorsprong te pakken, daarna pakten de Devils langzaam maar zeker het heft meer in handen. De ploeg van Ron Plamont maakte goed gebruik van de power play. Nick de Jong en Jan Jarabek zetten hun team voor de eerste dweil op een 2-1 voorsprong. Geleen mocht het middenstuk met een man meer starten, omdat Luke Zwartbol op de strafbank mocht starten.

Select 4-u Devils Microz Eaters
Foto: Paul Nicolaassen

Toch was het Nijmegen dat de eerste treffer van de tweede periode op het bord zette. Levi Houkes schoot in ondertal de derde treffer van de avond binnen. Net voor het half uur bracht Luke Zwartbol de marge op drie. Geleen had geen grip op het spel van de Devils en deden zichzelf ook geen gunst door opnieuw straffen te pakken. Houkes maakte treffer nummer vijf vanuit een penalty shot, voordat Tom Marx de 5-2 ruststand op het bord bracht. Een tussenstand die volledig terecht was.

Select 4-u Devils Microz Eaters
Foto: Paul Nicolaassen

In de slotperiode knokte Geleen zich wat meer in de wedstrijd, maar vergat het zich te belonen met een goal. Die viel aan de andere kant wel, toen Branden Eden de zesde treffer tegen de touwen joeg. De Limburgers deden vlak voor tijd nog iets terug via de tweede treffer van Marx. Nijmegen boekte een verdiende zege, en deed goede zaken, in de strijd om plaats vijf. De Limburgers zullen zichzelf echt moeten doordringen van de noodzaak dat er punten gepakt dienen te worden.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 18 16 0 1 1 49 +61
2 CAIROX HIJS Hokij 17 11 2 1 3 38 +43
3 ERA Renomar HYC 15 10 2 0 3 34 +68
4 Luik Bulldogs 15 10 1 0 4 32 +36
5 Select 4-u Devils 17 8 0 2 7 26 +32
6 Microz Eaters Limburg 18 8 0 2 8 26 +24
7 Chiefs Leuven 16 6 1 1 8 21 -2
8 Mechelen Golden Sharks 17 7 0 0 10 21 +4
9 Zoetermeer Panters 17 5 3 0 9 21 -10
10 Antwerp Phantoms 17 2 0 1 14 7 -116
11 Trappers BNL Team 17 0 0 1 16 1 -137
Previous Trappers boekt zege bij Indians ondanks Oberliga Nord titel
Next New York Rangers en Minnesota Wild houden hoop op playoffs