Favoriet Heerenveen moet waken voor ‘one match heroes’ uit Nijmegen


Unis Flyers Heerenveen Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Vanavond om 20:00 uur is het dan zover in Eindhoven. Daarna zal bekend worden wie de bekerwinnaar van Nederland is geworden. Een finale die zal gaan tussen UNIS Flyers Heerenveen en titelverdediger Select 4-u Devils Nijmegen. De uitgebreide voorbeschouwing.

HEERENVEEN: BAAS IN DE VOORRONDES

Tien duels, tien winstpartijen. Weliswaar werden er twee zeges in overtime/shootouts geboekt, maar het rapport van Heerenveen in de voorrondes was indrukwekkend te noemen. Met afstand werden zij de nummer één van de voorronde in het bekertoernooi. Solide, als team opererend. Coach Mike Nason was zelf ook wel verrast over het snelle ‘in elkaar vallen van de puzzelstukjes’ tijdens het bekertoernooi, zo vroeg in het seizoen. Tegenstander in de halve finales werd nummer vier Geleen .

Tekst gaat onder de video verder

NIJMEGEN STROEF OP GANG

Nijmegen daarentegen kende een stroevere aanloop in de openingsfase van het seizoen. Een moeizame zege in Tilburg (6-7), een serie van vier nederlagen op rij, maar ook een punt pakkend in Heerenveen. In de laatste wedstrijd van de voorronde, uit bij Den Haag, stelde Nijmegen plek drie veilig, goed voor een halve finale tegen Den Haag.

Tekst gaat onder de video verder

HALVE FINALES

UNIS Flyers Heerenveen ging in twee verhitte duels langs Geleen, maar vooral het fysieke aspect en de knokpartijtjes vielen op in deze serie. Zeker het duel in Heerenveen zal menig wenkbrauw hebben doen fronsen toen, voordat er ook maar een seconde gespeeld was, spelers van Geleen die van Flyers opzochten en het op knokken uitliep. De Friezen, dat zou je bijna vergeten, wonnen twee maal (2-3 en 5-2) en sweepten de Eaters daarmee uit het bekertoernooi.

Tekst gaat onder de foto verder

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

Den Haag en Nijmegen schotelden het publiek een heerlijke halve finale serie voor. Nijmegen pakte, dankzij een uiterst sterke tweede periode, het eerste duel in Den Haag met 2-4. Een dag later sloeg Den Haag keihard terug, door in Nijmegen met 5-1  te winnen. Omdat we in het rare best-of-two format gedwongen werden, moest de overtime een winnaar uitwijzen, want doelsaldo deed er niet toe. Daarin werd Jurryt Smid de match winner. Hij stuurde zijn Nijmegen naar de finale, ten koste van Den Haag, om de titel te verdedigen.

Tekst gaat onder de foto verder

Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

WAAROM UNIS FLYERS HEERENVEEN WINT

Er omheen draaien heeft geen nut: UNIS Flyers Heerenveen is (de grote) favoriet. Een win streak van 20 duels (Beker en Bene League) en slechts één nederlaag in de IRC. De Friezen hebben het goed voor elkaar. Goalie Martijn Oosterwijk en de aanvalsleiders Trevor Petersen en Juha Kiilholma zijn een schot in de roos gebleken. De kern Hunt, Wurm, Bezak, Limnell, Janssen en Nijland brengen ook hun ‘gewenste’ niveau. Heerenveen heeft vier lijnen ‘waar het vandaan’ kan komen. De ploeg oogt als een team en zijn op dit moment lastig te verslaan.

Tekst gaat onder de foto verder

Juha KiilholmaUNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

WAAROM SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN WINT

De underdogpositie. Dat vinden ze misschien wel lekker in Nijmegen. Kijk naar het vorige seizoen: niet favoriet in de halve finale tegen Heerenveen en niet favoriet in de finale tegen Den Haag. De uitkomst is bekend: Nijmegen pakte de bekertitel. Er werden flink wat namen aangetrokken door de Devils, waarmee de selectie voor aanvang van het seizoen werd gebombardeerd tot één van de grote/grootste kanshebbers om de prijzen. Maar Nijmegen draaide stroef in de voorronde, in de BeNe League is het nog niet veel beter met een achtste plaats (13 uit 10). Nijmegen is wel een ploeg die er kan staan, als het moet. En juist die ‘one day matches’ ligt de ploeg wel heel erg lekker.

Tekst gaat onder de foto verder

Devils Nijmegen Antwerp Phantoms
Foto: Paul Nicolaassen

LET MAAR EENS EXTRA OP….

Al eerder genoemd: Martijn Oosterwijk. Hij is op dit moment de goalie met de beste GAA cijfers van allemaal. Is weer thuis en laat zijn klasse wekelijks zien. Point leaders in de beker voor Heerenveen waren Trevor Petersen en Juha Kiilholma. Ik zou jullie willen adviseren om Lars den Edel extra in de gaten te houden. Die is de laatste weken heel goed in vorm en zet dat ook om in punten.

Tekst gaat onder de foto verder

UNIS Flyers Heerenveen, Lars Den Edel
Foto: Debra Schotanus

Bij Nijmegen kan Deniz Mollen het verschil gaan maken. Wellicht ‘nog niet zo goed als vorig seizoen’, maar juist hij zou wel eens een beslissende factor kunnen blijken. Als Mollen op zijn kop gaat staan (uitgerekend in zijn thuisstad), dan zou dat heel erg prettig zijn voor Devils. Jeffrey Melissant rijgt de punten dit seizoen ook weer lekker aan elkaar. Speciale vermelding aan Nijmeegse kant is er van mij voor Jan Jarabek. De kersverse import laat zien dat hij fysiek zijn mannetje staat en een lekker schot los kan laten.

Tekst gaat onder de foto verder

Jan Jarabek Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

BELEEF HET MEE!

Face-Off zal natuurlijk op diverse manieren de bekerfinale onder de aandacht brengen. De beste manier is om er natuurlijk gewoon lekker live bij te zijn in Eindhoven. Vanaf 19:30 uur zal de stream (KLIK HIER) live de lucht in gaan, tegen een betaling van €3,50.

Previous Microz Eaters Limburg, Bekerfinales, BeNe League, verassingen NHL
Next Islanders en Penguins pakken ruime overwinning, 'Lacrosse' goal Filip Forsberg