Daniel Sprong begint draai te vinden


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken we terug op de week van Daniel Sprong. Deze week heeft hij met zijn Pittsburgh Penguins de eerste volledige week van het nieuwe NHL seizoen gehad, ondanks dat er maar twee duels op de rol stonden. En het was een goede week voor onze landgenoot, want hij lijkt steeds meer zijn plekje in de lineup te vinden.

Verdienstelijk tegen Vegas

Op donderdagavond ontvingen de Penguins thuis Vegas Golden Knights. Net als vorige week stond Sprong op de rechtervleugel van de vierde lijn, naast Matt Cullen en Riley Sheahan.

Vegas had gedurende het grootste deel van het duel een duidelijk overwicht. Maar waar vorig seizoen bijna alle kansen goals opleverden, was dat deze avond niet het geval. De gasten wisten na ruim zes minuten wel op voorsprong te komen dankzij Tomas Nošek, maar nog geen twee minuten later maakte Phil Kessel gelijk. En voor Kessel bleef het daar niet bij, want in de tweede periode scoorde hij nog twee keer; een hattrick dus! Jack Guentzel maakte er zelfs nog 4-1. In de derde periode deed Reilly Smith nog wat terug namens Vegas, maar spannender werd het niet. 4-2 was de eindstand in de PPG Paints Arena.

Voor Sprong was er na afloop lof voor zijn spel. Waar hij in eerdere duels nog wat te graag wilde laten zien wat hij kon, was hij deze avond vooral slim in zijn actie en hield hij het spel goed simpel. En dat merkte ook zijn coach Mike Sullivan op.

“Het draait niet altijd om goals en assists. Het gaat om het proces om het spel op de juiste manier te spelen”, vertelde de coach na afloop. “We hopen dat Daniel zijn spel blijft ontwikkelen. We zijn blij met hoe hij nu bezig is”.

Ook sprak Sullivan over hoe onze landgenoot wordt geholpen in zijn ontwikkeling. “We proberen hem elke dag op elk onderdeel van zijn spel te helpen. We proberen hem zo op te stellen dat hij kans op succes heeft”, voegde hij toe. “Mark Recchi (hij is bij de Penguins verantwoordelijk voor het begeleiden van het jonge talent, red.) besteedt veel tijd één op één met hem. Hij bekijkt Sprongs’ shifts met hem en bespreekt hoe Sprong zijn spel verder kan verbeteren.

Weer een assist en weinig speelminuten

De Penguins wilden, met dezelfde lineup, de zege op Vegas vervolg geven tegen in Montreal. Daarnaast zal de 1-5 nederlaag tegen de Canadiens van vorige week ook voor motivatie hebben gezorgd in Pittsburgh. Ditmaal speelde Sprong naast de creatievere Dominik Simon, omdat Riley Sheahan naar de derde lijn was gepromoveerd.

De Pens begonnen dan ook goed in dit duel. Het spel ging redelijk gelijk op, maar de Penguins waren veel effectiever dan de thuisclub. En de 0-1 was te danken aan Daniel Sprong! Zoals je hieronder kan zien was het een prachtige assist waarbij vooral het harde werken van de Nederlander goed te zien is. Simon mocht uiteindelijk dit buitenkansje afmaken, en dat deed hij fraai met de backhand. Daarna wist ook Kris Letang het net te vinden: 0-2 Pittsburgh.

In de tweede periode kantelde het spelbeeld volledig. Tomas Tatar wist al na elf seconden de aansluitingstreffer en daarna drukte Montreal vol het gaspedaal in. En dit wierp zijn vruchten af. Kort na elkaar scoorden Brendan Gallagher en Tomas Tatar en stond het dus ineens 3-2 voor de Habs. Phil Kessel wist de score voor het einde van tweede periode nog gelijk te trekken, waardoor de schade beperkt bleef voor Pittsburgh.

De derde periode bracht nog wel kansen voor beide ploegen, maar geen goals, waardoor we door naar overtime gingen. Overtime bracht echter nog minder gevaar en dus moest er een shoot-out aan te pas komen. Deze shoot-out was ook al snel weer voorbij. Paul Byron en Jonathan Drouin scoorden namens Montreal, en zowel Evgeni Malkin als Sidney Crosby wisten dat niet te doen voor Pittsburgh. Daardoor wonnen de Canadiens met een 4-3 einduitslag. Pittsburgh hield op deze manier dus nog wel een punt aan het duel over.

Sprong niet beloond?

Voor Sprong was het een avond die gemengde gevoelens zal oproepen. De assist was natuurlijk heerlijk, maar opnieuw kwam onze landgenoot nauwelijks aan spelen toe. Slechts zes minuten en 47 seconden kreeg hij toebedeeld. Dit terwijl overall Sprong aan een goed duel bezig was (al gaf hij bij de 2-2 Habs-verdediger Jeff Petry teveel ruimte om op doel te schieten, waaruit de goal voor Gallagher volgde). Het feit dat dit duel in de stad was waar hij praktisch opgroeide zal hem extra motivatie hebben bezorgd. Het lage aantal minuten is daarom moeilijk te verklaren.

Loftrompet over vorig seizoen

Na vier duels heeft onze landgenoot nu drie assists verzameld en bedraagt zijn gemiddelde ijstijd 8:52. Ter vergelijking; Sidney Crosby verzamelde vier assists in vier duels, maar speelt gemiddeld 20 minuten per wedstrijd. Die vergelijking zegt natuurlijk lang niet alles, maar het geeft wel aan dat de Nederlander zeker zijn steentje bijdraagt. Hopelijk krijgt hij de komende wedstrijden meer speelminuten, want een jonge speler als hij heeft gewoon de ijstijd nodig. Daarnaast zit er een stijgende lijn in zijn spel, dus verdient hij het ook om tenminste meer dan negen minuten per wedstrijd te krijgen.

Sprong Daniel Stats

 

Daarnaast ontving Sprong een grote pluim van de Noord-Amerikaanse sportwebsite The Athletic. Die site stelde namelijk een top 100 op van alle talenten die vorig seizoen in de AHL speelden. En waar plaatsten ze onze landgenoot? Op een uitstekende vijfde plaats! Niet gek natuurlijk, gezien hij vorig seizoen 32 keer scoorde en 33 assists leverde in 65 duels. Vooral voor zijn snelheid, schot en zijn spelinzicht ontving de Nederlander veel lof.

Previous DEFINITIEF: Heerenveen aangewezen als winnaar van gestaakt duel tegen Den Haag
Next Mannheim koploper, Ingolstadt naar tweede plaats en Düsseldorf lijdt overtime nederlaag