Ron Berteling Schaal XIII: Den Haag of Nijmegen?


Ron Berteling Schaal IJshockey
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Vanavond om 20:30 uur barst het ijshockeyseizoen traditiegetrouw weer los met de strijd om de Ron Berteling Schaal, de strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Omdat Select 4-u Devils Nijmegen beide prijzen pakte afgelopen jaar, is verliezend bekerfinalist CAIROX HIJS Hokij de tegenstander op De Uithof. Tijd om de voorbeschouwing los te laten op dit duel.

VORIG SEIZOEN TELT NIET MEER

Wat geweest is, is geweest. Alle teams gaan met de teller op nul starten en dat is ook zo voor dit duel. Er is genoeg om te schrijven over Den Haag en Nijmegen op basis van het vorige seizoen. Zo versloegen de Nijmegenaren de mannen uit het Haagse tweemaal in de finale, beker en Final Four, maar werden beide ploegen ook (al) in de eerste ronde van de play-offs Bene League uitgeschakeld door respectievelijk Geleen en Luik.

Wellicht het belangrijkste aspect is de boodschap van HIJS-Captain Alan van Bentem, met het oog op de wanorde van vorig jaar tijdens de bekerfinale: ‘Dat zal niet zo snel meer gebeuren, daar moeten we ook eigenlijk niet meer bij stilstaan.’ Een statement waar Face-Off zich van harte bij aansluit en waarvan wij hopen dat de supporters van beide kanten het (eindelijk) ook achter zich kunnen laten. Op naar een mooie pot ijshockey om de Ron Berteling Schaal!

CAIROX HIJS HOKIJ

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

De supporters van Den Haag hadden lange tijd de gedachten ‘gaat er nog iets gebeuren?’ na de uittocht van veel sterkhouders. Inmiddels is coach Chris Eimers aan de slag met zijn vernieuwde brigade. Op zoek naar automatismen en systemen, maar boven alles het creëren van het ‘vuurtje’ in zijn ploeg. HIJS zal voor velen niet als topfavoriet van dit seizoen gelden, maar gold het dat wél in het seizoen dat zij de triple pakten? Vlak ze niet uit in Den Haag, want een gevaarlijke klant is HIJS zeker. Een karakterploeg met een coach die gepokt en gemazeld is en op de juiste momenten de knoppen in kan drukken bij zijn ploeg die er toe doen.

SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN

Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Nijmegen bestaat 50 jaar en wil dat jubileum op gaan vijzelen met de succesvolle jacht op alle prijzen. De Ron Berteling Schaal is de eerste prijs van het seizoen. Maar de spelers weten ook dat prijzen winnen één is, de titel met succes verdedigen is een ander verhaal. Kwalitatief gezien mag Nijmegen niet mopperen met het materiaal waar coach Alexander Jacobs mee kan werken. Logischerwijs brengt dat wel druk mee, de druk van het moeten. Verstoppertje spelen met deze ploeg heeft dan ook weinig zin. Kan Jacobs er met zijn spelersgroep een geheel van maken dat die verwachtingen waarmaakt?

DE VOORBEREIDING

Den Haag speelde in aanloop naar dit duel vier oefenduels. Chiefs Leuven werd met 8-1 verslagen, maar een dag erna moesten de Hagenaars een 2-1 nederlaag slikken tegen hetzelfde Leuven. Afgelopen weekend won HIJS de streekderby tegen Zoetermeer met 4-1 en volgde er een 6-1 winst op Heerenveen. Dat laatste duel werden de strafbanken goed warm gehouden door beide teams.

Bij Nijmegen liep de voorbereiding wat hobbelig. De Devils gingen er twee keer af tegen Hammer Eisbären (2-8 en 5-1), waarna het tweeluik tegen Dinslakener Kobras een winstpartij (0-5) en een nederlaag (4-8) opleverden. Die laatste partij werd gespeeld tijdens het All-Star Weekend in het Triavium, ter ere van het 50-jarig bestaan van de ploeg uit Nijmegen.

WAAROM DEN HAAG WINT

Chris Eimers CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Den Haag verloor afgelopen zomer al redelijk snel wat sleutelspelers en versterkte zich haast geruisloos in aanloop naar het seizoen. HIJS is een ploeg, favoriet voor de winst of niet, die altijd de strijd aangaat. Anderen zullen wellicht beter willen presteren dan ze vorig seizoen gedaan hebben. Chris Eimers heeft een ploeg die hij zal moeten kneden en schaven tot een hecht collectief, waarbij echte Haagse jongens als Alan van BentemJasper Kick en de teruggekeerde Thomas Roosendaal voorop in de strijd zullen gaan. Mogelijk dat ook het spelen in de eigen Uithof een extra voordeel zal brengen.

WAAROM NIJMEGEN WINT

Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

De Devils worden door velen getipt als absolute topfavoriet, gezien de inkomende transfers. En eerlijk: Alexander Jacobs heeft niet de minste namen aan zijn selectie toe kunnen voegen. Ondanks dat er door ziekte niet optimaal gepresteerd kon worden in de voorbereiding, zal menigeen toch betere resultaten verwacht hadden op voorhand. De kenners hebben evenwel vorig jaar ook kunnen zien dat de ploeg er staat, als het ertoe doet. En vanavond is er weer zo’n moment dat het ergens om gaat: de eerste prijs van het seizoen staat op het spel. Tijd voor Levi Houkes, Nick de Jong en Deniz Mollen om het ware gezicht te laten zien.

Om 20:30 uur zal de puck op het ijs kletteren en zullen de twee karakterploegen de strijd aangaan. Tellers op nul, focus op het ijs: het seizoen gaat beginnen! We maken ons op voor een lekker openingsduel van het nieuwe seizoen. Wint Den Haag voor de vierde maal de seizoensouverture? Of zet Nijmegen hem voor de twee keer in de prijzenkast? The wait is over!

Previous Florida Panthers grijpt met nieuwe klauwen naar play-offs
Next Brengt hot dog man Phil Kessel Arizona Coyotes een stap verder?