Winter Ice Break in Riga groot succes


Thuiswedstrijden van Dinamo Riga zijn altijd al een volksfeest, maar deze confrontatie met de naamgenoot uit Minsk was wel heel speciaal, zelfs voor Letse normen.

De teams ontmoetten elkaar namelijk in de open lucht voor de Winter Ice Break. Het was een uitverkocht huis met 8.500 toeschouwers in een speciaal geïnstalleerde tijdelijke arena in het Riga City Hall Sports Complex. Het officiële toeschouwersaantal werd uiteindelijk bijgesteld naar 10.554, met meer dan 2000 fans die de actie op grote schermen naast de ijsbaan bekeken. Ondanks de moeilijkheden van het thuisteam dit seizoen (Riga is rode lantaarndrager in de KHL en het ontslag van de Letse coach en hockeylegende Sandis Ozolins vroeg in het seizoen), was er een feeststemming rond dit duel voor spelers en fans. Het wekte goede herinneringen op aan het oude ‘korobka‘ hockey. Het spelen op kleine ijsbanen die wel bij elk flatgebouw in de Sovjettijd werden gevonden. Ze zijn heden ten dage nog steeds populair. Sommige van deze banen zijn ontsnapt aan de ogen van projectontwikkelaars.

De toeschouwers werden getrakteerd op een spannend duel. De thuisploeg nam zelfs een 2-0 voorsprong door goals van Brandon McMillan en Rihards Bukarts. De bezoekers uit Belarus waren niet onder de indruk. Het team van de Canadese coach Dwyer is nog steeds niet kansloos voor een plek in de play-offs. Met twee doelpunten in 64 seconden van Justin Fontain en Denis Osipov werd de stand weer gelijkgetrokken. Diep in de derde periode viel de beslissing. Het was Jack Skille die ervoor zorgde dat de overwinning naar de bezoekers ging.

“Deze dag ging over meer dan alleen het resultaat”, legde burgemeester van Riga Nils Usakovs uit. “Het is de eerste keer dat we zo’n wedstrijd organiseren in het moderne Letland. We hebben zelfs plannen om dit een jaarlijks evenement te maken met een nog grotere ijsbaan. De stad zal er alles aan doen om dit te ondersteunen”.

Previous De Golden Knights pakken de leiding in de NHL en de Kings winnen weer eens
Next U18 Goalie: Emma Fondse