Sprong Show: Vierde lijn en blessure geven tweede oefenweek rare bijsmaak


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken we terug op de week van Daniel Sprong. De Nederlander heeft de laatste week van de preseason achter de rug met Pittsburgh Penguins. Met de Pens kwam Sprong de afgelopen week slechts één maal in actie, waarin Sprong op meerdere lijnen werd getest.

Op de vierde lijn

De eerste wedstrijd van deze (korte) wedstrijdweek vond op woensdagavond plaats. De Penguins traden, met Daniel Sprong in de line-up, thuis aan tegen Buffalo Sabres. Onze landgenoot speelde op de vierde lijn, op de vleugel van Matt Cullen en Riley Sheahan. Daniel had dus geen echte spelmaker aan zijn zijde.

Coach Mike Sullivan koos voor een sterke opstelling tegen Buffalo, en dit drukte zich uit op de wedstrijd. Hoewel het tot de laatste minuten van de eerste periode duurde, wist Phil Kessel de Pens met een 2-0 voorsprong naar de kleedkamer te sturen. De tweede periode werd al helemaal een mooie periode voor het thuispubliek. Alexander Nylander wist de aansluitingstreffer nog te maken namens de Sabres, maar daarna ging Pittsburgh los. Kris Letang, Derick Brassard en Matt Cullen vonden elk het net. In de derde periode zette Pittsburgh nog verder aan, maar werd er niet gescoord. 5-1 was de eindstand in PGG Paints Arena.

Onze landgenoot kon niet overtuigen. Dit had er natuurlijk mede mee te maken dat hij met twee verdedigende spelers als Cullen en Sheahan speelde, maar toch hoopten we meer van hem te zien. Hij wist slechts twee keer op doel te vuren en tevens stond hij bij de enige tegengoal op het ijs. Geen overtuigende wedstrijd van Sprongs zijde dus, maar ook deels te wijten aan zijn plek in de line-up.

Blessure maakt einde aan preseason

Op vrijdagavond stond het laatste oefenduel van Pittsburgh op het programma: een uitwedstrijd tegen Columbus Blue Jackets. Helaas kwam onze landgenoot niet in actie, want hij bleef aan de kant met een blessure. De exacte aard van deze blessure werd (zoals gebruikelijk) niet bekendgemaakt door Mike Sullivan, maar het ging volgens hem om een ‘lower-body injury’ voor de Hollander.

Het duel tussen Columbus en Pittsburgh werd een doldwaze wedstrijd. Artemi Panarin opende de score al binnen een minuut en dat bleek een voorteken voor de rest van het duel. Na twintig minuten spelen stond het al 3-3. In de tweede periode gingen de twee ploegen vrolijk verder. Pittsburgh wist op een 3-5 voorsprong te komen, maar Columbus maakte dit nog voor het einde van de periode goed: 5-5. Nadat beide teams ook voor de zesde keer het net hadden gevonden, bracht Oliver Bjorkstrand de beslissing met minder dan vier minuten te gaan. Zo eindigde het duel met 7-6 in het voordeel van Columbus.

De komende dagen zal het vooral afwachten zijn voor Sprong. Afwachten hoe snel hij van zijn kwetsuur herstelt en afwachten of hij definitief de selectie van de Pens behaalt (wij van Face-Off denken van wel). En als hij dan ook echt bij in Pittsburgh blijft, is het afwachten op welke lijn hij terecht komt. Kortom, we kunnen niet wachten tot het seizoen aanstaande woensdag begint! Pittsburgh begint zelf op donderdag 4 oktober met een thuiswedstrijd tegen de verdedigende kampioen: de Washington Capitals.

Nog even helemaal bijgepraat worden over de stand van zaken in de NHL? Luister dan naar onze preview podcast!

Previous NHL Preview: Gaan de Predators het dit jaar waarmaken?
Next Linköping en dames Färjestad blijven goed presteren in Zweden