Den Haag na shootouts langs Heerenveen in onvervalste thriller!

HIJS Hokij Den Haag UNiS Flyers Heerenveen Face-Off IJshockey

Playoff hockey op zijn best!!! Dat werd het derde duel in de finale serie tussen HIJS Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen. Beide teams trakteerden de volop aanwezige toeschouwers op een hoofdmaaltijd om van te smullen, een smakelijk toetje in de vorm van overtime, en een lekkere bak koffie met shootouts. UNIS Flyers leek met de zege aan de haal te gaan, maar zag HIJS het duel na shootouts beslissen.

PRACHTIG SCHAAKSPEL

In de eerste periode was er geen vuurwerkshow, toch viel er heel veel te genieten tijdens de wedstrijd. De controle die beide ploegen over elkaar hadden was prachtig om te zien. Geen duimbreed werd toegegeven, elkaars sterktes effectief bestreden, elkaars zwaktes benut. En als er al een gaatje door de verdediging werd gevonden, dat waren niet heel veel momenten, dan stonden Fabian Schotel en Sjoerd Idzenga hun mannetje. Met 0-0 werd de eerste rust opgezocht.

In het tweede deel trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe, en speelde Heerenveen niet op de toppen van hun kunnen. Dat Den Haag de voorsprong niet pakte, mocht het op het conto schrijven van Idzenga, en op de vizieren die niet helemaal op scherp stonden. Heerenveen kwam er veel minder aan te pas, maar hielden verbeten vast aan de gelijke stand, die zij over de streep trokken na 40 minuten. Goals waren duur in het boeiende schouwspel in De Uithof.

VENIJN IN DE STAART

In het slotstuk ging Den Haag op jacht naar de voorsprong. Er kwam meer energie in het spel van beide teams naar boven, maar de goalies waren simpelweg niet te kloppen. De wedstrijd zou de laatste tien minuten ontbranden, in een onvervalste ‘save the best for last’. Heerenveen kwam, wellicht onverdiend, op voorsprong door een treffer van Kevin Nijland. Hij trok van de rechterzijde naar binnen, en werkte de puck tegen de Haagse touwen. Met negen minuten op de klok, kon dit de beslissing in het duel wel eens zijn.

Met man en macht ging HIJS op jacht naar de gelijkmaker, al werd het daarbij niet geholpen door de straffen die het opliep. Met iets minder dan drie miniuten te gaan, pakte Den Haag zijn moment. Na een straf voor Yan Turcotte benutte Joey Oosterveld de power play ten volle. Met zijn verwoestende lage schot, verschalkte hij twee minuten voor tijd Idzenga voor het eerst. De Uithof ontplofte.

Overtime moest de beslissing brengen, maar dat deed het niet. Ondanks de kansen aan beide zijden, bleef de 1-1 stand op het bord staan. Shootouts moesten de winnaar aanwijzen op deze heerlijke ijshockey avond. En daarin werd Fabian Schotel de held van de avond. Nadat beide teams twee maal hadden gescoord, benutte Oliver Pataky het derde penalty shot voor HIJS. Ronald Wurm werd weerhouden van een treffer, waarmee HIJS de tweede zege pakte en zichzelf op match point zette in de serie; 2-1.

Uiteraard blikten we na afloop terug op dit prachtige derde duel in de serie. Ed Versteeve, in gesprek met Thomas Roosendaal, Marco Postma en held aan Haagse zijde Fabian Schotel