Herentals en Luik moeten het uitvechten in klassieker


ERA Renomar HYC Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

Vanavond om 20:30 uur is het dan zover in Mechelen. Daarna zal bekend worden wie de bekerwinnaar van België is geworden. Een finale, die voor de vijfde maal op rij, zal gaan tussen ERA Renomar HYC en Bulldogs Luik. De uitgebreide voorbeschouwing.

HERENTALS EN LUIK: GEEN CRUISE CONTROL

Ondanks het wegvallen van enkele kernspelers zette HYC het Bekerkampioenschap goed in met winst bij rivaal Luik. Even later moesten de Kempenaars zowel in Mechelen als in Leuven onverwachte verliespunten incasseren. In eigen huis werd een 0-5 achterstand, mede onder impuls van Nathan Pancel, tegen Bulldogs alsnog rechtgezet in de voorlaatste minuut met de 7-6 winsttreffer. Dubbele winst voor HYC in de voorrondes tegen Luik is goed voor het moraal van de troepen.

Luik Bulldogs IJshockey
Foto: Robert Bos

De Luikse Bulldogs wisten dan wel niet te punten tegen eeuwige rivaal Herentals in de voorrondes, de Leuvense en Mechelse klippen werden daarentegen met maximale puntenoogst omzeild. Het vertek van het Limburgse vijftal Akim Ramoul, Kai Willems, Kay Gielen, Lars Engwegen en Stef Verhulst werd goed verteerd. En de sterke imports Cheyne Matheson en Nick Rivait werden geruisloos vervangen door nieuwe sterke Canadese jongens. Getuige de 47 punten van het duo Bryan Kolodziejczyk en Jessiko Bernard in deze voorondes.

Halve Finales

De steeds beladen derby Leuven – Luik werd door de troepen van Paul Vincent goed ingezet. Na een half uur spelen en met een 0-3 voorsprong leek de uitzege al binnen. Met Chiefs ben je nooit klaar en een kwartier later stond het alweer 3-3 gelijk. In de slotfase kwamen de Luikenaars weer nipt op voorsprong. In een alles of niets-slotfase voor Chiefs duwde Alexandre Bremer de 3-5 eindstand in het lege Leuvense doel.

Luik Bulldogs Chiefs Leuven
Foto: Ice Hockey Photography

In het Luikse Mediacité controleerde de thuisploeg de debatten na de vroege openingstreffer van Ax L Milpas. Leuven beet zich lang de tanden stuk op de weer sterk presterende Pasquale Spano. Halfweg de slotperiode bracht Adam Logozzo de bordjes eindelijk weer in evenwicht. Door de “Best of Two”-modus schoot Leuven met een draw niets op en trok dus ten aanval. In de slotminuut en in een Leuvense PowerPlay werd Chiefs-goalie Ryan Malinowski ingeruild voor een extra aanvaller. Na dertig seconden was het raak; voor Bulldogs Luik , dat hiermee defintief zijn Finale-plek veilig stelde.

Mechelen Golden Sharks ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

Het Finale-ticket behalen bleek voor HYC wat eenvoudiger. Na de Mechelse bolwassing in de voorrondes bleek het eergevoel van HYC motivatie genoeg. Het duo Preston Shupe en Mitch Morgan fusilleerden als het ware de Sharks. Een dit seizoen sterk acterende Mechelen goalie Mike Gysbrechts moest zich negen keer gewonnen geven! Enkel Elia Urlings kon eens tegenscoren voor Mechelen. Daags erna in de Kempense bossen zagen de ruim 500 toeschouwers dezelfde Urlings Mechelen zowaar op voorsprong knallen! Herentals, met de wederoptredende aanjager Vincent Morgan, trok de situatie snel recht en cruiste naar 8-3 eindwinst richting de Finale.

Waarom Herentals de finale wint

HYC heeft beide voorrondewedstrijden van Luik gewonnen. Zeker die tweede, na een sensationele ommekeer, heeft de tegenstander pijn gedaan. Ook in de BeNe League zien we dat de Kempenaars week na week sterker worden. De terugkeer van Vince Morgan, de steeds meer aanwezige Robert Lepine, de heroptredende Preston Shupe en de gerevalideerde Peter Bartek zijn bijkomende troefkaarten voor coach Jeffrey Van Iersel.

Zeker de aanvalskracht van HYC is indrukwekkend. Naast de eerder vermelde Canadese jongens en de broers Morgan heb je nog goalgetters als Ben Vercammen, Ben Coolen, Ebe Daems of Jacques De Ceuster die voor slagkracht kunnen zorgen. En achterin groeien de jonge knapen in de schaduw van certitudes als Kevin Van Looveren, Emiel Goris en Niels Vroemans. Mooi om zien is dat alle lijnen hun ijstijd krijgen en de speelkansen aangrijpen om zich te manifesteren. Natuurlijk worden fouten gemaakt, de groep heeft vaak de veerkracht om deze snel om te zetten in leermomenten.

Waarom Luik de finale wint

Simpel: Luik wint omdat het de ploeg in vorm is. De voorbije weken werden de overwinningen aan elkaar gerijgd. Acht zeges op rij. Mooi toch. Zeker de winstpartijen tegen Den Haag en Zoetermeer waren indrukwekkend. Voorin hebben de broers Kolodziejczyk elkaar terug gevonden. Power forward Bernard en Brett Oliphant zijn efficiënte teamspelers die scoren en laten scoren. Bryan Henry, Jordan Paulus, Kristof Van Looy en Maxime Pellegrims kennen het spelletje door en door.

En toegegeven; achterin staat Luik sterker dan verwacht. Goalie Spano speelt sterk en zonder franjes. Knapen als Sean McCann-Coppens, Frank Neven en Michael Distate houden het vaak goed dicht achterin. Indien emoties en irritaties onder controle gehouden worden tijdens de wedstrijd, zijn Bulldogs sterk, erg sterk.

Beleef het LIVE mee

Face-Off zal natuurlijk op diverse manieren de bekerfinale onder de aandacht brengen. De beste manier is om er natuurlijk gewoon lekker live bij te zijn in Mechelen. De ca. 1.000 tickets zijn ondertussen de deur uit. Anderzijds kan je ook vanuit de luie zetel deze boeiende classico live volgen. Het HYC tv-team zal, in opdracht van RBIHF, vanaf 20:00 uur de stream verzorgen en wel in beide landstalen. Wil je dir niet missen (KLIK HIER) en je kan het vijfde duel op rij om de Beker van België live volgen; tegen een betaling van € 5,00.

Previous Den Haag boekt ruime overwinning op Tilburg Trappers BNL
Next Trainerscarrousel, Daniel Sprong, Pacific Division, Stanley Cup