Apotheose in Beker van België, interessante tussenstand in Nederland


Face-Off IJshockey Beker

Dit weekend wordt de laatste speelronde gespeeld in het Belgische bekertoernooi. Het is een puzzel en rekenwerkje bij de Zuiderburen, maar ’the winner takes it all’ is zeker van toepassing bij het duel tussen Chiefs Leuven en Antwerp Phantoms. In Nederland is het eveneens interessant als het gaat om plek vier, waar Amsterdam Tigers, Zoetermeer Panters en CAIROX HIJS Hokij in gevecht zijn. Ed Versteeve praat jullie bij in aanloop van een interessant bekerweekend.

BELGIË

De stand na negen van de tien speelronden is als volgt op dit moment, als het gaat om de plaatsen drie en vier. Herentals, Luik en Tigers laten we even buiten beschouwing.

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
3 Mechelen Golden Sharks 9 4 5 0 0 -4 12
4 Antwerp Phantoms 9 3 4 1 1 -3 12
5 Chiefs Leuven 9 3 5 0 1 -6 10

Chiefs Leuven en Antwerp Phantoms treffen elkaar in Leuven en Mechelen gaat op bezoek bij koploper ERA Renomar HYC. Een winst van Herentals is niet geheel ondenkbaar, waarbij wij -hoe gevaarlijk ook- de aanname doen dat Mechelen op twaalf punten blijft staan. Bij Chiefs vs Phantoms zijn vier uitkomsten mogelijk:

– Winst Leuven
– Winst Phantoms
– Winst in overtime of na shootouts Leuven
– Winst in overtime of na shootouts Phantoms

De rekenmeesters dienen slechts van stal gehaald te worden bij een zege van Chiefs. Bij een zege van Antwerp kunnen de wiskundigen hun calculators op zak houden. Het reglement van het bekertoernooi schrijft de volgende reglementen voor bij een gelijke stand:

16. Rangschikking
b. Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten van twee of meerdere teams wordt de eindrangschikking in een competitie bepaald door de volgende regels:

1. Indien twee of meer teams met een gelijk aantal wedstrijdpunten eindigen, wordt de volgorde van de rangschikking bepaald door de behaalde wedstrijdpunten in de wedstrijden die deze teams onderling tegen elkaar speelden.

2. Indien ook dan een gelijke stand tussen die teams blijft bestaan, bepaalt het onderlinge doelsaldo de volgorde van de rangschikking. In dit geval wordt het aantal doelpunten tegen in de onderlinge wedstrijden afgetrokken van het aantal doelpunten gescoord in de onderlinge wedstrijden. Het team met een groter positief saldo of een kleiner negatief saldo krijgt de hogere rangschikking. Indien ook dan een gelijke stand tussen die teams blijft bestaan, krijgt het team met het meeste aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge wedstrijden de hogere rangschikking.

3. Indien ook dan een gelijke stand tussen die teams blijft bestaan, bepaalt het doelsaldo van alle gespeelde wedstrijden de volgorde van de rangschikking. In dit geval wordt het aantal doelpunten tegen in alle gespeelde wedstrijden afgetrokken van het aantal doelpunten gescoord in alle gespeelde wedstrijden. Het team met een groter positief saldo of een kleiner negatief saldo krijgt de hogere rangschikking. Indien ook dan een gelijke stand tussen die teams blijft bestaan, krijgt het team met het meeste aantal gescoorde doelpunten in alle wedstrijden de hogere rangschikking.

Antwerp Phantoms Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

WINST VAN LEUVEN

Zoals gezegd wordt het pas echt interessant als Mechelen verliest in Herentals en Leuven in eigen huis wint van Antwerp. Dat kan in reguliere speeltijd en na overtime/shootouts.

Bij een zege in reguliere speeltijd van Leuven komt de eindstand er als volgt uit te zien (doelsaldo niet meegenomen):

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
3 Chiefs Leuven 10 4 5 0 1 -6 13
4 Mechelen Golden Sharks 10 4 5 0 0 -4 12
5 Antwerp Phantoms 10 3 4 1 1 -3 12

Dan is het onderlinge resultaat tussen Mechelen en Antwerp van toepassing voor plek vier, omdat Chiefs over Phantoms en Sharks heen wipt naar dertien punten. Het onderlinge resultaat tussen Antwerp en Mechelen is in het voordeel van Golden Sharks. Zij wonnen het eerste duel in Antwerp met 11-1 en verloren in eigen huis met 7-8.

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 Mechelen Golden Sharks 2 1 1 0 0 +10 3
2 Antwerp Phantoms 2 1 1 0 0 -10 3

Bij een zege in overtime/na shootouts van Leuven komt de eindstand er als volgt uit te zien (doelsaldo niet meegenomen):

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
3 Antwerp Phantoms 10 3 4 1 2 -3 13
4 Mechelen Golden Sharks 10 4 5 0 0 -4 12
5 Chiefs Leuven 10 3 5 1 1 -6 12

Dan is het onderlinge resultaat tussen Mechelen en Chiefs van toepassing voor plek vier, Phantoms dan over Sharks heen wipt naar dertien punten. Het onderlinge resultaat tussen Leuven en Mechelen is ook in het voordeel van Golden Sharks. Zij verloren weliswaar met 2-1 bij Leuven, maar wonnen met 7-3 de return.

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 Mechelen Golden Sharks 2 1 1 0 0 +3 3
2 Chiefs Leuven 2 1 1 0 0 -3 3

Conclusie: Mechelen Golden Sharks is op voorhand van dit speelweekend al veilig voor een plek bij de laatste vier, maar zal moeten zien of dat als nummer drie is of toch als vierde. Voor Leuven is het dus heel simpel: alleen een zege na 60 minuten volstaat voor een plek bij de laatste vier in de beker. Bij elk ander resultaat kan bij Phantoms het bier ontkurkt worden.

