Leuven dichtbij stunt; zeges Heerenveen, Herentals, Geleen


Face-Off IJshockey Beker

De eerste duels in de halve finales van beide bekertoernooien zitten erop. Chiefs Leuven was dichtbij een stunt op bezoek bij Luik Bulldogs en Heerenveen, Herentals en Geleen pakten de belangrijke ‘1-0’ tegen respectievelijk Nijmegen, Mechelen en Den Haag. Jeroen de Groot, Reginald Delmarche en Ed Versteeve blikken terug.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 4-3

In een uitverkochte Elfstedenhal in Leeuwarden, stond de eerste wedstrijd in de halve finale van de Beker van Nederland tussen Unis Flyers Heerenveen en AHOUD Devils Nijmegen op het programma.

De wedstrijd begon spetterend en binnen één minuut kreeg de thuisploeg al een powerplay. Ondanks de man meer,  wist Branden Eden van de Devils een fout in de verdediging van de thuisploeg af te straffen;  0-1 voor Nijmegen.  Het antwoord liet nog geen minuut op zich wachten, want Todd Ratchford schoot tijdens diezelfde powerplay de 1-1 achter goalie Mollen. Beide teams speelden rommelig en liepen tegen veel straffen aan. In de twaalfde minuut kwamen de bezoekers via Jim Gudden opnieuw op voorsprong, nadat goalie Sjoerd Idzenga na het keren van een schot een rebound moest toestaan. Opnieuw duurde de reactie van Heerenveen niet lang, het werd een halve minuut later 2-2. Een onschuldig schot van Adam Bezak, rolde op ongelukkige wijze tussen de benen van Mollen over de lijn. Met 2-2 gingen beide teams de eerste rust in.

Foto: Paul Nicolaassen

De tweede periode werd nog een beetje feller, maar het bleef rommelig. Een typische bekerwedstrijd. Nijmegen kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar een beetje tegen de verhouding in de tweede periode in kwam de thuisploeg in de veertiende minuut op 3-2 door Todd Ratchford. In de 36e minuut werd het 3-3 door de tweede goal van de avond van Branden Eden. Dit was ook het voorlopig laatste wapenfeit van Eden, die een minuut later een 10 minuten misconduct kreeg. De tweede periode eindigde met 3-3 en veel tijdstraffen voor beide partijen.

In de negende minuut van de derde periode kwam Heerenveen door Lars den Edel op 4-3, na goed werk van Nordemann. Ondertussen liepen de irritaties tussen beide partijen op, wat resulteerde in meer straffen. Beide teams kregen kansen, maar er werd niet meer gescoord.  Heerenveen pakte de eerste zege en vandaag staat de tweede wedstrijd in Nijmegen op het programma.

LUIK BULLDOGS – CHIEFS LEUVEN 5-4 OT

In deze spannende wedstrijd zagen we in de reguliere speeltijd acht prachtige doelpunten. Na een korte openingsronde scoorde underdog Leuven twee maal knap. Eerst omspeelde Adam Logozzo Bulldogs goalie Stef Verhulst op Penalty Shot met een prachtige beweging. Even later schoot Alec James snoeihard in de bovenhoek. De thuisploeg kon telkens weer op gelijk hoogte komen. Eerst via Jordan Paulus en even later via Alexandre Bremer.

pic : Ice Hockey Photography

In de tweede periode moest een sterk presterende Ryan Malinowski zich toch nog twee keer omdraaien. Kay Gielen en Lester Brown brachten de Luikse thuisploeg 4-2 voor. De Chiefs van Coach Gil Paelinck ging echter vrij en vrank verder zijn kans. En ja hoor, Gregor James en Borya Kolyasnikov scoorden twee pareltjes en zo stond het 4-4. Een slordig slotoffensief van Bulldogs leverde geen doelpunten meer op.  De overtime dus aan de orde.

