HYC Herentals moet af zien te rekenen met reuzendoder Chiefs Leuven


In deze veelbelovende play-offs 2018/2019 in de BeNe Leauge is er ook een Belgisch onderonsje. Vanavond ontvangt ERA Renomar HYC Herentals in het Netepark de Chiefs uit Leuven in deze eerste play-off ronde. Herentals is gewaarschuwd voor de reuzendoder.

Moraal Maximaal

De troepen van coach Jeffrey Van Iersel hebben indruk gemaakt vorig weekend in de Belgische Final Four. Tegen Golden Sharks Mechelen won het zaterdag eenvoudig met 4-0. In de finale tegen Luik Bulldogs, op zondagavond, stoomde HYC door naar een 8-2 zege. En dit tegen de toch wel sterke nummer vier in de BeNe League. Akkoord, Luik dwong een resem doelschoten af, maar de defensie, met onder meer Peter Bartek, Thijs Van Laere en Emiel Goris, stond sterk en goalie Kevin Van Looveren nog sterker. Qua zelfvertrouwen en moraal zal het wel goed zitten, in de HYC kleedkamer richting het eerste duel, maar opgelet! Zelfoverschatting is een sluwe vijand.

Foto : Kurt Tops

En lag het aan zelfoverschatting, wat gebrek aan focus, de februari-uitslagen in Amsterdam of thuis tegen Zoetermeer waren verrassend, net als de twee overtime nederlagen tegen Heerenveen trouwens. De duidelijke winstpartijen tegen Den Haag en in Nijmegen bewezen dan weer het grote potentieel van deze veelzijdige groep. De mix van jonge knapen en ervaren krijgers reeds vaak vermeld. De productieve imports, Kyle Brothers en Shupe Preston, erg effectief. De slagkracht van Mitch en Vincent Morgan erg aanwezig. En als mannen als Ben Vercammen en Niels Vroemans knallen, is het alle hens aan dek bij de tegenstander.

Underdog met ambities

En knallen doet Leuven Chiefs ook, liefst tegen grote tegenstanders overtreffen de Chiefs zichzelf graag. Zo werd enkele weken geleden van Nijmegen gewonnen, in Den Haag erg krap verloren. Er werd tegen deze ploegen ook gewonnen; tegen HIJS na penalty shots en AHOUD ging met een 3-1 nederlaag naar huis. De jonge twintigers worden steeds sterker. Alec James, Rino Dhondt, Dries Blockx, Gregor James en Lukas Tambeur zijn vanuit de eigen jeugdopleiding uitgegroeid tot vaste waarden. Net op tijd terug voor de play-offs, na een seizoen GMHL is de offensieve verdediger Nathan Compère. Deze 18-jarige rasechte Leuvenaar werd twee jaar geleden omgeschoold tot verdediger en moet het uitvallen van Quinten Franckx compenseren.

Borya Kolyasnikov Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Chiefs troeven in de kern zijn natuurlijk ook sterke routiniers als Dean Thurura, Borya Kolyasnikov en Ben Boute met daarbovenop twee imports die de groep een boost inzake efficiëntie geven. Of Kolyasnikov zal spelen is de vraag; de vriendelijke hartenveroveraar staat op het punt om voor de eerste keer vader te worden. Met beperkte middelen de markt afschuimend, heeft coach Gil Paelinck zijn netwerk goed benut. De aanwerving van een goalie voor Leuven was voor velen verrassend; Ryan Malinowski geeft de defensie veel stabiliteit en sturing. Het 29-jarige sluitstuk uit New York had niet de beste adelbrieven volgens sommigen, maar bewijst echter doorheen het seizoen absoluut één van de pijlers te zijn voor het sterke seizoen van de Pietermannen.

Foto : Kurt Tops

Na het overhaaste vertrek van Canadees Wudrick richting Duitsland, trok Leuven een andere Canadees aan; Adam Logozzo. Deze allrounder speelt zonder franjes en zo effectief. Als verdediger erg secuur, als aanvaller erg scherp. Getuige daarvan zijn score van 1,8 punten per wedstrijd. Deze 26-jarige beer uit Ontario is zowel qua stats, postuur en mindset een droom voor elke BeNe League club en zijn coach. Leuven Chiefs-supporters rekenen ook in deze play-offs op zijn meerwaarde.

Ebe Daems

foto : Kurt Tops

Deze jongeman is geboren en getogen in Herentals en dan krijg je natuurlijk het HYC-virus snel te pakken. Vanaf zijn vijfde het ijs op en doorheen zijn jeugdopleiding etaleerde Ebe zijn talent en zijn enthousiasme. Twee jaar geleden debuterend op BeNe League niveau en vorig seizoen bevestigde hij al met 24 selecties. De voorbije zomer trok deze Belgische jeugdinternational richting Zweden, waar de Kempenaar op het tweede jeugniveau zijn kunnen wou verfijnen. Met de jaarwisseling in zicht kwam Ebe naar Herentals en trok het rood-witte shirt van HYC weer aan. Nu speelt de compacte aanvaller vaak met routiniers als Mitch Morgan en Preston Shupe in de lijn. Met zijn dynamische speelstijl en snelle reactievermogen weegt deze 19-jarige op de defensie van de tegenstander om zo de gaten te trekken voor de afwerkers.

Jeffie Versin

Foto : Kurt Tops

In zijn derde seizoen BeNe League bij Leuven Chiefs is Jeffie uitgegroeid tot een aanvaller die verstandig en effectief speelt. Niet op zoek naar spektakel, consequent kiezend voor de eenvoudige en effectieve oplossing. De kaap van 60 BeNe wedstrijden overschreden en met een dertigtal scorerpunten vaak belangrijk op cruciale momenten voor de Leuvenaars. Mede gevormd door Jos Lejeune is de jongeman uit Hoegaarden, waar ook lekker bier gebrouwen wordt, een liefhebber pur sang van het ijshockey spelletje. Zo is deze Belgische jeugdinternational al enkele jaren intensief betrokken bij hockey camps en een gewaardeerde lesgever. Deze Play Off-ronde tegen HYC is een hele brok voor Leuven, maar willen knallen zal deze Jeffie Versin zeker. Amper achttien zijnde, moeten de beste, de sterkste jaren nog komen voor Jeffie, maar deze Play Offs kan ie al beslissend zijn.

HERENTALS DE FAVORIET

Volgens de ijshockeyfans mag HYC zich de grote favoriet noemen tegen reuzendoder Chiefs. Het overgrote deel ziet de mannen van Van Iersel als winnaar uit deze serie komen

Vanavond om 21:15 uur zal in de ‘circustent’ van de regerend landskampioen en bekerwinnaar de serie van start gaan. Via het youTube kanaal van Kurt Vermylen kan iedereen weer meegenieten van de live beelden.

Previous Nijmegen deelt tik uit aan Geleen met zege op Glanerbrook
Next Luik en Den Haag strijden om felbegeerde halve finale plaats