Sprong beleeft week van uitersten in West-Canada


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken we terug op de week van Daniel Sprong met zijn Pittsburgh Penguins. Deze week stond in het teken van een roadtrip in west-Canada met drie wedstrijden. Maar net als afgelopen week stond Sprong twee keer op het ijs, want één duel zat hij op de tribune. Een moeizame week voor onze landgenoot.

Bezoekje aan Banff

De eerste wedstrijd van de Pens voltrok zich dinsdagavond in Edmonton tegen de Oilers. En wat voor een duel: Sidney Crosby tegen Connor McDavid! De twee beste spelers van dit moment tegenover elkaar dus! Maar eerst nam onze landgenoot samen met zijn teamgenoten een kijkje in Banff National Park. En dat leverde mooie kiekjes op.

Dit bericht bekijken op Instagram

?

Een bericht gedeeld door Daniel sprong (@sprong11) op

Drie minuten in spektakelstuk

Door naar de wedstrijd. De hele ijshockeywereld keek reikhalzend uit naar dit duel tussen Crosby en McDavid. En we werden zeker niet teleurgesteld! Waar Sidney Crosby in de eerste zes duels van dit seizoen droog bleef staan, vond hij vannacht na een kleine elf minuten het doel door een tip-in: 0-1. In de tweede periode trapte Edmonton het gaspedaal vol in en dat gaf Pittsburgh volop moeilijkheden. Over en weer waren er goals te beleven. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, stond het na veertig minuten ineens 3-4. Ook in de derde gaf Edmonton vroeg vol gas en werd het beloond. Op de powerplay scoorden McDavid en Leon Draisaitl kort na elkaar: 5-4. Verdediger Jamie Oleksiak scoorde daarna alweer snel de gelijkmaker en met een 5-5 stand was er overtime nodig. Daar maakte Sidney Crosby halverwege het bedrijf met een prachtige goal de winnende. Hij keerde Ryan Strome binnenstebuiten en scoorde fraai met de backhand.

Sprong stond opnieuw op de vierde lijn opgesteld, naast Riley Sheahan en Matt Cullen. En onze landgenoot kreeg weinig het ijs te zien. Met slechts drie minuten en 37 seconden moest hij het dit keer doen. Aanvallend kon hij geen vuist maken, en de tweede goal van Edmonton (van Alex Chiasson) zal hem bijblijven. Sprong probeert Chiasson fysiek te bespelen, maar Chiasson schudt de Nederlander eenvoudig van zich af. Daarna keert Sprong niet op tijd terug naar zijn positie, waardoor Chiasson de ruimte krijgt om te scoren. Na deze goal zagen we onze landgenoot nauwelijks nog op het ijs terug.

Healthy scratch

We zagen de bui al een beetje hangen na nog geen vier minuten ijstijd en de tegengoal van Chiasson, maar op donderdag in Calgary moest Sprong vanaf de tribune toekijken. Hij werd vannacht op de vierde lijn vervangen door veteraan Derek Grant.

En dat de Nederlander niet mee mocht doen was dit duel extra pijnlijk. De Penguins walsten namelijk over de Flames heen. Een vroege goal van Crosby leidde het schietfestijn in. Na twintig minuten leidden de Pens al met 0-3 en daar hield het niet op. Het was niet eens zo dat de Penguins het duel echt domineerden, maar de Flames waren verdedigend simpelweg een puinhoop en de gasten profiteerden daar optimaal van. Met goals van elke lijn stormden de Penguins door naar een monsterzege: 1-9!

En door deze monsteruitslag was coach Mike Sullivan een stuk guller in het verdelen van de speelminuten. Dominik Simon bijvoorbeeld, die in Edmonton nog geen vijf minuten speeltijd kreeg, mocht in Calgary maar liefst veertien minuten meedoen. Je zou je haast afvragen of Sullivan in een wedstrijd als deze niet de kans had gezien om Sprong ook meer minuten te geven.

Revanche in Vancouver

Aanvankelijk werd niet verwacht dat Sprong op zaterdagavond in Vancouver wel weer het ijs op mocht. Maar een blessure bij Derick Brassard veranderde alles, want hierdoor mocht Sprong weer op de vierde lijn plaatsnemen. Ditmaal speelde hij naast Dominik Simon en Derek Grant.

In de eerste periode bleef de 0-0 stand onveranderd en daar mocht vooral Pittsburgh niet over klagen. Tweemaal kwam Vancouver dichtbij de openingstreffer via Mikael Granlund en Elias Pettersson, maar goalie Casey DeSmith hield zijn doel schoon. In de tweede periode kwam Pittsburgh veel beter voor de dag en was het slagvaardig. Phil Kessel opende de score en later scoorde ook Sidney Crosby. Met een 0-2 voorsprong gooide Pittsburgh het achterin op slot en liep het laat in het duel zelfs uit naar 0-3. En hierbij speelde Daniel Sprong een belangrijke rol. Op de powerplay werd hij tot twee keer toe gestopt door Jakob Markstrom, maar met een prachtige pass zorgde hij ervoor dat Evgeni Malkin simpel kon binnentikken.

Daar hield het niet op, want zowel Malkin en Crosby wisten daarna nog een keer het net te vinden. Hierdoor kon Pittsburgh tevreden het vliegtuig opzoeken, met een 0-5 zege op zak en met drie zeges uit drie duels in West-Canada. Ook Sprong zal tevreden op dit duel terug kunnen kijken. Met 11:46 en een assist stond het qua statistieken wel prima, maar hij speelde ook gewoon goed. Een duel om op voort te borduren dus.

De statistieken van Sprong

Van de negen duels die Pittsburgh inmiddels heeft afgewerkt, heeft Sprong er in acht meegespeeld. En gemiddeld genomen zit er nog steeds een neerwaartse lijn in de speelminuten van de Nederlander. Gemiddeld krijgt hij nu 8:24 per wedstrijd. Allesbehalve ideaal voor een jonge speler als Sprong. De teller voor goals blijft nog steeds op 0 staan, maar bij de assists kunnen we er weer een bijschrijven. De plus-minus blijft ook nu weer gelijk: -2.

Volgende week staan er weer drie wedstrijden op het programma voor Pittsburgh. Het is afwachten of onze landgenoot dan ook in actie mag komen. Want als Derick Brassard straks weer hersteld is, bestaat het gevaar weer dat Sprong degene is die naar de tribune wordt verwezen.

Previous Toronto-smaakmaker Matthews vier weken aan de kant met schouderblessure
Next Tweede import voor Trappers, diversiteit in de ijshockeywereld, tweede Nederlandse team in de Oberliga en Adam Logozzo