Atlantic Division: De race om “Home-Ice” in de Atlantic Division blijft razendspannend


Face-Off IJshockey NHL

Hoewel er buiten het ijs weinig gebeurde, was er genoeg actie op het ijs. Jeroen de Groot praat je weer helemaal bij over de afgelopen week.

In een rustig verlopen week in de Atlantic gebeurde er weinig buiten het ijs. Achter de Tampa Bay Lightning gaan drie teams uitmaken wie er tijdens de Play-Off’s het thuisvoordeel krijgt: Toronto, Boston en Montreal blijven punten pakken, en het kan nog alle kanten op. Met nog een kleine twee weken tot de trade- deadline, gaat er nog een hoop gebeuren qua trades.

Montreal Canadiens wisten zich te versterken met Nate Thompson die overkwam van Los Angeles.

Power Ranking Atlantic Division
De bronafbeelding bekijken
1. Tampa Bay Lightning (90 punten, 43-11-4 , L10: 7-1-2 ,W4 )
Afgelopen weekend stond in het teken van de Back-to-Back wedstrijden voor de teams in de Atlantic. Op papier was het al een mooi affiche: Pittsburgh Penguins op bezoek bij de koplopers uit Tampa. De wedstrijd werd nog veel mooier! In een spektakelstuk waarin de leiding diverse malen werd overgenomen trok Tampa uiteindelijk aan het langste eind. Het werd 5-4, maar de toeschouwers waren de grote winnaar.

Zondag stond er een uitwedstrijd in- en tegen Florida op het programma. Het werd een gemakkelijke overwinning, mede door twee doelpunten van Nikita Kucherov werd het 5-2. Dinsdag stond de topper tegen Calgary op de planning, de overwinning kwam eigenlijk al in de eerste periode tot stand. In het tweede deel van de eerste periode nam Tampa een 3-0 voorsprong, uiteindelijk werd het 6-3 voor de Lightning waarin Kucherov 1goal en drie assists op zijn naam schreef. Brayden Point wist éénmaal het net te vinden en was goed voor twee assists. Donderdag kwam Dallas op bezoek, en het werd de grote Nikita Kucherov Show, met drie assists en één doelpunt, behaalde Kucherov al na 58 wedstrijden de 90 punten grens, een nieuw club record! Het werd uiteindelijk een gemakkelijke overwinning, het werd 6-0.

2. Toronto Maple Leafs (75 punten, 36-18-3, L10: 7-2-1,W2 )
Zaterdagavond vloog Toronto naar Montreal, om het tegen de Canadiens op te nemen. Het werd een prachtig duel waarin John Tavares (1G-1A) uiteindelijk de winnende treffer in OT maakte, en waarin William Nylander eindelijk in vorm begint te raken. Het werd 4-3 voor de Toronto Maple Leafs. Zondag werd er (vooral dankzij de jarige goalie Alexandar Georgiev die 55 van de 56 schoten wist te keren) verloren van de New York Rangers. Dinsdagavond reisden de Leafs af naar Denver, waar de wedstrijd tegen de Colorado Avalanche de tegenstander was. Kasperi Kapanen en Nazem Kadri wisten beiden tweemaal het net te vinden. Het werd uiteindelijk 5-2 voor de Leafs, waar Frederik Andersen opnieuw zijn klasse toonde in de derde periode.

Donderdagavond nam Toronto het in Las Vegas op tegen de Vegas Golden Knights. In een gelijk opgaande wedstrijd wist Auston Matthews zijn 100e doelpunt in de NHL te maken. Mede door twee doelpunten van hem werd er met 6-3 gewonnen.

3. Montreal Canadiens (69 punten, 31-19-7, L10: 6-2-2,L1 )
Het was een rustig weekje voor de Canadiens, slechts twee wedstrijden deze week.Zaterdagavond stond de topper tegen Toronto op het programma, waar bij winst de tweede plaats in de stand gepakt kon worden. In een gelijk opgaande wedstrijd trok Montreal uiteindelijk aan het kortste eind. Donderdag was er de uitwedstrijd in Nashville, zoals verwacht werd het een lastig duel waarin Tomas Tatar aan het begin van de derde periode de Canadiens nog wel op gelijke hoogte bracht. Toch bleken de Preds te sterk, en uiteindelijk werd het 3-1 voor Nashville. Voor Shea Weber was het zijn 900e wedstrijd uit zijn carrière.

De bronafbeelding bekijken

4. Boston Bruins (72 punten, 32-17-8, L10: 6-1-3,W3 )
Zaterdagavond had Boston het moeilijk tegen de recentelijk opgeleefde LA Kings, in OT wist wie anders dan Patrice Bergeron de winnende binnen te schieten.

Zondag werd het wederom OT, nu tegen een de Colorado Avalanche. Brad Marchand werd met nog één minuut te spelen in overtime de matchwinner. De overwinning bestekende de eerste thuisoverwinning op Colorado sinds 30 maart 1998! Dinsdag namen de Bruins het op tegen Chicago, het werd de avond van Brad Marchand (1G- 3A) en David Krejci (2G-1A). In een doelpuntrijk duel werd er uiteindelijk met 6-3 gewonnen. De Bruins hebben drie wedstrijden op rij gewonnen.

