Heerenveen en Luik naar halve finale, Herentals en Nijmegen op herhaling


Laco Geleen Eaters Luik Bulldogs IJshockey Face-Off
Foto: Jan Hofstede

Vanavond gingen de overgebleven drie series verder met het tweede duel. Werden de playoff series beslist? Of komt er een vervolg? De drie duels op een rij

Amsterdam Tigers – Unis Flyers Heerenveen 4-5

Hoewel Heerenveen het eerste duel ruim won (5-1) vertellen de cijfers niet altijd het verhaal van de wedstrijd. Amsterdam deed het prima en nam dit gevoel mee naar vanavond. Het startte furieus en de 2-0 voorsprong na de eerste periode was ook volkomen terecht. De goals kwamen van Michael Mackie-Kwist en Josef Hutar.

Adam Bezak

In de tweede periode een ander beeld. De Flyers waren wakker geschrokken en maakten dankbaar gebruik van de powerplay en van de organisatie die even weg was in de Amsterdam defensie. Reden: goalie Jamie Missler werd in een scrimmage op de kin geraakt en ging bloedend van het ijs. Jeremy Borgman moest op het tweede schot capituleren. Adam Bezak schoot binnen, deed dat even later nog een keer en Pippo Limnell maakte de andere Friese powerplay goal. Een ketser van Heerenveen goalie Sjoerd Idzenga op een schot van Mackie-Kwist zorgde weer voor een gelijke stand: 3-3. Toch was het Adam Bezak die Heerenveen met een voorsprong de kleedkamers in liet gaan.

Nog één keer

Amsterdam gaf nog één keer alles wat het had en good old Maarten Brekelmans zette de 4-4 op het bord, toen hij attent was op een rebound van Idzenga. Toch was het Heerenveen dat met de zege aan de haal ging. Mark Hoekstra sloef toe namens Flyers, en maakte de game winning goal voor de Friezen.

Foto: Richard de Weijze, Face-Off

Te weinig

De Friezen gaan een ronde verder, maar weten dat het vol aan de bak moet. Amsterdam Tigers legde Heerenveen het vuur aan de schenen en kreeg vanavond misschien wel te weinig. Het biedt houvast voor de toekomst. Voor nu was het net niet genoeg.

Na afloop sprak Richard de Weijze met John Versteeg van Amsterdam Tigers en Ed Versteeve met Ronald Wurm van Heerenveen

LACO GELEEN EATERS – LUIK BULLDOGS 2-6

Een gehavend Geleen, zonder de gekwetsten Pellegrims en Geurts daar bovenop back-up goalie Sterkens geschorst, startten stevig en werden snel geholpen door een overenthousiaste Akim Ramoul die na 15 seconden al de strafbank op mocht. Geleen, eens zo snel schaatsend als gisteren, verraste en Luik leek even van slag met snel een tweede penalty als gevolg wegens Too Many Men. Na zeven minuten hadden de bezoekers al drie penalty kills overleefd en kwamen de Luikse aanvallers opzetten. Zoals vaak werd een reactie bestraft en niet de actie op zich; zo moest Dean Moors de Eaters strafbank op.

Laco Geleen Eaters Luik Bulldogs IJshockey Face-Off
Foto: Jan Hofstede

De power play werd door Luik onmiddellijk benut ; Akim Ramoul piloteerde de puck tot bij de Luikse kapitein en Jordan Paulus opende als het ware in slowmo stijl de score, 0-1. Geleen bleef stuwen en even later kon birthday boy Luca Heutmekers de puck mooi rond Bulldogs goalie Tom Prodi cirkelen en stonden de bordjes weer gelijk! Kort daarop stonden beide teams met z’n vieren op het ijs en Geleen behaalde optisch overwicht. Kansjes voor thuisploeg Geleen, maar rake counters waren van Luikse te makkelijk. Een eerste, quasi gemaakt doelpunt kon thuisgoalie Rowan Delil knap onderscheppen, bij de snelle tegenprik van Yoren De Smet stond hij machteloos; 1-2 na een kwartier spelen. Even later beging Mitch Koumans een domme slashing en in die PowerPlay kon Alex Bremer een zwak opgestelde goalie makkelijk passeren en zo gingen we de rust met 1-3 voor de Bulldogs.

