Trappers pakt winst in Essen ondanks belachelijke taferelen


Tilburg Trappers Moskitos Essen ijshockey Face-Off
Foto: Arie Leeuwesteijn

Essen en Tilburg. Het zijn niet, zoals Bassie en Adriaan, de beste vriendjes en dat is zacht uitgedrukt. Er stond dit seizoen nog één ‘doel’ open, en dat was winnen van Moskitos. Die kan van het lijstje afgevinkt worden, want Trappers won met 7-5 in de Eissporthalle.

NU WEL

Vrijdag duurde het eventjes voordat Trappers de leiding pakte, in Essen lukte dat wel. Na een kwartier toonde het scorebord een 0-2 stand aan via Alaxander Loginov en Kevin Bruijsten.

SCHANDALIG

In de tweede periode gaat het evenwel niet meer over het ijshockey, maar over het schandalige optreden van het aanwezige publiek van Essen. Ingegeven door eerdere ‘inspirerende’ betogen van coach Frank Gentges wordt Tilburg vanaf de tribunes toegezongen met onder meer ‘Raus aus unsere Liga’ en ‘Alle auf die 6 (Ivy van den Heuvel, red)’. Na 40 minuten ijshockey staat er overigens keurig 2-5 op het bord. Kevin Bruijsten maakte zijn hattrick compleet, en Jordy van Oorschot liet een prachtige treffer noteren.

Moksitos Essen Tilburg Trappers Face-Off
Foto: Arie Leeuwesteijn

In het slotstuk had Trappers aanvankelijk de controle, maar twee minuten voor tijd -bij een stand van 3-6- maakte de kampioen van de Oberliga Nord het zichzelf lastig. Twee tegentreffers in tien tellen, brengen Moskitos op 5-6. Mitch Bruijsten maakte met een empty netter een einde aan de spanning, om zo de eerste zege op Essen te noteren.

BIZAR

Op persoonlijke titel wil ik het schandalige gedrag van de Essense ‘brigade’ aan de kaak stellen. Het kán en mág niet zo zijn dat een ploeg, in dit geval Tilburg, op een manier bejegend wordt zoals Tilburg Trappers de laatste tijd uit Essen bestookt wordt. Iedereen mag een mening hebben, dat zal ik nooit betwisten of bestrijden.

Maar op het moment dat de intonatie van een hoop zaken ‘nationalistische’ trekjes gaan vertonen, ophitsend werken richting de achterban, en er een vijandige sfeer gecreërd wordt, moet men zich afvragen of dit daadwerkelijk een koers is die men wil varen. Er zijn legio ‘inside’ voorbeelden te noemen. De club blijft angstsvallig stil, en lijkt zich achter de coach te scharen. En de bond? Net zo oorverdovend stil. Scheldpartijen, tirades, slooppartijen van supporters; blijkbaar is dit de maatstaf van Moskitos. Het is maar net wat je nastreeft. Laat voorop staan dat er bij elke club wel ‘zogenaamde’ supporters zitten, maar als het zo massaal weerklinkt is dat geen enkeling meer te noemen.

Natuurlijk kun je dan zeggen dat je de resultaten moet laten spreken. Op basis van de ranglijst is dat ook zeker zo. Maar laten we wél even benadrukken dat binnen het ijshockey respect voor elkaar moet zijn. Het is natuurlijk frustrerend voor Moskitos dat zij de laatste twee seizoenen nul kommal nul aan prestaties hebben geleverd, en ook dit seizoen de ranglijst op zijn kop moeten vasthouden, om bovenaan te kunnen staan. Groen van jaloezie kijkt men naar Tilburg waarschijnlijk, waar men een topsportklimaat heeft geschapen. Stadion, selectie, organisatie. Het klopt allemaal in Brabant. Tussen het willen in Essen en het kunnen in Tilburg zit een wereld van verschil; twee Oberliga titels verschil om precies te zijn.

Op het moment dat de eigen club zich niet uitspreekt tegen dit soort gedrag van zowel coach als supporters, kun je er heel weinig mee. Over een kleine twee weken komt Essen naar Tilburg toe, met een kleine 150 man. Uit sentiment kun je zeggen ‘laat ze niet toe’, maar daar is Tilburg van té grote klasse voor. Gelukkig beginnen de playoffs straks, dan is Tilburg voorlopig verlost van Essen. Hopelijk na één ronde al. En dan kan het Essense bestuur de prestaties beter eens gaan evalueren, en een conclusie trekken: dat de ambities geen moment waargemaakt zijn bij Moskitos. Zo zijn de feiten.

1 Tilburg Trappers 39 28 3 5 3 +88 97
2 Saale Bulls Halle 39 21 10 3 5 +33 74
3 Hannover Scorpions 39 19 11 6 3 +41 72
4 Füchse Duisburg 40 20 15 2 3 +30 67
5 Icefighters Leipzig 39 19 12 2 6 +29 67
6 Hannover Indians 38 15 10 9 4 +17 67
7 Moskitos Essen 37 16 13 7 2 +44 64
Previous HIJS zeker van eerste plaats, opnieuw dikke nederlaag Antwerp
Next Dustin Brown (LA Kings) één duel geschorst