Opvolger Jacobs, geweld tegen scheidsrechters, de Oberliga en Daniel Sprong


Afgelopen weekend werden er printscreens naar buiten gebracht van een scheidsrechter zijn inbox. Waar ligt het probleem en wat is de oplossing? Hebben de clubs hierin een rol te vervullen?

Jacco: Ja dat gaat nergens over. Doe gewoon lekker normaal, maar klaarblijkelijk is dat voor sommige figuren niet zo makkelijk. Helaas gebeurt dit altijd en overal. En uiteraard is het ook zo dat niemand het altijd eens is met een scheidsrechter, maar dat kan je op een normale manier aangeven. Ik vrees dat clubs niet veel aan ‘het internet fenomeen’ kunnen doen, dan alleen aangeven dat zij dat niet ondersteunen. De keyboard warriors zitten vaak achter het toetsenbord thuis.

Cindy: Dit is al een probleem van jaren. Sommige supporters komen elke week op een wedstrijd alle frustraties eruit gooien en jammer genoeg is de ref altijd de kop van jut. Als ik hoor wat er tijdens een wedstrijd naar de scheidsrechters wordt geroepen en gescholden, heb ik soms het schaamrood op de wangen. Ik denk dan zo: als je denkt dat je als supporter zo goed de regels kent en echt alles vanop de tribunes correct kan beoordelen, pick up the whistle & blow it yourself! Zelfde gevoel bij sommige spelers die heel respectloos omgaan met de refs. We vergeten vaak dat deze mensen dit doen uit liefde voor de sport. Een minimum aan respect is wel zo op zijn plaats. Clubs moeten zich duidelijk distantiëren van zulk gedrag van supporters zowel als van hun spelers.

Tekst gaat onder de video verder

Tom: Meestal werkt zwijgen hier het best. Dat neemt niet weg dat het walgelijk is om iemand privé nog eens voor van alles uit te gaan maken, omdat je het niet eens was met een split-second beslissing van de beste man of vrouw op het ijs. Zit je dan met je kopje thee lekker achterover gezakt iemand twee dagen na die split-second beslissing de huid vol te schelden, hup jij! Misschien niet de oplossing, maar wel een steuntje voor de refs die onze sport mogelijk maken: stuur ze eens een positief berichtje. Puur omdat ze er maar mooi elk weekend staan.

Jonathan: Veel mensen voelen zich erg op hun gemak om vanachter een beeldscherm iemand te bedreigen. Als club heb je ook een verantwoordelijkheid, namelijk in je voorbeeldfunctie. We kunnen het allemaal oneens zijn met calls van een scheidsrechter, maar daar verander je niets mee in het resultaat van een wedstrijd. Overtredingen worden gemaakt, en in de ene situatie zal een scheids besluiten om hier een straf aan te hangen, en in andere gevallen zal besloten worden om het spel gewoon door te laten gaan. Die beslissingen worden genomen ‘in the heat of the moment’ (laten we eerlijk zijn: spelers verschuilen zich ook altijd achter dit argument). Ben je het er niet mee eens? Jammer dan: kijk of je als coach na afloop nog kort kan praten met een scheids, en laat het daarbij. Als je als speler, staff, bestuurder, een oordeel geeft over de arbitrage, tijdens een interview of wellicht bij een wedstrijdverslag, dan geef je de supporters óók de ruimte om een mening te vormen. Plaats je hier als club boven en kijk gewoon naar de volgende wedstrijd. Volgens mij voorkom je dan op termijn een hoop gedoe.

Previous Islanders winnen voor de tiende keer op rij, mijlpaal voor Bruins Zdeno Chara
Next St. Louis Blues en New York Rangers halen uit