HIJS Hokij Den Haag Chiefs Leuven playoffs BeNe League ijshockey Face-Off
Foto Robert Bos

Gisteravond gingen de playoffs in de BeNe League van start. Den Haag, Heerenveen en Herentals deelden de eerste tik uit tegen resepectievelijk Leuven, Amsterdam en Nijmegen. Alle drie de duels op een rijtje.

HIJS HOKIJ DEN HAAG – CHIEFS LEUVEN 10-4

Den Haag wil graag de derde titel van het seizoen gaan behalen en kon daar gisteren een start mee maken tegen Chiefs Leuven. De Belgen hadden zich in het reguliere seizoen, zeker in De Uithof, kranig verweerd. Den Haag startte echter prima, en zag de druk beloond worden met een treffer van Donny van Musscher. Het krachtverschil was de eerste twintig minuten te groot; de gebroeders van der Schuit en Viktor Gibbs Sjodin brachten de stand op 4-0.

In het tweede deel kroop Chiefs iets meer uit haar schulp. Scott Wamsganz bracht de bezoekers rap in het tweede deel op 4-1. Halverwege stond het 5-2, door treffers van Alan van Bentem en een prachtgoal van Boris Kolyasnikov. Het was het moment dat iedereen er voor ging zitten; bij een Leuvense treffer werd het een wedstrijd, of zou HIJS gas geven. Onder meer door vier power play goals op rij liep de thuisploeg naar 10-2.

HIJS Hokij Den Haag Chiefs Leuven playoffs BeNe League

Chiefs zette in de laatste fase van de wedstrijd een draaglijker eindstand op het bord via Eric Springer en Alec James maar de eerste zege in de serie was voor Den Haag. Vanavond in Leuven is het tweede duel. Na afloop van de wedstrijd spraken wij met Eric Springer en coach Gil Paelinck van Leuven, en Maurice van der Schuit en Joey Oosterveld van HIJS.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – AMSTERDAM TIGERS 5-1

UNIS Flyers Heerenveen trapte gisteren haar serie af tegen Amsterdam Tigers. De Friezen zijn inmiddels twee van haar titels kwijt, en willen koste wat het kost de BeNe League titel behouden. Tigers reisde af naar Thialf om daar met een eerste zege op zak terug te keren naar Amsterdam.

Tigers loste de eerste schoten op het Friese doel, maar na tien minuten was duidelijk dat Flyers de Amsterdammers geen kans op een stunt wilde geven; toen stond er 3-0 op het scorebord, door treffers van Pippo Limnell, Ronald Wurm en Marco Postma. Die laatste speelde zijn 500e duel in het Flyers shirt.

Marco Postma Unis Flyers Heerenveen 500 duels

In het middenstuk deed Amsterdam niet onder voor Heerenveen, maar het was Sjoerd Idzenga, die zeker vroeg in deze periode met een wereldsave, Tigers van scoren afhield. Halverwege scoorde John Versteeg, geheel vrijstaand de 3-1, en Ivan Muso raakte niet veel later de lat, waarmee Amsterdam liet merken dat het nog niet gedaan was.

In het slotstuk brachten de Friezen snel de beslissing; na vijf minuten hadden Pippo Limnell en Aldo van Aalderen de stand naar 5-1 getild. Toch kregen de bezoekers nog via een 5-on-3 de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar het profiteerde niet. Het had ook pech dat Tobias Kathan de paal raakte. Heerenveen liep met de zege van het ijs, maar het gevoel bij Tigers zal zijn dat het zondag wel eens een derde duel uit het vuur zou kunnen slepen.

AHOUD DEVILS NIJMEGEN – ERA RENOMAR HYC 5-6

Ook in Nijmegen begonnen gisteren de playoffs in de BeNe League. In de best of three serie moest AHOUD Devils Nijmegen het opnemen tegen HYC Herentals, de kersverse kampioen van België. Het was een lekker duel, dat in een hoog tempo van start ging. De thuisploeg kreeg voldoende kansen de eerste fase, maar wist deze niet om te zetten in goals. Herentals was daarna de sterkere ploeg en opende na een kwartier de score via Emiel Goris. Chad Brears verdubbelde de marge twee minuten later. AHOUD gaf niet op en knalde de 1-2 op het scorebord door een goal van Justin Evers.

AHOUD Devils Nijmegen ERA Renomar HYC ijshockey Face-Off

In het middenstuk van dit duel vielen er veel goals, en Herentals wist er al snel deze periode 1-4 van te maken. AHOUD ging opnieuw in de achtervolging in deze lekkere wedstrijd, maar het zou het pas in de laatste minuten van de tweede periode via Justin Evers en Levi Houkes de stand op 3-4 zetten.

SPANNEND EINDE

In de laatste periode werd het pas echt spannend; Jake Hendriks bracht met een goal binnen een minuut de 4-4 voor de Nijmegenaren op het scorenbord, en het leek in die fase of Nijmegen sterker uit de kleedkamers waren gekomen. Halverwege deze periode wist Marek Pitka na een tweede poging vanaf de blauwe lijn de thuisploeg op een 5-4 voorsprong te zetten.

Foto Paul Nicolaassen

Nu moest Herentals alle zeilen bijzetten, waardoor zich een echt playoff gevecht ontspong in het Triavium. De ploeg van Jeffrey van Iersel zag de winst in de laatste vijf minuten door de handen glippen. Mitch Morgan en Ben Vercammen dompelden de supporters van de thuisploeg in rouw, door de eindstand op 5-6 te bepalen. Een prachtige eerste playoff wedstrijd, die nog veel belooft voor het eerstvolgende duel in Herentals.