Bij de eerste puckdrop in deze OT stormden Cheyne Matheson en Bryan Henry in turbovaart naar voren. Amper zeven seconden later, terwijl er quasi 3 spelers in het doel vielen, werd de game winning goal voor Bulldogs Luik aangetekend. Onder het luid gejuich van zo’n 800 toeschouwers kon de thuisploeg de winst vieren. De bezoekers uit Leuven, met een net niet gemoed, zullen zondagavond ongetwijfeld voor hun revanche gaan.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – ERA RENOMAR HYC 1-8

Goalie Mike Gysbrechts had de verdienste om met zijn Sharks verdediging de eerste tien minuten zijn netten ongeschonden te houden. Maar twee penalty kills waren telkens goed voor een HYC treffer. Vincent Morgan opende de score en op het kwartier maakte Kyle Brothers er 0-2 van. In de slotminuut van de openingsperiode verhoogde Ben Vercammen naar 0-3. In het middenstuk werd de wedstrijd bitsiger en diepten Brothers en Vercammen de voorsprong nog verder uit.

Preston Shupe ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

In de slotperiode trof Mitch Morgan twee maal raak en de Canadees Brothers maakte zijn derde van de avond. Tussendoor kon de Mechelse kapitein Kristof Van Looy de nul van het bord knallen. Favoriet HYC snelde naar de verwachte overwinning. De 1-8 eindstand was duidelijk. Golden Sharks Mechelen toonde echter zijn tanden; getuige daarvan de in  totaal 60 strafminuten die de wedstrijdleiding beide teams oplegde.

MICROZ EATERS GELEEN – CAIROX HIJS HOKIJ 6-4

In de aanloop was er wat ‘gedoe’, maar na afloop van de wedstrijd was er maar één conclusie mogelijk. Beide ploegen maakten er een heerlijke playoff wedstrijd van, zoals het bedoeld is. Boeiend, stuivertje wisselen op jacht naar de zege, af en toe lekker hard ijshockey, maar nooit over de schreef. Na 60 minuten ijshockey mocht Geleen de eerste zege bijschrijven in deze serie.

Foto: Lex Eckhardt

Nadat beide ploegen even afgetast hadden ontspon zich een boeiend gevecht op Glanerbrook, waarin HIJS het betere spel in de openingsfase had. Op de eerste powerplay mogelijkheid voor Den Haag was het direct raak. Jurryt Smid zette met een lekkere one-timer zijn ploeg op voorsprong. Twee minuten later lag de eerste Limburgse treffer ook tegen de touwen. Ook in de eerste overtal situatie kogelde Yan Turcotte de puck achter Hrelja. Vanaf de opvolgende face-off greep Geleen zelfs de voorsprong toen Mitch Koumans een rebound uit het schot van Luca Heutmekers binnenwerkte. Raymond van der Schuit onderschepte twee minuten later de puck, schaatste het vak in en verschalkte Delil met een knappe actie voor de 2-2.

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

Ook in het middenstuk ontliepen de ploegen elkaar bar weinig. Na vijf minuten spelen kreeg de thuisploeg de puck het vak niet uit, na flink wat pressie van Den Haag. Stace van Bentem zei ‘dank je wel’ en zette de 2-3 op de borden. Nick Verschuren zette de teams weer op gelijke hoogte. Net nadat de straf van Stijn Knoop erop zat, pikte Verschuren zijn eigen rebound op, om vervolgens in de tweede poging raak te schieten. HIJS nam voor de derde maal een voorsprong en deed dat voor de derde maal op de powerplay. Opnieuw Jurryt Smid haalde de trekker over met een hard schot, dat doelman Delil kansloos liet. Toch sloten beide ploegen ook deze periode in evenwicht af. Mitch Koumans reed vanaf de bank onopgemerkt het vak in van Den Haag en kon op aangeven van Heutmekers de gelijkmaker binnen.

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

Het publiek ging er eens goed voor staan of zitten en werd niet teleurgesteld in de derde periode. Strijd, goed en slecht ijshockey, het wisselde elkaar allemaal af. Na zeven minuten vond Lars van Sloun zijn maatje Lukasz Bartak aan de rechterzijde. Hij verschalkte doelman Hrelja met een listig schot in de hoek. Den Haag gaf niet op, maar juist op het moment dat het een man meer op het ijs had, gaf het de wedstrijd uit handen. Matt Beer onderschepte de pass van Levi Boer in het eigen vak, ging als een raket op Hrelja af en scoorde de beslissende 6-4 in de 54e minuut. In het restant was Den Haag niet bij machte om dichterbij te komen en dus noteerde Geleen de eerste zege in deze serie.

Previous #24 - Inola Zandwijk - Left Wing - Dordrecht Lions
Next #1 - Eline Gabriele - Goalie - HIJS Hokij Den Haag