Gehavend Chiefs verliest in Heerenveen

UNIS Flyers Heerenveen

Unis Flyers Heerenveen – Chiefs Leuven 8-1

Vrijdagavond stond, gezien de stand op de ranglijst, een topper in het Thialf op het programma. Chiefs Leuven (nr.4) nam het in Heerenveen op tegen koploper Unis Flyers Heerenveen. Leuven moest maar liefst zes spelers missen. Flyers coach Mike Nason kon weer een beroep doen op Niels van der Vossen. Vanwege een stageproject in Frankrijk was hij tot nu toe nog afwezig bij de Friezen.

Na de puckdrop om 20.30 werd het duidelijk dat Chiefs de koploper in de beginfase wilde overrompelen. De thuisploeg begon slordig en zag de bezoekers regelmatig gevaarlijk uitbreken. Echte kansen leverde dit echter niet op. Halverwege de eerste periode leken de Unis Flyers eindelijk wat grip op de jonge ploeg van coach Gil Paelinck te krijgen. Op het moment dat de Flyers goalie Ryan Malinowski flink aan het werk begon te zetten, kregen de bezoekers de grootste kans. Na een break away werd William Kangasniemi door een pass van achter de goal alleen voor Martijn Oosterwijk gezet. Zijn schot ging echter recht op de goalie af.

Direct in de tegenaanval wist Heerenveen, na lang puckbezit te hebben gehad, op voorsprong te komen. Lars den Edel bediende uiteindelijk Pippo Limnell die de 1-0 binnenschoot. Nog géén minuut later werd het 2-0 door Den Edel. Door deze mokerslag werd snel duidelijk dat er voor Chiefs niets te halen viel in Heerenveen. In de achttiende minuut werd het, tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd, 3-0 door wederom Den Edel.

Lars den Edel Unis Flyers Heerenveen
Lars den Edel (Foto: Robert Bos)

Heerenveen zet door in middenstuk

Heerenveen begon de tweede periode met een man meer op het ijs. In de tweede minuut rondde Trevor Petersen na een prima individuele actie knap af. Drie minuten later verloor de verdediging van de bezoekers knullig de puck. Petersen maakte hier dankbaar van gebruik en schoof de puck zachtjes onder Malinkowski over de doellijn.

Hierna besloot Leuven om van goalie te verwisselen, Keanu Evers verving de Canadese goalie. Nog géén twee minuten later wist Chiefs aanvaller Kangasniemi met een backhandschot Oosterwijk te verrassen: 5-1. Evers maakte een geweldige redding in de 27e minuut na een goede aanval van de Flyers. In de laatste minuut van de tweede periode werd het stil in het Thialf nadat Nathan Compere, na een check, hard in aanraking kwam met de boarding en roerloos bleef liggen. Ondersteund door teamgenoten wist hij gelukkig de dug-out te bereiken. Vlak voor de rust wist Den Edel zijn hattrick compleet te maken en gingen de teams met een 6-1 de derde periode in.

De derde periode werd voor de bezoekers een kwestie van schadebeperking en Heerenveen geloofde het wel. Lang gebeurde er dan ook vrij weinig. In de laatste vijf minuten wisten de Unis Flyers nog tweemaal het net te vinden. De goals kwamen van Petersen en Brent Janssen. De wedstrijd eindigde in een gemakkelijke 8-1 voor de trotse koploper.

Hieronder de interviews met Niels van der Vossen en Ryan Malinkowski na de wedstrijd;