Playoff-plaats Penguins onder druk, Islanders vergroten voorsprong


Opnieuw worden de kaarten flink geschud in de knotsgekke Metropolitan Divison van de NHL. Inmiddels moeten de Pens zich serieus zorgen gaan maken over de playoffs, want Carolina ruikt bloed. De Islanders sluipen ondertussen ongemerkt weg met de divisietitel.

Weer gedonder in Columbus, Boyle vertrekt

Er viel niet heel veel nieuws te melden in de Metropolitan Division deze week. Zoals al tijden rommelt het bij de Blue Jackets rondom Sergey Bobrovskiy en Artemi Panarin. Deze week switchte Panarin van agent. Nu wordt hij vertegenwoordigd door dezelfde onderhandelaar als ‘Bob’. Dat bevestigt eigenlijk alleen maar het idee dat men verwacht dat het duo samen ergens heen gaat. Panarin zelf af nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt, maar wel te wachten tot hij free agent is.

Nashville Predators shopte deze week flink in deze divisie. Het haalde Cody McLeod van de New York Rangers en Brian Boyle van de Devils. De veteraan zal node worden gemist in New Jersey, dat staat vast.

Carolina en Flyers sluiten aan, Penguins in gevarenzone

1 (7). Washington Capitals (69 punten, 31-18-7, L10: 4-4-2, W1)

De Caps zijn inmiddels weer op het juist pad beland, na een paar modderige weken. Ondanks de slordige resultaten van de afgelopen periode staan ze ‘gewoon’ tweede in de Metro, met zicht op de eerste plaats. Een plekje in de playoffs lijkt wel zeker dus. Deze week wonnen de Caps drie wedstrijden, maar pakte het in alle vier de confrontaties minimaal een punt.

Eerst werd er gewonnen van Vancouver en vervolgens van de Avalanche. Tijdens laatstgenoemde wedstrijd liet Tom Wilson zich ook weer eens van zijn beste kant zien. Ian Cole had het voorzien op Evgeny Kuznetsov, waarna Wilson het voor zijn teamgenoot opnam.

Veel hinder ondervond Kuznetsov niet van het incident. Zo was hij een paar dagen later tegen de LA Kings goed voor vier punten, waaronder deze heerlijke goal:

2 (5). New York Islanders (72 punten, 33-16-6, L10: 7-1-2, W1)

De Islanders zijn nog altijd de koploper van de Metro. Waar de Penguins, Jackets en Caps hun matige momenten kennen, stomen de Islanders rustig door. Door de matige series van de concurrentie, lijken de Islanders er toch echt met de beste uitgangspositie voor de playoffs vandoor te gaan.

3 (3). Carolina Hurricanes (62 punten, 28-22-6, L10: 6-3-1, L1)

Net als de Islanders zijn de Hurricanes bezig aan een constante serie. Al weken zijn ze in onze top-vier te vinden en dat kunnen we van de meeste topploegen niet zeggen. De zege op de Penguins zorgde ervoor dat de Canes zich inmiddels kunnen richten op een playoffs-plekje, als is het wel druk rondom de plekken drie tot en met zes in de Metro.

4 (8). Columbus Blue Jackets (65 punten, 31-20-3, L10: 5-5-0, W3)

Columbus was één van de topploegen die het zwaar had de laatste weken. Inmiddels staat de teller echter alweer op drie zeges op rij. Daarvoor waren er natuurlijk wel vijf verliezen. Door het falen van de Penguins staan de Jackets echter nog altijd derde met een mooie marge. Deze week vertrok Columbus richting het westen versloeg het Colorado, Arizona en Vegas. Een prima reeks dus! Al moet wel worden gezegd dat Columbus een beetje hulp kreeg uit onverwachte hoek:

5 (6). New York Rangers (56 punten, 24-23-8, L10: 6-3-1, W1)

De Rangers kenden een wisselvallige week, al is vier punten uit drie wedstrijden natuurlijk niet heel verkeerd. De Rangers staan voorlaatste in de Metro en maken nagenoeg geen kans meer op de playoffs. Wel hebben ze één van de best scorende spelers van dit moment in de gelederen in Mika Zibanejad. Daarbij speelde Alexandar Georgiev de wedstrijd van zijn leven op zijn 23e verjaardag. Met 55 saves weerhield de goalie Toronto Maple Leafs van de zege.

6 (6). New Jersey Devils (50 punten, 21-26-8, L10: 3-6-1, W1)

Voor New Jersey was het weer een matige week. Drie punten kon het bijschrijven na vier wedstrijden. Er werd verloren van de Kings, Islanders (na shoot-outs) en Minnesota. De week werd wel afgesloten met een verrassende zege op de Carolina Hurricanes.

7 (4). Pittsburgh Penguins (65 punten, 29-20-7, L10: 5-4-1, W1)

Een zware week voor de Penguins. Maandagavond boekte de ploeg van Sidney Crosby pas de eerste overwinning in een week tijd. De Captain speelde deze week tegen Tampa overigens zijn duizendste wedstrijd voor de Penguins in de NHL. Daarvoor werd er vijf keer op rij verloren, waarvan één keer na overtime. Inmiddels kwam Carolina angstaanjagend dichtbij op de ranking, zeker na de zege van de Canes op de Penguins. Ook was er een verloren wedstrijd tegen Tampa Bay met 5-4, maar dat valt te respecteren. Een overtime-verlies tegen Florida Panthers, waarbij de Pens voor het eerst weer speelden tegen Derick Brassard en Riley Sheahan sinds de trade, zal harder aangekomen zijn.

Positief nieuws is dat Evgeni Malkin tegen de Flyers weer terugkeerde op het ijs. Het slechte nieuws is dat de Rus gelijk een domme straf beging en mag vrezen voor een schorsing. De grote spelmaker kreeg een flinke klap tegen het hoofd en zwaaide toen met zijn stick richting Michael Raffl, die niet geraakt lijkt te worden maar er wel bij ging liggen.

8. (1) Philadelphia Flyers (57 punten, 25-24-7, L10: 8-1-1, L1)

Na een geweldige week voor de Flyers en een ontketende Carter Hart op doel, vielen deze week de resultaten wat tegen. Een overwinning (tegen de Ducks), een verlies (tegen aartsrivaal Penguins) en een OT-verlies (van de LA Kings). Bovendien verloor Carter Hart voor het eerst na acht wedstrijden, waarmee zijn recordreeks aan een eind kwam.

All caps in Three Stars

  1. Evgeny Kuznetsov

Met vijf goals en vijf assists was Kuznetsov zonder enige twijfel de MVP van de Metro deze week.

  1. Brett Connolly

Één van de spelers bij Washington die iets meer op de achtergrond speelt, maar niet deze week. Met vier goals en één assists was Connolly van grote waarde voor zijn team.

  1. Alex Ovechkin

Normaal gesproken een ‘pure goal scorer’, deze week een playmaker. Met zes assists en één goal was het misschien een atypische week voor Ovechkin, maar wel een hele goede.

Previous Crisis in Anaheim compleet: droge week voor Sprong
Next Laatste play-off tickets, Oranje dames, Anaheim Ducks en overige competities