5. Buffalo Sabers ( punten, 28-21-7, L10: 5-4-1,W1 )
Zaterdag kwam Detroit op bezoek in Buffalo, en in een gelijk opgaande wedstrijd werd het duel in de tweede periode beslist door drie doelpunten van Buffalo. Met name de powerplaygoal van Kyle Okposo was van grote schoonheid.

Zondag stond er een lasting duel op het programma, de Winnipeg Jets kwamen op bezoek in het Keybank Center in Buffalo. Door een laat doelpunt in de zeventiende minuut van de derde periode door Blake Wheeler(Jets) werd er uiteindelijk verloren. Mede door doelpunt nummer 34 van het seizoen voor Jeff Skinner herstelde Buffalo zich dinsdagavond tegen de koploper in de Metro Division, de New York Islanders hadden geen antwoord op een prima spelend Buffalo. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning. Het gat richting de top vier begint langzaam steeds groter te worden voor de Sabres, komende wedstrijden tot de trade-deadline (25 februari) gaat beslissend zijn of Buffalo buyers of sellers gaan worden in de aanloop naar de deadline.

6. Florida Panthers (56 punten, 24-24-8, L10: 6-4-0, W1 )
Florida nam het zaterdagavond in Washington op tegen de regerend kampioen Washington Capitals. Het werd een prima wedstrijd voor de in vorm zijnde Panthers , uiteindelijk moest OT de beslissing brengen. Veteraan Mike Hoffman wist met zijn 25e treffer van het seizoen de twee punten mee naar Florida te nemen. Met de wedstrijd tegen de Capitals nog in de benen, werd er zondag kansloos verloren van de Tampa Bay Lightning. Het enige hoogtepunt van de avond was voor goalie Roberto Luongo die de legendarische Patrick Roy passeerde voor de tweede plaats op ranglijst van meest gespeelde wedstrijden van een goalie in de NHL. Luongo speelde zijn 1030e wedstrijd op het allerhoogste niveau. Dinsdag werd er opnieuw kansloos verloren in eigen huis. Ditmaal waren de Dallas Stars met 3-0 te sterk. Back-up goalie James Reimer stal donderdag de show voor zijn Florida Panthers tegen de Calgary Flames, waarin hij maar liefst 41 reddingen wist te maken. Uiteindelijk werd er in de shoot-out gewonnen(3-2).

7. Detroit Red Wings (53 punten, 23-28-7, L10: 5-5-0, W2 )
Zaterdagavond werd er mede door twee powerplay goals van Buffalo met 3-1verloren. Dylan Larkin bracht bij een 2-0 achterstand , de Red Wings nog wel terug in de wedstrijd met zijn 23e goal van het seizoen. Zondag werd er verloren van de Chicago Blackhawks, waar ervaren goalie Cam Ward met 43 reddingen de show stal. Het werd uiteindelijk 5-2 voor de opgeleefde Blackhawks. Met de twee nederlagen van het afgelopen weekend in het achterhoofd reisden de Red Wings af naar Nashville. Ondanks dat Detroit een 2-0 voorsprong in de tweede periode teniet gedaan zag worden, was het Andreas Athanasiou die in de derde periode met een geweldige backhandshot de matchwinner werd. Er werd verassend met 3-2 gewonnen van de Nashville Predators.

Donderdag kwam Ottawa op bezoek in Detroit, een wedstrijd waarin goalie Jimmy Howard zijn 500e wedstrijd speelde, was Andreas Athanasiou goed voor twee doelpunten, en maakte Frans Nielsen de winnende treffer. Het werd 3-2 voor de Red Wings

8. Ottawa Senators (47 punten, 21-31-5, L10: 3-7-0, L2)
Wie anders dan Mark Stone was verantwoordelijk voor de verassende overwinning zaterdagavond van de Ottawa Senators tegen de Winnipeg Jets. Stone wist tweemaal het net te vinden, en goalie Anders Nilsson bezorgde met 44 reddingen een frustrerend avondje voor de Jets. Dinsdagavond konden de Senators ondanks een voorsprong door Mark Stone in de eerste periode, niet voorkomen dat er door Carolina in de derde periode viermaal gescoord werd. Helaas kreeg de goede overwinning van zaterdag hierdoor geen passend vervolg, het werd uiteindelijk 4-1. In een wedstrijd in onderin de Atlantic Division, reisde Ottawa af naar Detroit, het werd een close game, waarin Brady Tkachuk en Matt Duchene de Senators tweemaal op gelijke hoogte wisten te schieten, uiteindelijk werd er met 3-2 verloren.

Three stars of the week
De bronafbeelding bekijken
1. Nikita Kucherov
Wat een week heeft de puntenleider in het algemeen klassement (92 punten) achter de rug. In de vier wedstrijden die Kucherov speelde, wist hij viermaal te scoren, en had hij zeven assists. De overduidelijke MVP van deze week in de Atlantic.
2. Brad Marchand
Tijdens de three-game winningstreak was de vleugelspeler ontzettend belangrijk voor zijn Boston Bruins. Met drie goals en vijf assists in drie wedstrijden (+7) had Marchand een prima week.
3. Auston Matthews
Met de inkt van zijn nieuwe contract nog niet volledig opgedroogd, had de centrale aanvaller van de Maple Leafs een prima week met drie doelpunten en drie assists.

Previous Trevor Hunt (Heerenveen) drie duels geschorst
Next Iniaz Steyaert - Chiefs Leuven