Laco Geleen Eaters Luik Bulldogs IJshockey Face-Off
Foto: Jan Hofstede

In een sfeervol Glanerbrook startten de Eaters de tweede periode weer vol gas en de wedstrijd ging snel op en neer, weliswaar zonder grote doelkansen. In de zevende minuut verschalkte Lars Engwegen, op aangeven van Kai Willems, de thuisdefensie makkelijk en scoorde de 1-4. Geleen leek groggy, want even later sneed op links De Smet ongehinderd door en maakte er vlotjes 1-5 van. Na 27 minuten leek de strijd gestreden; Geleen hapte naar adem maar zuurstof tanken was moeilijk. Engwegen moest na domme overtreding de strafbank op en deze zevende power play was het eindelijk raak voor de Eaters. De puck werd vlot rondgetikt en de sterke Vadim Gyesbreghs kon de tweede treffer voor de Limburgers scoren, op aangeven van Lars Van Sloun en Tom Marx. Goalie Delil onderscheidde zich met een puike reflex op een dicht schot van Luikenaar Bryan Henry, maar even later speelden de Bulldogs de defensie helemaal uiteen kon Henry de 2-6 tegen de netten knallen.

In de slotperiode kon Geleen de bakens niet meer verzetten, de enkele kansen leverden niets op en animo bezorgden ons enkel nog een resem stoute hits en rondvliegende vuisten. Voor Luik hoefde het niet echt meer bij deze geruststellende 2-6 voorsprong en zo bloedde de sportieve strijd een stille dood en eindigt het seizoen hier voor de Eaters. Voor de Bulldogs wacht nu het treffen met de regerend BeNe League kampioen Heerenveen Flyers.

ERA RENOMAR HYC – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 2-3 OT

Afgelopen vrijdag maakten Herentals en Nijmegen er een échte playoff wedstrijd van. De mensen die op het duel op Netepark waren afgekomen waren hoopvol gestemd over dit duel. Zou het vuurwerk er wederom vanaf spatten? Het antwoord na ruim 60 minuten ijshockey was: JA!

HYC en Nijmegen openden prima, maar nadat Jake Hendriks de strafbank op mocht zoeken, scoorde Herentals direct op de eerste power play mogelijkheid. Chad Brears was het eindstation op aangeven van Ben Vercammen. Het bleek de enige treffer in de onderhoudende eerste twintig minuten.

HYC Herentals AHOUD Devils Nijmegen Bene League playoffs IJshovkey
Foto: Kurt Tops

In het middenstuk kwam Nijmegen terug in het duel; Aivaras Bendzius zette AHOUD op gelijke hoogte, waarmee het sein werd gegeven tot een échte playoff avond. Ben Vercammen zorgde nu op aangeven van Chad Brears voor de hernieuwde voorsprong van HYC na 35 minuten spelen. De derde periode leverde een mooi schouwspel op voor de toeschouwers. Gescoord werd er niet. Totdat een minuut voor het einde coach van Iersel zijn goalie eraf haalde. Met een man meer ging Nijmegen op jacht naar de gelijkmaker en die viel -ondanks protesten van Herentals- door opnieuw Aivaras Bendzius. Met 2-2 gingen de ploegen overtime in.

Nijmegen betaalde Herentals met gelijke munt terug. Waar de Belgen vrijdag een comback zege noteerde, was hij deze keer voor AHOUD. Wesley Hendriks, net terug van de strafbank, ontsnapte aan de rechterzijde een liet het Herentalse net bollen voor de 3-2 overwinning, waarmee game three een feit is in deze serie.

 

 

Previous NHL Power Rankings: Nashville Predators grijpt de macht
Next Records voor Nashville en Hellebuyck, zeges voor Vegas en Nashville