Ak Bars, Salavat, Traktor en Metallurg naar halve finales Eastern Conference

In het Westen waren de halve finalisten al bekend. Nu ook in het Oosten. Ak Bars, Salavat, Traktor en Metallurg door naar de halve finales Eastern Conference. Onze KHL expert Patrick van Rijswijk blikt voor je terug.

Ak Bars Kazan – Amur Khabarovsk 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

(Ak Bars wint de serie 4-1)

In een close game was het Ak Bars dat aan het langste eind trok. Zeven minuten voor tijd scoorde Rob Klinkhammer de verlossende 2-1. Tot dat moment vocht Amur voor wat het waard was. Het was echter niet genoeg om de serie terug te halen naar het verre Khabarovsk. De andere goals kwamen op naam van Anton Lander voor de thuisploeg en Pavel Dedunov voor Amur.

Traktor Chelyabinsk – Neftekhimik Nizhnekamsk 4-3 (1-1, 3-1, 0-1)

(Traktor wint de serie 4-1)

De veelbesproken serie werd terecht gewonnen door Traktor. Toch ging het in deze serie vooral over de discipline. Of beter gezegd, het ontbreken van de discipline. Vooral in game 3 ging het helemaal mis. Toch waren er ook hoogtepunten. Het 18-jarige toptalent Vitaly Kravtsov was een openbaring en was met zijn goals beslissend voor de ploeg uit Chelyabinsk. In de laatste wedstrijd waren er wederom veel straffen. Vijf van de zeven goals werden dan ook op powerplay gescoord. Traktor sloeg toe in de tweede periode. De thuisploeg liep uit van 1-1 naar 4-1. Het antwoord van de bezoekers stokte bij de 4-3. De treffers voor de thuisploeg werden gescoord door Ivan Vishnevskiy (2), Vitaly Kravtsov en Yury Petrov. Voor de bezoekers waren Oleg Piganovich, Alexander Bryntsev en Alexander Sorokin trefzeker.

Metallurg Magnitogorsk – Avtomobilist Yekaterinburg 3-1 (0-0, 2-1, 1-0)

(Metalllurg wint de serie 4-2)

Oskar Osala maakte de allesbeslissende 3-1 voor de thuisploeg. Het was tevens zijn 100ste KHL goal in zijn carriere. Voor Avtomobilist betekende het wederom een uitschakeling in de eerste ronde van de playoffs. Teleurstellend na een prima regulier seizoen. Voor Metallurg is de winst een enorme opsteker na een moeizaam seizoen. Het verschil werd gemaakt in de tweede periode. De thuisploeg nam een 2-0 voorsprong door treffers van Evgeny Timkin en Sergei Mozyakin. De bezoekers deden nog wel wat terug via Yegor Milovzorov. Verder kwamen zij echter niet. Metallurg-goalie Valery Koshechkin bleek een sta-in-de-weg.

Salavat Yulaev Ufa – Avangard Omsk 3-2 OT (0-1, 1-0, 1-1, 1-0)

(Salavat wint de serie 4-3)

Maxim Goncharov besliste de serie in overtime. De serie verdiende eigenlijk geen winnaar. Het thuisvoordeel was uiteindelijk de beslissende factor. De beslissende zevende wedstrijd begon nerveus. Iedere fout en straf kon uitschakeling betekenen. De eerste straf werd pas uitgedeeld in de 54e minuut. In de eerste periode namen de gasten een 0-1 voorsprong door een treffer van Semyon Koshelev. Anton Burdasov zorgde in de tweede periode voor een gelijke stand. De derde periode was nagelbijtend spannend. Twee minuten voor het einde leek Teemu Hartkainen de matchwinnaar te worden. Niets was minder waar. Een straf voor dezelfde Teemu Hartikainen leverde Avangard een powerplay op. Maxim Chudinov maakte zeventien seconden voor het einde de gelijkmaker. Avangard leefde nog. Tot 13 minuten in overtime. Toen viel alsnog de beslissing voor Salavat.