Penguins beleven week om snel te vergeten; Sprong speelt alle duels


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week houden we de verrichtingen van Daniel Sprong bij en op dit moment speelt hij bij Pittsburgh Penguins. Met deze ploeg kwam hij deze week drie keer in actie.

Eerbetoon aan slachtoffers aanslag

Op dinsdagavond kwamen de Penguins deze speelweek voor het eerst in actie, thuis tegen New York Islanders. Voor de wedstrijd hielden de Penguins een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op een synagoge in Pittsburgh, met als motto ‘Stronger Than Hate’.

Door naar de wedstrijd. Ook nu startte Daniel Sprong op de vierde lijn. Dit keer speelde hij naast Bryan Rust en Derek Grant.

Nadat de Islanders twee keer snel achter elkaar wisten te scoren, werd Pittsburgh sterker. En niet zonder resultaat, want Dominik Simon en Sidney Crosby wisten snel achter te scoren en zo werd de eerste periode met een 2-2 stand afgesloten. Pittsburgh probeerde in de tweede periode door te drukken en het creëerde kansen via Patric Hornqvist en Jake Guentzel, maar New York was opnieuw heel snel slagvaardig. Dankzij verdedigend geklungel en het nemen van kostbare straffen scoren de Isles binnen vijf minuten Matt Martin en Jordan Eberle (tweemaal) drie keer, waardoor het ineens 2-5 staat voor de gasten. Via Evgeni Malkin deed Pittsburgh nog wat terug in de derde periode, maar uiteindelijk gingen de Isles er met een 3-6 zege vandoor.

Voor onze landgenoot paste deze wedstrijd goed in het plaatje dat we dit seizoen al vaker hebben gezien. Sprong mocht dit keer 8:12 op het ijs doorbrengen en, op een schot op goal na, wist hij niet echt voor gevaar te zorgen. Bij de 2-3 van Matt Martin stond onze landgenoot op het ijs, maar er was vrij weinig wat hij aan deze goal kon doen. Een slechte line change was de boosdoener. Hierdoor wordt de plus-minus van onze landgenoot naar -3 teruggeschroefd.

Nieuwe nederlaag in New York

Op donderdagavond kreeg Pittsburgh de uitgelezen kans om revanche te nemen op de Islanders, want toen ontmoetten die teams elkaar opnieuw. Ditmaal stonden de Pens en Isles tegenover elkaar in Brooklyn. Net als vorig duel speelde Sprong deze avond naast Bryan Rust en Derek Grant.

Na een sterker begin van de Islanders waren het de Penguins die op de powerplay de voorsprong pakten. Dominik Simon scoorde op de rebound (terwijl Sprong ook op het ijs stond). Toen de Pens in de tweede periode het gas helemaal open, maar was het New York dat scoorde. Met een man minder kon Josh Bailey alleen op goalie Matt Murray af en Bailey faalde niet: 1-1. Pittsburgh zette nog verder druk in de derde periode, maar via Anders Lee kwamen de Isles op voorsprong. Pittsburgh wist de stand daarna al snel weer gelijk te trekken, (opnieuw) op de powerplay. Een kanonskogel van Evgeni Malkin werd licht van richting veranderd: 2-2. En nadat Sidney Crosby in overtime op de breakaway werd gestopt door Thomas Greiss, besliste Bailey het duel in de shootout in het voordeel van de thuisploeg. Het werd 3-2.

Vergeleken het vorige duel kreeg Sprong redelijk wat speelminuten, maar met zijn 9:44 zat hij nog steeds onder de tien minuten. Op de lijn met Grant en Rust wist hij niet veel creëren, op een schot na waarop Greiss simpel redding wist te brengen.

Schaamrood in eigen huis

Op de zaterdagavond werd stond het derde en laatste duel van deze speelweek op het schema. Sprong en consorten ontvingen in de eigen PPG Paints Arena Toronto Maple Leafs. Weer stond Sprong naast Grant en Rust opgesteld.

Het werd een avond om heel snel te vergeten voor de Penguins. De ploeg kwam gewoon slecht uit de startblokken en wist de hele avond lang niet de knop om te zetten. Toronto maakte daar dankbaar gebruik van. Nadat Murray op een twee-op-een Kasperi Kapanen nog wist af te stoppen, vond John Tavares niet veel later met een re-direct het net: 0-1. Al vroeg in de tweede deed Toronto er een schepje bovenop met een goal van Patrick Marleau en ook Morgan Rielly wist te scoren. Pittsburgh kon er simpelweg niet veel tegenin brengen vanavond. Twee late treffers van opnieuw Rielly en Zach Hyman zorgden ervoor dat de thuisploeg met 0-5 afdroop.

Het voordeel van een wedstrijd waarin niks lijkt te lukken, is dat coaches eerder bereid zijn om andere spelers een kans te geven. Dit keer profiteerde Sprong daarvan, want hij mocht 10:21 volmaken. Op een schot op doel na wist Sprong eigenlijk, net als de rest van de ploeg, hier niet veel mee te doen. Het was simpelweg de avond niet van de hele ploeg.

Statistieken

Zoals elke week pakken we ook weer even de statistieken van Sprong erbij. Eigenlijk is hierin vrij weinig veranderd, want hij wist geen goals of assists af te leveren. Wel stond hij bij een tegengoal op het ijs, waardoor zijn plus-minus van -2 naar -3 zakt. Zijn speelminuten zijn de afgelopen week dan wel weer opgeschroefd.

Het probleem voor Sprong blijft dat hij op een vierde lijn wordt opgesteld met twee verdedigend ingestelde aanvallers (zoals Grant en Rust deze week). Hierdoor wordt onze landgenoot niet vaak in staat gesteld om kansen te creëren, laat staan afmaken. Daarnaast moeten we nog steeds in het achterhoofd houden dat Derick Brassard nog geblesseerd is. Wanneer hij terugkomt, zou het zomaar kunnen dat Sprong zijn plek moet afstaan.

Previous München pakt shutout tegen Ingolstadt, Mannheim loopt verder uit
Next Nederlandse dames winnen in Zweden. Oosterwijk haalt punt tegen koploper