Spanning neemt verder toe na winst Den Haag en Herentals in topduels


Face-Off IJshockey BeNe League

Gisteravond twee absolute krakers in de BeNe League. In Thialf won Den Haag van Heerenveen en het duel tussen de bekerwinnaars, Nijmegen en Herentals, leverde een zege op voor de Belgen. Ed Versteeve en Oscar de Kunder blikken terug.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – CAIROX HIJS HOKIJ 3-6

Een rematch tussen de twee ploegen die elkaar vorig seizoen in drie finales tegenkwamen. Opvallend: de drie eerdere duels in dit seizoen werden allen door de uitspelende ploeg gewonnen. Die traditie werd gisteren in een lekker gevulde Thialf in stand gehouden.

De Friezen kenden een prima start aan het duel ; Stijn Knoop leverde de puck in op de blauwe lijn bij Ronald Wurm en die kende geen genade. Na drie minuten greep Flyers een voorsprong. Bezak trof de lat en Hrelja stopte een grote kans van Janssen. Den Haag liet zich niet van de wijs brengen en knokte zich weer langszij. Nadat Idzenga een kans van Oosterveld onschadelijk had gemaakt, was het na een kwartier wel raak. Alan van Bentem bracht Mike Verschuren stelling en die kogelde hard raak: 1-1. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en het spel golfde lekker op en neer; gescoord werd er niet meer, al hadden Heerenveen en Den Haag de kans wel om dat te doen.

UNIS Flyers Heerenveen HIJS Hokij Den Haag IJshockey
Foto: Pieter-Jord Hovenga

Vroeg in het middenstuk mocht Heerenveen de powerplay op; amper tien tellen in overtal knalde Limnell op de paal. In de 29e minuut pakten de bezoekers voor de eerste maal een voorsprong. Raymond van der Schuit ontweek heel handig Van der Vossen en legde prachtig terug op Viktor Gibbs Sjodin voor de 1-2. Nadat een treffer van Flyers werd afgekeurd, kwam Heerenveen een minuut voor de tweede pauze langszij; Bezak onderschepte de puck en Jasper Nordemann werkte binnen voor een 2-2 ruststand.

Den Haag groeep opnieuw een voorsprong in het slotstuk; nadat Van der Schuit het Friese doel onder vuur nam, rolde de puck van Idzenga’s rug. Jasper Kick was er als de kippen bij om 2-3 aan te tekenen. In een tijdsbestek van vijf minuten trokken de gasten het duel definitief naar zich toe. Marco Bommezijn werkte zijn eigen rebound binnen en Alan van Bentem was de meest alerte bij een face-off. Heerenveen haalde Idzenga van het ijs op een man-meer situatie en kwam terug naar 3-5 via Adam Bezak. Flyers moest komen, ging met een leeg net spelen in de slotfase en kreeg 90 tellen voor tijd de definitieve KO via opnieuw Van Bentem. Met een 3-6 zege vertrok de regerend kampioen uit Friesland, waarmee de stand om de bovenste zes plaatsen ongekend spannend is.

AHOUD DEVILS NIJMEGEN – ERA RENOMAR HYC 4-7

De wedstrijd tussen de bekerwinnaars van Nederland en België in Nijmegen tussen AHOUDE Devils en ERA Renomar HYC werd gezien als een spektakelstuk in de BeNe-League. In de openingsfase van de wedstrijd kwamen de Devils goed uit de startblokken en lag het tempo bij de thuisploeg erg hoog . Het was Nick de Jong die al na ruim een minuut het net wist te vinden achter de Belgische goalie Kevin van Looveren en de stand op 1-0 bracht.

Nijmegen creëerde volop kansen en het was Levi Houkes op assist van RJ Reed die al snel de stand op 2-0 bracht voor de Nijmegenaren. De thuisploeg was veruit de betere, maar vergat de score op te voeren. Kansen waren er voldoende voor Nijmegen en daar kreeg het de rekening voor gepresenteerd. Eerst scoorde Mitch Morgan in ondertal de aansluitingstreffer en vlak voor de pauze kwam Herentals langszij via Ben Coolen. Met 2-2 op het scorebord zochten beide ploegen de kleedkamers op.

STERKER HERENTALS

Waar Nijmegen het eerste stuk goed startte, kwam Herentals de tweede periode uitstekend uit de kleedkamers. Devils werd binnen een drie minuten getrakteerd op even zo veel goals. Slordige fouten in de Nijmeegse verdediging werden door Herentals dankbaar ‘verwerkt’ via van Ebe Daems , Vincent Morgan en Ben Vercammen. Een harde klap in het gezicht van de Nederlandse bekerkampioen. De Belgen namen het initiatief volledig over, waar Deniz Mollen zijn ploeg voor een grote achterstand behoedde. Het zou tot de laatste minuut van deze tweede periode duren voordat Justin Evers iets terug kon doen tegen de Belgische gasten en zorgde dat deze periode met 3-5 werd afgesloten.

MOEILIJK EINDE VOOR DE AHOUD DEVILS

In het slotstuk van de deze wedstrijd was het zichtbaar moeilijk voor Nijmegen om toch nog deze wedstrijd om te zetten naar winst. Herentals maakte het Nijmegen behoorlijk lastig met hun snelheid en tempo. Het was wederom Mitch Morgan en Preston Shupe die voor twee goals zorgden.  Daarmee werd het laatste beetje hoop op een goede afloop voor de thuisploeg het ijs in geboord. Onder het toeziend oog van een goed gevuld Triavium zorgde Nick de Jong voor het slotakkoord: 4-7.

Door de nederlaag van AHOUD en de zege van Den Haag is het steeds meer dringen geblazen in de top-6. Herentals deed prima zaken met het oog op de nederlaag van Heerenveen tegen Den Haag.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 19 15 2 2 0 49 +90
2 Microz Eaters Geleen 20 14 3 1 2 46 +53
3 UNIS Flyers Heerenveen 18 14 2 1 1 45 +88
4 Luik Bulldogs 19 12 4 2 1 41 +52
5 AHOUD Devils Nijmegen 18 12 5 1 0 38 +51
6 CAIROX Hijs Hokij 19 11 6 0 2 35 +44
7 Chiefs Leuven 19 6 10 2 1 23 -3
8 Amsterdam Tigers 19 7 12 0 0 21 -42
9 Zoetermeer Panters 19 5 11 1 2 19 -21
10 Mechelen Golden Sharks 19 3 16 0 0 9 -92
11 Antwerp Phantoms 19 2 16 0 1 7 -102
12 Trappers Toekomstteam 18 2 16 0 0 6 -118

Previous Tilburg Trappers wint spannende wedstrijd tegen Hannover Scorpions
Next BREAK! Thuishaven Antwerp Phantoms per direct gesloten