Senna Peeters is gereed voor het trainingskamp met Halifax Mooseheads


sennapeeters

Voor de echte start van de zomer meldden we reeds het nieuws dat Antwerpenaar Senna Peeters de 48e pick was in de CHL Import Draft. Ondertussen is Senna in Halifax waar hij zal spelen voor de Mooseheads in de QMJHL. Op 14 augustus start het trainingskamp. Christian Pierre interviewde hem in zijn ouderlijk huis te Brecht, na de draft en voor zijn vertrek. Een gesprek over de stress van de draft en zijn toekomst in Halifax.

De draft

“Ik ben uiteraard superblij en heel tevreden dat Halifax mij de kans geeft en tevens in mij gelooft. Het is een droom van mij die realiteit wordt. Samen met de andere gezinsleden hebben we de draft gevolgd via de livestream op de computer. Het was best wel spannend”, vertelt Senna.

De draft bezorgde de zeventienjarige Belg wel wat stress. “Ik heb met veel clubs gepraat. Er worden dan altijd wel beloftes gemaakt, maar het komt er uiteindelijk op dat ultieme moment van de draft wel op aan. Net voor de effectieve draftronde kreeg ik nog een telefoontje van Halifax dat ze mij gingen nemen. Dus pas dan was er wel zekerheid uiteindelijk, maar daarvoor was het pure stress, tijdens de draft zelf, maar ook de dagen ervoor.”

Senna Peeters

Halifax Mooseheads: geen klein clubje

Senna komt in een team met naam en faam terecht. Halifax Mooseheads is immers geen meeloper in de competitie. Afgelopen seizoen was het team de Memorial Cup finalist. De Memorial Cup is de Stanley Cup variant voor Junior Hockey in Canada. Geen kleinigheidje als je die wint.

“Mooseheads is inderdaad één van de betere teams. Ik ben dan ook hele blij dat ik voor hen kan gaan spelen. Ik laat het allemaal even op mij af komen, maar ga me wel gedegen voorbereiden zodat ik er sta zodra ik in Halifax op het ijs stap.”

Halifax Mooseheads was evenwel geen totaal onbekende voor Senna. “Klopt. Samuel Dubé, die reeds voor Mooseheads speelt, was een teamgenoot van mij bij Red Bull Salzburg. Ik heb met hem daar twee jaar samengespeeld en het eerste jaar was hij tevens mijn kamergenoot. Toen hij werd gedraft voor Halifax was ik blij voor hem. Volgend seizoen gaan we opnieuw samenspelen en dat vind ik wel fijn. We kijken er allebei naar uit. Leuk ook dat ik er al iemand ken vooraleer ik de kleedkamer binnenstap.”

Mooi parcours

Senna heeft in zijn jonge carrière reeds een mooi parcours afgelegd. Hij startte met ijshockey bij Antwerp Phantoms, de club waar zijn vader, Gert Peeters, speelde en momenteel coach is van het BeNeLiga-team. Na enkele jaren vertrok Senna naar Coldplay, toen actief in Leest. Na twee jaar ging het richting Tilburg Trappers. Ook daar bleef hij twee jaar, steeds gecoacht door zijn vader Gert. Vandaar vertrok hij naar het Duitse Krefeld voor drie jaar. “Dat was echt een toptijd”, aldus Senna. “Eerst was het wel even aanpassen want het niveau lag wel hoger. Ook had ik een geweldige coach Peter Kaczmarek, waar ik heel veel van heb geleerd. Het derde jaar werd ik met het team landskampioen. Dat was tevens een leuke afsluiter van een periode.”

Red Bull Salzburg

Daarna vertrok Senna voor twee jaar naar Red Bull Salzburg. “In Oostenrijk werd het echt wel professioneel. Heel goede coaches en trainingen. Ook daar heb ik twee mooie seizoenen achter de rug als topscorer en vice-topscorer. Uiteindelijk heb ik dan de beslissing genomen om in Amerika te gaan spelen, in South Kent waar ik tevens veel heb bijgeleerd. Helemaal ander ijshockey, kleinere pistes, harder en sneller. Ik werd daar met open armen verwelkomd en vanaf dag één heb ik me die beslissing nooit beklaagd.”

Senna Peeters
Senna Peeters in actie voor South Kent

Het feit dat Senna zijn spel op de kleinere ijspistes van Noord-Amerika reeds had aangepast was tevens één van zijn troeven, aldus de Mooseheads General Manager in een persbericht. “Da’s ook één van de redenen waarom ik reeds in de USA wenste te spelen,” zegt Senna. “Ik was ervan overtuigd om deze richting uit te gaan vandaar reeds die stap. Ik had zowel opties voor CHL of NCAA, daarom ook wenste ik het spel op de kleinere pistes gewoon te zijn zodat niet alles nieuw is in een hogere liga.”

