NHL Draftwatch: Ingham een van de beste keepers beschikbaar


In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Vandaag een kijkje naar Jacob Ingham, goalie van Mississauga Steelheads.

Jacob Ingham

Jacob Ingham is geboren op 10 juni 2000, in de plaats Barrie in de provincie Ontario. In 2016 werd hij in de tweede ronde van de Ontario Hockey League (OHL) gedraft door de Steelheads uit Mississauga. Daar leidde Ingham zijn team naar de OHL Playoffs in zijn eerste seizoen, waar het in de finale tegen de Erie Otters uitkwam. De Otters waren te sterk in vijf wedstrijden. Dit seizoen gaat het allemaal wat minder met Mississauga, waar het nog een klus gaat worden om de playoffs te halen.

Scouting rapport 

Ingham is een geweldig getalenteerde goalie, die het normaal gesproken tot de NHL gaat schoppen. Er zijn een aantal redenen waarom dit de verwachting is. Als goalie speel je op een cruciale positie, als goalie heb je weinig ruimte voor fouten. Ingham heeft een zeer competatieve instelling, die ervoor zorgt dat hij altijd scherp is tijdens de wedstrijd. Zelfs wanneer zijn team een wedstrijd verliest (dit seizoen vaker dan vooraf verwacht) blijft Ingham zoeken naar positieve punten in zijn spel die wedstrijd.

Zijn sterke punten zijn zijn katachtige reflexen en het maken van zogenaamde “desperation saves”. Dit zijn reddingen in een uiterste inspanning. Met armen, benen of hoofd, puur op intuïtie maakt hij fantastische reddingen. Zijn positionering in ook erg goed, waardoor hij bijna nooit “uit positie” speelt. Makkelijk binnenschieten zit er dus niet in voor tegenstanders. Ingham maakt het de tegenstander lastig om een gaatje te vinden om te scoren. In zijn linkerarm heeft Ingham zijn “glove”, die razendsnel naar de bovenhoek schiet bij hoge schoten op doel.

Keepers in de draft

In welke ronde kunnen we Jacob Ingham gekozen zien worden?  Het is belangrijk om te weten dat er veel minder goalies in de draft zitten dan veldspelers. Tenzij de goalie in de buitencategorie qua talent valt (zoals Marc-André Fleury in 2003 toen Pittsburgh hem first overall koos), worden ze vaak in de tweede – en derde ronde gekozen. Jacob Ingham zal als één van de eerste goalies gekozen worden in de aankomende draft, normaal gesproken eind tweede – begin derde ronde.  Mocht hij de Steelheads nog naar de playoffs weten te loodsen, kan hij nog wat verder in de rankings gaan klimmen.

 

Previous Islanders vernederen Rangers, mijlpaal Connor McDavid
Next U18 Right Wing: Larissa Haverkorn van Rijsewijk