Spot on: Clint Malarchuk


Spot On Face-Off

In de zomermaanden komt Face-Off met de rubriek Spot On over spelers met mooie achtergronden, bijzondere verhalen of spelers die van onschatbare waarde zijn geweest, maar nooit de spotlights op zich gericht wisten. Jacco van Keulen klimt deze editie in de pen.

Vandaag staat de spotlight op de speler die wellicht wel de meest bizarre blessure ooit heeft opgelopen op het ijs. Clint Malarchuk stond niet bekend om zijn super prestaties, maar des te meer om zijn bloederige blessure.

De jonge Malarchuk

In 1981 werd Malarchuk, geboren op 1 mei 1961, als 74ste gedraft door de Quebec Nordiques. Zijn debuut maakte hij in een uitwedstrijd tegen, hoe bizar, de Buffalo Sabres. Nadat hij verschillende malen heen en weer ging tussen de NHL en AHL, kreeg hij in het seizoen 85/86 eindelijk de rol van eerste goalie toegewezen bij de Nordiques. Twee seizoenen daarna vertrok hij naar de Washington Capitals en daarna ging hij weer door naar de Buffalo Sabres. Een plek die zijn leven voorgoed zou veranderen.

Het incident

Steve Tuttle van de St Louis Blues en medespeler Uwe Krupp van de Sabres waren in een verhitte strijd verwikkeld om de puck. Hierbij crashten ze het goal in en tuimelde Tuttle in het rond. Tijdens deze crash raakte zijn schaats de rechterkant van de nek van Malarchuk en sneed zijn slagader door.

De beelden spreken voor zichzelf als men zegt dat dit het meest bloederige incident ooit is geweest in de sport. En wellicht ook het meest bizarre.

Als Malarchuk terugkijkt op het incident kan hij alleen maar zeggen “Ik dacht dat ik dood ging, en alles wat ik op dat moment wilde was van het ijs afgaan, omdat ik niet wilde dat mijn moeder mij zou zien sterven”. Zijn moeder keek elke wedstrijd live op tv.

Door snel ingrijpen van zijn trainer Jim Pizzutelli, die in het leger hospik was geweest, overleeft hij dit bizarre incident. Pizzutelli knijpt zijn slagaders dicht zodat Malarchuk niet nog meer bloed verliest en liet pas los toen de teamartsen de boel stabiel konden krijgen. Malarchuk is continue bij bewustzijn geweest en grapte in de ambulance nog of hij op tijd terug kon zijn voor de volgende periode. Uiteindelijk kreeg hij meer dan 300 hechtingen om de boel bij elkaar te houden.

Wonder boven wonder stond hij 10 dagen na het incident weer op het ijs, ditmaal wel als backup goalie.

De gevolgen

Malarchuk begon steeds wat minder te presteren, en in het seizoen 91/92 verdween hij uit de arena van de NHL. Hij ging nog wel aan de slag bij wat AHL en IHL clubs, maar dat mocht geen naam meer hebben. Na zijn vertrek uit de NHL kreeg hij steeds meer last van zijn OCD, wat hij als kind al had. Maar na zijn actieve spelersperiode ging hij bij verschillende clubs aan de slag als goalie coach. En hij deed dit niet onverdienstelijk.

Uiteindelijk kwam hij tot 141 winstpartijen, 130 verliespartijen, 12 shutouts en .885 save percentage.

Maar het leven werd moeilijk voor Malarchuk, en in 2008 ondernam hij een poging tot zelfmoord door een pistool op zijn kin te richten. Dit was de derde keer dat hij de dood in de ogen keek, na het incident op het ijs, en een tragische vergissing met alcohol en medicijnen in 91/92. De kogel zit trouwens nog steeds naast zijn oog.

Na zijn zelfmoordpoging in 2008 is hij zes maanden in rehab gegaan om er weer helemaal bovenop te komen. Hij zelf geeft aan zijn leven te danken aan zijn vrouw Joan, want zij was degene die hem geen keuze meer gaf en hij moest gaan afkicken.

Hoe gaat het nu?

Wat men wellicht niet weet is dat hij een gecertificeerde dierenarts is vanuit zijn ranch in Las Vegas. tevens heeft hij een autobiografie de wereld in geholpen die erg goed opgepakt werd. The Crazy Game genaamd. Hierop volgend is hij tot de dag van vandaag spreker voor grote groepen, en hij heeft het dan vooral over zijn OCD en verslavingen en hoe daarmee om te gaan.

Previous Chris de Jonge naar Zoetermeer Panters
Next Goalie Jorrit Vos van Boston Bandits naar Amsterdam Tigers