Hard werk

Er is ijshockey en ijshockey. Voor wie ijshockey meer is dan een leuke sporthobby is het sowieso hard werken. “In de US was het ijs-training voor schooltijd, dus rond zeven uur zo’n 45 minuten op het ijs, dan naar school tot 13:00 uur. In de namiddag volgden nog schoolactiviteiten en daarna nog drie uur training, anderhalf uur droog-training en vervolgens nog eens anderhalf uur ijs-training met tenslotte nog 45 minuten cool down op de fiets, uitrollen, stretchen e.d. Naar huis om te eten, slapen en vervolgens repeat. Altijd wel een goed gevulde dag”, aldus Senna.

Dat regime zal voor de Antwerpenaar wellicht veranderen in Halifax. QMJHL-spelers worden beschouwd als profspelers. “Hoe het schoolaspect zich zal manifesteren, is nog een beetje koffiedikkijken. Veelal zal dat online gebeuren door de vele verplaatsingen. Wat ik reeds weet van spelers is dat je rond tien uur naar de ijsbaan komt en start met trainen. Het ijs staat steeds ter beschikking van de spelers.”

Senna Peeters
Senna Peeters klaar voor Halifax Mooseheads

Positieve stress

Voelt de zeventienjarige speler druk op zijn schouders, als jonge Belg in een Canadese topliga? “Natuurlijk heb ik wel was stress. Mooseheads gelooft immers in mij en hebben me gedraft als import, een Belg nota bene, in plaats van spelers uit een gevestigd Europees ijshockeyland. En je mag er maar twee hebben per team. Dus stress heb ik wel, maar het blijft gezonde stress. Ik kijk er wel echt naar uit. De zomerperiode geldt voor mij als voorbereidingsperiode, samen met mijn vader. Ook al ben ik nog jong, ik kijk er wel naar uit om leadership in een team te nemen.”

Vorig seizoen greep Mooseheads net naast de Memorial Cup. De verwachtingen van fans gaan wel heel hoog liggen. “Inderdaad. Het team is heel populair in Halifax en speelt bijna steeds voor een vol huis, zo’n 12.000 fans! Het is een team dat elk seizoen wel presteert. Het is lang geleden dat ze nog een slecht seizoen hebben gehad.”

Halifax ligt in de provincie Nova Scotia, een Maritieme provincie van Canada. Minder gekend dan steden als Toronto, Montréal, Edmonton of Vancouver. “Dat is zo, maar ik ben blij dat ik nu in Canada kan spelen en ik kijk er gewoon echt heel erg naar uit. Ik weet niet wat mij allemaal te wachten staat.”

Ambities

Senna Peeters heeft reeds een lange weg afgelegd. Veel opofferingen ook, typisch voor iemand die op jonge leeftijd met topsport bezig is. Uiteraard wil hij nog een stapje hoger, maar alles op zijn tijd. “Ik ga me nu vooral focussen op wat er in de CHL op mij afkomt. Hoe beter mijn seizoen bij Halifax loopt, hoe hoger de kansen dat ik in de kijker schaats bij de scouts van de 2020 NHL Draft. Laat ik me nu echter vooral maar concentreren op wat komt. Een goed pre-season. In het development kamp van Mooseheads zal duidelijk worden waar ik sta.

14 augustus begint het trainingskamp en 15 augustus is de eerste echte training en die loopt tot eind augustus, inclusief enkele oefenwedstrijden en daarna in september begint dan het echte seizoen. Ongeveer elke derde dag staat een wedstrijd op het programma, net zoals in de NHL. Dus worden dat kortere teamtrainingen vòòr elke wedstrijd en dan voor de rest ook veel individuele skill trainingen.”

Team Belgium

Het reguliere seizoen voor Mooseheads draait rond de zestig wedstrijden. Worden de play-offs gehaald, dan komen er nog zo’n twintig bij. Dus tachtig matchen als je tot het bittere einde in de strijd voor de Memorial Cup blijft. Da’s een pak …  Senna wil dan ook vooral de focus leggen op zijn huidig team. Team Belgium zal pas voor later zijn, hoewel de vraag reeds kwam. “De vraag was er reeds, maar ik pas op voor overbelasting en kwetsuren. Ik speel immers veel meer wedstrijden dan mijn leeftijdsgenoten in België. Een atleet moet steeds aan zijn lichaam denken. Mijn keuze voor Canada was zeer bewust. Het gaat er gewoon veel professioneler aan toe. Veel meer wedstrijden, maar ook on- en off-ice voorbereiding.”

Wij kijken alvast uit naar de eerste wedstrijden van de Antwerpenaar in het jersey van de Halifax Mooseheads!

Via deze link nog een interview met Senna door Canadese media.

Previous BeNe League en EHV-NRW lanceren Inter Region Cup
Next Brett Oliphant derde import voor Luik Bulldogs