Florida raakt op stoom en Montreal mengt zich in de strijd voor de play-offs


Face-Off IJshockey NHL

Voor de NHL staat het ALL-STAR weekend op de kalender, daarom was woensdag de laatste speeldag in de Atlantic Division. Het was een weekje waarin Florida de race richting de play-offs heeft ingezet, een doelpunt van Luke Glendening de ervoor zorgde dat een GM ontslagen werd. Een week waarin Toronto de hete adem van Boston en Montreal (ja je leest het goed) in de nek voelt. Ook werd er voor de Bruins na de blessure van Tuuka Rask, een oude bekende opgetrommeld.

Jeroen de Groot praat je weer helemaal bij over afgelopen week.

Florida Panthers beleven een top week, hersenschudding voor Tuuka Rask.

Andrew Raycroft (voormalig goalie van de Boston Bruins) werd zaterdagavond als emergency back-up rechtstreeks vanuit een televisie uitzending geplukt, nadat Tuuka Rask met een hersenschudding van het ijs werd getild. Saillant detail: Rask werd in 2006 door Toronto getrade naar Boston voor Raycroft, een trade die als één van de slechtste trades in de geschiedenis van de Maple Leafs wordt beschouwd.
Dinsdagavond maakte GM Kyle Dubas bekend dat de Maple Leafs en Auston Matthews in vergaande onderhandeling zijn over contractverlenging. Dubas hoopt voor de trade deadline overeenstemming te hebben bereikt met Matthews.

Power Ranking Atlantic Division


1. Tampa Bay Lightning (76 punten, 37-10-2 , L10: 7-3-0 ,W1)
Zaterdagavond herstelde de Lightning zich tegen de San José Sharks na het verlies tegen de Toronto Maple Leafs donderdag. Goalie Andrei Vasilevski (36 saves) en captain Steven Stamkos (2G, 1A) namen het team op sleeptouw en won met 6-3. Met een grote voorsprong op de naaste belagers, gaat Tampa het All-star weekend in.

2. Boston Bruins(59 punten, 27-17-5, L10: 6-3-1,L1 )
Zaterdagavond verloor Boston niet alleen de wedstrijd van de New York Rangers, maar ook goalie Tuuka Rask, na een onhandige actie van verdediger Charlie McAvoy die Rangers aanvaller Filip Chytil op volle snelheid de goal in duwde en Rask die geen kant op kon kwamen hard in aanraking.

3.Montreal Canadiens (61 punten, 28-18-5, L10: 6-4-0, W1 )
Vrijdag werd het vierde duel op rij gewonnen door de Canadiens, Columbus Blue Jackets wisten de in topvorm zijnde goalie Carey Price (34 saves) slechts eenmaal te passeren. Tomas Tatar en Joel Armia scoorden beiden tweemaal, Max Domi was goed voor twee assists. Zaterdag hadden de Canadiens géén antwoord op de Philadelphia Flyers, en verloren kansloos met 5-2. Woensdag werd er van de Arizona Coyotes gewonnen met 2-1 door doelpunten van Jonathan Drouin en Mike Reilly, maar wederom was het vooral Price die met 30 saves de punten voor de Canadiens pakte.

4. Florida Panthers (48 punten, 20-20-8, L10: 3-5-2, W3)
Voor de Florida Panthers was het een fantastische week. Vrijdag werd er met 3-1 gewonnen van de Toronto Maple Leafs , zaterdag waren ze te sterk voor Nashville. Frank Vatrano pakte maar liefst vier punten op maandagavond tegen San José , in de met 6-2 gewonnen thuiswedstrijd. Tijdens deze streak waren verdediger Aaron Ekblad en aanvaller Vincent Trochek van groot belang.

5. Toronto Maple Leafs (62 punten, 30-17-2, L10: 4-6-0, W1 )
Na de knappe overwinning donderdagavond tegen de Lightning, werd er vrijdag teleurstellend verloren van Florida Panthers. Zondag namen de mannen van Mike Babcock het op tegen de Arizona Coyotes, één van de weinige hoogtepunten deze wedstrijd, was goal nummer 30 van het seizoen voor John Tavares. Met de inkt nog maar net opgedroogd in zijn nieuwe contract, heeft winger William Nylander heeft het al voor elkaar gekregen om als één van de duurste spelers op de vierde aanvalslijn aan te mogen treden. Ook de blessure van Jake Gardiner vlak voor de wedstrijd in Arizona past in het totaal plaatje van de afgelopen tijd.

Woendsdag speelden de Leafs in eigen huis tegen de Washington Capitals. Het werd een heerlijke pot waarin Nazem Kadri met zijn vijfde hattrick uit zijn carrière de grote man was. ook Auston Matthews, Mitchell Marner en Nikita Zaitsev stonden op het scorebord, en Nylander was goed voor drie assists. Einduitslag werd uiteindelijk 6-3.

6. Buffalo Sabres (54 punten, 24-18-6, L10: 3-6-1,L1)
Net als de Toronto Maple Leafs, zit ook Buffalo na een fantastische 2 maanden in de hoek waar momenteel de klappen vallen. Vrijdag werd er tegen de Vancouver Canucks verloren met 4-3. Gezien het All-Star weekend, hebben de Sabres meer dan een week de tijd om orde op zaken te stellen.

7. Detroit Red Wings (45 punten, 19-25-7, L10: 4-6-0,W1)
Het was de week van ups- en downs voor de Red Wings. Vrijdag kwam Detroit tegen Calgary Flames viermaal op voorsprong, maar zag Calgary uiteindelijk met 6-4 winnen.. Zondag bleek Vancouver te sterk, en verloor Detroit met 3-2. Dinsdagavond werd er op bezoek in Edmonton gewonnen van McDavid en zijn team. Dylan Larkin en Luke Glendening (2G) maakten het verschil, waardoor Detroit met een prima gevoel het All-Star weekend in gaat. Larkin was op dreef met drie doelpunten in evenzoveel wedstrijden.

8. Ottawa Senators (43 punten, 19-26-5, L10: 4-5-1,L2)
vrijdag werd er knap in Carolina met 4-1 gewonnen, waar in de tweede helft Bobby Ryan en Mark Stone in een tijdsbestek van 13 seconden de wedstrijd beslisten. Een dag later was St.Louis met 3-2 te sterk. Met dezelfde cijfers was Arizona dinsdag te sterk voor de Senators, waar Ryan Dzingel in de derde periode zijn 20e goal van het seizoen maakte.


Three stars of the week

1. Frank Vatrano
Frank Vatrano (Florida Panthers) heeft een geweldige week achter de rug met doelpunten tegen Toronto, Nashville en maandagavond tegen de San José Sharks wist hij opnieuw te scoren, en was hij goed voor drie assists.

2. Carey Price
Afgelopen week was het voor de goalie van de Canadiens weer een ouderwets punten stelen. Met spectaculaire- en vooral veel reddingen van grote waarde voor Montreal. Het is te hopen dat Price fit blijft.

3. Vincent Trochek
Net als teamgenoot Frank Vatrano, heeft ook Vincent Trochek een top week achter de rug. Met vier assists en één doelpunt was hij belangrijk bij de opmars van de Florida Panthers

Previous AHOUD Devils genomineerd voor Nijmeegse sportploeg van het jaar
Next Nederlands vleugje aan NHL All-Star Game