NEDERLAND

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters Ijshockey
Foto: Robert Bos

In Nederland zijn we nog niet aan het einde van de bekercampagne toe dit weekend. Wel tekenen de contouren zich inmiddels af. De actuele stand voordat we deze speelronde ingaan:

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 Microz Eaters Geleen 8 8 0 0 0 +45 24
2 UNIS Flyers Heerenveen 6 5 1 0 0 +26 15
3 AHOUD Devils Nijmegen 7 5 2 0 0 +32 15
4 Amsterdam Tigers 8 2 5 0 1 -25 7
5 Zoetermeer Panters 7 2 5 0 0 -1 6
6 CAIROX HIJS Hokij 5 1 3 1 0 -2 5
7 Trappers Toekomstteam 7 0 7 0 0 -75 0

Twee zekerheden: Geleen kan zich halve finalist noemen en Trappers is uitgeschakeld. Gezien het aantal punten dat op de tellers van Heerenveen en Nijmegen staat, kunnen we die ploegen -op zijn Mart Smeets- met potlood opschrijven. Ook hier zien we een strijd om plek vier, het laatste play-off ticket. Amsterdam Tigers, Zoetermeer Panters en CAIROX HIJS Hokij zullen gaan uitmaken wie dit bemachtigt.

PROGRAMMA DIT WEEKEND

BVN Vr 26 Okt 20:30 HIJS Hokij Den Haag Trappers Toekomstteam
BVN Za 27 Okt 18:00 Amsterdam Tigers UNIS Flyers Heerenveen
BVN Za 27 Okt 20:15 Zoetermeer Panters HIJS Hokij Den Haag
BVN Zo 28 Okt 19:00 Microz Eaters Limburg Zoetermeer Panters
BVN Zo 28 Okt 15:00 Trappers Toekomstteam Amsterdam Tigers

Den Haag en Amsterdam lijken sowieso drie punten bij te kunnen schrijven. Zij treden aan tegen Tilburg. Maar! Amsterdam won in eigen huis moeizaam van de Brabanders, dus die zijn voor twee gewaarschuwd. Daarbij kreeg Tigers twee van de drie gescoorde treffers van Trappers tegen.

Heel interessant wordt het duel op zaterdag tussen Zoetermeer Panters en CAIROX HIJS Hokij. Niet alleen een streekderby in Haaglanden, maar dit keer ook écht beladen omdat de winnaar van het duel prima zaken kan gaan doen. Wanneer de ploeg van Chris Eimers zegeviert in de Silverdome noteert het een zespunter en stijgt het naar plek vier. Mits…. Amsterdam zaterdag verliest van Heerenveen. Tigers pakte een punt tegen Den Haag, dus de plak Old Amsterdam zal niet zomaar van de boterham weggegeven worden in de Jaap Eden Hal. Panters sluit het speelweekend af met een uitwedstrijd bij koploper Geleen, dat natuurlijk de koppositie in handen wil houden gezien het thuisvoordeel in de play-offs.

Amsterdam Tigers Microz Eaters Geleen Face-Off IJshockey
Foto: Robert Bos

MUST WIN IN ZOETERMEER

Het is dus een absolute must win voor Den Haag in Zoetermeer deze zaterdag. Laten we de stand pakken op basis van het scenario dat Heerenveen in Amsterdam wint en Trappers voor zowel Amsterdam als Den Haag geen obstakel van formaat blijkt te zijn. Dan zijn er vier uitkomsten mogelijk in Zoetermeer:

– Winst Zoetermeer
– Winst Den Haag
– Winst in overtime of na shootouts Zoetermeer
– Winst in overtime of na shootouts Den Haag

In het geval van een winstpartij -zowel regulier als na shootouts- van Zoetermeer Panters zou dit de stand kunnen als Panters het duel in Geleen aanvangt (doelsaldo uitgezonderd):

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
4 Amsterdam Tigers 10 3 6 0 1 -25 10
5 Zoetermeer Panters 8 3 5 0 0 -1 9
6 CAIROX HIJS Hokij 7 2 4 1 0 -2 8

 

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
4 Amsterdam Tigers 10 3 6 0 1 -25 10
5 CAIROX HIJS Hokij 7 2 3 1 1 -2 9
6 Zoetermeer Panters 8 2 5 1 0 -1 8

In het geval van een winstpartij -zowel regulier als na shootouts- van CAIROX HIJS Hokij zou dit de stand kunnen als Panters het duel in Geleen aanvangt (doelsaldo uitgezonderd):

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
4 CAIROX HIJS Hokij 7 3 3 1 0 -2 11
5 Amsterdam Tigers 10 3 6 0 1 -25 10
6 Zoetermeer Panters 8 2 6 0 0 -1 6

 

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
4 CAIROX HIJS Hokij 7 2 3 2 0 -2 10
5 Amsterdam Tigers 10 3 6 0 1 -25 10
6 Zoetermeer Panters 8 2 5 0 1 -1 7

De belangen zijn dus groot te noemen dit weekend, waarbij HIJS het voordeel heeft dat het op dit moment de minste duels heeft gespeeld van alle teams. Een misstap is zeker niet funest voor de Uithofbewoners, maar maakt de voorronde van het bekertoernooi er alleen maar interessanter op.

Zowel in Nederland als in België gaat het in ieder geval echt ergens om dit speelweekend. GAME ON!

Even helemaal bijgepraat worden voordat de BeNe League van start gaat? Luister dan onze voorbeschouwing:

Previous Geweldig nieuws voor Brian Boyle; center kankervrij verklaard
Next Eaters Geleen Road Crew