NHL Preview: Salary Cap Edmonton Oilers is een struikelblok


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Cor Machielsen laat zijn licht schijnen op Edmonton Oilers.

Vorig Seizoen

Ondanks dat Connor McDavid 108 punten scoorde was het een heel slecht seizoen voor de Oilers. Vele steunpilaren van het seizoen ervoor (toen ze de play-offs haalden red.) gaven afgelopen seizoen niet thuis. Milan Lucic, Zack Kassian, Oscar Klefbom, Kriss Russel en Adam Larsson lieten het afweten. En wanneer keeper Cam Talbot ook zijn normale niveau niet haalt, en er geen fatsoenlijke back-up goalie is, betekent dat automatisch dat je de play-offs op de buik kunt schrijven.

Bij vlagen lieten ze wel zien dat ze heus een leuke pot hockey op de mat konden leggen, maar de continuïteit ontbrak vorig seizoen (36-40-6). Vooral de specials teams bleken het niet aan te kunnen. Op de power play werden de Oilers zelfs laatste met slechts 14,8%. Op de penalty kill eindigde ze op de 25e plaats met 76,7%.

Degenen die nog wel een beetje mee konden op het niveau van Connor waren Leon Draisatl en Ryan Nugent-Hopkins. Draisatl werd aan het begin van het seizoen gemist door een oogblessure en Nugent-Hopkins aan het eind door een gebroken rib. Draisatl scoorde 70 punten (25G45A) en Ryan kwam tot 48 punten (24G, 24A).

Aangetrokken en vertrokken

Het opmerkelijkste bij de Oilers is dat de technische staf flink werd opgeschoond. Alleen Tom McLellan (hoofd coach) en Dustin Schwartz (goalie coach) mochten blijven. De staf werd aangevuld met de ex-hoofdcoach van de Calgary Flames in 2016-2018, Glenn Gulutzan. Trent Yawney kwam van Anaheim Ducks (speciaal voor de special teams), en Manny Viveiros werd kampioen in de WHL met Swift Current Broncos.

Op het spelersvlak waren geen spectaculaire trades te verwachten aangezien er weinig ruimte meer is door de salary cap. Connor McDavid en Leon Draisatl pakken per seizoen samen al 21 miljoen dollars op. Daarachter staan Milan Lucic en Ryan Nugent-Hopkins met beiden 6 miljoen. Voor Nugent-Hopkins was wel interesse van andere teams, maar van een trade zagen de Oilers af omdat ‘RNH’ zich inmiddels heeft bewezen op de linkervleugel van McDavid.

Andrej Sekera de duurtste verdediger met 5,5 miljoen, is ook nog eens het hele komende seizoen niet inzetbaar. Hij scheurde zijn achillespees af, terwijl hij aan het eind van seizoen 16-17 zijn binnenband scheurde. Afgelopen seizoen na de All-Star game kwam hij terug op het ijs maar haalde helaas niet meer zijn niveau van het seizoen ervoor.

De nieuwe spelers die gehaald zijn, is via de first round draft verdediger Evan Bouchard (18 jaar), maar of die gelijk het grote werk aan kan is afwachten.

Tobias Rieder (25 jaar) een forward werd gehaald van de LA Kings, maar was in 2011 al gedraft door de Oilers in de 4e ronde als nummer 114. Kyle Brodziak (34 jaar) een center kwam van de St. Louis Blues en was in 2003 in de zevende ronde als nummer 214 ook gedraft door de Oilers.

Als back-up goalie is aangetrokken de fin Mikko Koskinen (30 jaar) die de afgelopen vier jaar de back-up was bij SKA St. Petersburg.

Vooruitblik

Alles zal staan en vallen met wat de special teams gaan doen, en of de mannen die het vorig seizoen af lieten weten hun niveau weer van twee seizoen geleden kunnen oppakken. Defensief zijn er ook nog wat gaten te vullen. Darnell Nurse moet nog steeds bijtekenen en er zal een vervanger moeten komen voor de zwaar geblesseerde Sekera. Met alleen Connor McDavid win je ook geen prijzen. De verwachting is dat vooral de vernieuwde technische staf de special teams beter gaan laten functioneren.

Keep your eye on:

Dat is bij de Oilers niet zo moeilijk. Connor McDavid, volgens velen nu al één van de beste ter wereld. De man die twee keer de Art Ross Trophy won achter elkaar met respectievelijk 100 en 108 punten. Leon Draisatl is de volgende waar u een oogje op kunt houden. De jonge Duitser zal vooral meer gaan scoren op het moment dat de power play gaat lopen. En als nummer drie kies ik voor de wederopstanding van Milan Lucic. Die had vorig jaar echt een vreselijk slecht seizoen. Dat kan alleen maar beter worden. Die moet de tegenstanders weer gaan aanpakken en zijn punten gaan maken tijdens de power play.

Voorspelling

Ik ga ervan uit dat de nieuwe technische staf de special teams weer stukken beter gaan laten functioneren. Mede daardoor en de aanwezigheid van Connor McDavid, zullen de Oilers de play-offs gaan halen. Al zullen de Predators de gang naar de finale om de Stanley Cup gaan blokkeren. Mocht het toch weer niet lukken dit seizoen dan zal Todd McLellan zijn spullen kunnen gaan pakken en misschien zelfs tezamen met de general manager Peter Chiarelli.

Previous BeNe League Preview: Zoetermeer Panters moet veel beter dit seizoen
Next BeNe League Preview: Tilburg Trappers Toekomstteam is gedoodverfde nummer laatst