Ken Holland brengt nieuwe hoop voor Edmonton Oilers


photo: NHL.com

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL-seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Cor Machielsen laat zijn licht schijnen op Edmonton Oilers.

Vorig Seizoen

Bij het begin van vorig seizoen schreef ik het navolgende met betrekking tot de voorspelling: Mocht het toch weer niet lukken dit seizoen dan zal Todd McLellan zijn spullen kunnen gaan pakken en misschien zelfs tezamen met de general manager Peter Chiarelli. Dat is dus compleet uitgekomen. Wederom stelde de Oilers teleur ondanks dat het “Dynamic Duo” Connor McDavid en Leon Draisatl beide meer dan 100 punten haalde. De Oilers zijn het enige team met twee spelers met meer dan 100 punten. Maar als je verdedigers en keepers niet constant het niveau van de NHL halen kom je niet ver. Ook de special teams lieten het weer afweten. Penalty kill 74.8% (30e) en powerplay 21.2% (9e). De grote schoonmaak is begonnen. De grootste vraag in Edmonton zal zijn: Hoelang houdt Connor het nog vol om bij een club te spelen die niet om de prijzen speelt?

Aangetrokken en vertrokken

Vorig seizoen werd de technische staf al opgeschoond, zonder succes. Dit nieuwe seizoen is dat wederom het geval. General manager Peter Chiarelli is vervangen door de zeer ervaren Ken Holland en de nieuwe hoofdcoach is Dave Tippett. Tippett nam zijn eigen assistenten mee. Van de oude technische staf zijn alleen Glen Gulutzan en goalie coach Dustin Schwartz over. Jim Playfair heeft al zes seizoenen eerder gewerkt met Tippett bij Arizona Coyotes als assistent. Brian Wiseman was videocoach bij Dalles Stars onder Tippett.

tippett

Twee dure krachten zijn weggegaan. Andre Sekera werd uitgekocht en die vertrok naar Dallas Stars en Milan Lucic werd getraded naar Calgary Flames ten gunste van James Neal. Zo kwam er een beetje ruimte voor Holland om wat nieuwe gezichten aan te trekken. Mike Smith kwam over van Calgary Flames en mag samen met Mikko Koskinen gaan uitmaken wie eerste keeper wordt. Defensieve kracht Joel Persson komt over vanuit Zweden via Växjö Lakers. Nog een Zweed werd gehaald, deze kwam van Färjestad BK. Forward Joakim Nygård is diegene. Ik durf niet te zeggen dat zij al klaar zijn voor de NHL.

Dat geldt ook voor Gaëten Haas die overkomt vanuit de Zwitserse competitie via Bern. Josh Archibald is gekomen vanuit Arizona Coyotes. Markus Granlund komt over van de Canucks. Josh en Markus moeten de special teams wat meer power geven. De Slowaak Tomas Jurco heeft vorig seizoen weinig gespeeld in verband met blessures maar was tussen 2013 en 2017 vier jaar een speler bij Detroit Red Wings en is dus een goede bekende van Ken Holland. Vlak voordat het trainingskamp begon kwam er nog een oud Red Wing naar Canada. Riley Sheahan mag zich ook gaan bewijzen in Edmonton.

Vooruitblik

Is James Neal de ontbrekende factor in de eerste lijn met Connor McDavid en Leon Draisatl? Wie er ook heeft gestaan de afgelopen drie seizoenen, iedere keer was het net niet. Krijgt Dave Tippett de Oilers weer op het niveau van 2016-2017 toen ze wel de play-offs haalden. Want eerlijk is eerlijk als je een team hebt met twee spelers die +100 punten scoorden dan ben je aanvallend aardig sterk. Er is wel te weinig veranderd aan de defensie door Ken Holland. Gaat dat ze opbreken?

james neal

Keep an eye on

Daar zijn ze weer, het “Dynamic Duo” Connor McDavid en Leon Draisatl natuurlijk. Daar kun je moeilijk omheen. McDavid scoorde volgens de fans de mooiste goal van afgelopen seizoen. Toch wil ik ook James Neal noemen. Vorig seizoen was er geen chemie tussen de coach van de Flames Bill Peters en Neal. Hij kwam daar niet uit de verf. Zou het een gouden trade worden voor Ken Holland? Milan Lucic, die al twee seizoenen niet meer mee kon komen bij de Oilers, voor James Neal?

Voorspelling

De Mart Smeetsen van Amerika en Canada zeggen voor aanvang van het nieuwe seizoen, als je als club met Connor McDavid en Leon Draisatl in je team geen play-offs haalt is er grondig wat mis. Defensief is er echter weinig veranderd want de Oilers zitten nog steeds opgescheept met Adam Larsson, Kris Russel en Matt Benning. Die maakten vorig seizoen net iets teveel foutjes. Ik gok op een 3e plaats in de divisie of een wildcard spot voor de Oilers.

Previous Imports, Ron Berteling Schaal, NHL Global Series en favoriete legendes
Next Anaheim Ducks zet in op de jeugd