NHL Preview: Pittsburgh Penguins


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Sven van der Oost laat zijn licht schijnen op Pittsburgh Penguins.

Afgelopen seizoen: Back-to-Back Champions! Wat een seizoen was het weer voor Pittsburgh Penguins. Nadat Lord Stanley een jaar geleden ook al naar Steel City ging was het dit jaar weer raak. Tijdens regular season waren de Pens al redelijk snel verzekerd van een plek in de Play-Offs. Tijdens deze play-offs was het een aantal keren billenknijpen voor de mannen van Mike Sullivan, maar uiteindelijk werd via een zege tegen de Nashville Predators de Cup met succes verdedigd. Pittsburgh is daarmee de eerste ploeg, sinds Detroit in 1998, dat de Stanley Cup twee keer achter elkaar weet te winnen.

Aangetrokken/Vertrokken: Dat je als team twee keer op rij de Stanley Cup wint wil betekent niet dat iedereen blijft. Belangrijke spelers als Trevor Daley (Detroit Red Wings), Nick Bonino (Nashville Predators), Chris Kunitz (Tampa Bay Lightning) en Marc-Andre Fleury (Las Vegas Knights) lieten Pittsburgh achter zich en storten zich op een nieuw avontuur. De Penguins haalde weinig hoogvliegers binnen ter vervanging.

Vooruitblik: Er is met het vertrek van het genoemde kwartet aardig wat kwaliteit vertrokken. Aangezien er minder kwaliteit voor binnen is gehaald kan het wel eens een lastig seizoen worden. De basis staat in principe goed. Sterkhouders als Crosby en Malkin bleven binnenboord en ook in verdedigend opzicht hebben de Pens niks te klagen met de terugkeer van de lang geblesseerde Kris Letang.

Keep an eye on: Ik kan hier natuurlijk de gevestigde namen neerzetten. Sidney Crosby zal altijd gevaarlijk zijn en ook Evgeniy Malkin weet hoe hij het spelletje moet spelen. Toch moet men vooral op Jake Guentzel gaan letten. ‘Jake and Bake’ liet vooral in de Play-Offs zien door middel van goals en assists wat een kwaliteit hij nu al in zich heeft. Hopelijk kan hij daar dit seizoen een vervolg aan geven. Ook is het te hopen dat Neerlands hoop Daniel Sprong ijstijd gaat krijgen en zich zo verder kan gaan ontwikkelen in de NHL.

Voorspelling: Drie maal op rij de Stanley Cup winnen zie ik niet gebeuren. Daarvoor is er te weinig kwaliteit in huis gehaald ten opzichte van wat er is vertrokken. Al heb je met Sidney Crosby de beste speler van de wereld in huis en is er dus altijd wel iets mogelijk. De Pens lijken een zekerheidje voor de playoffs, maar daarin zullen ze in een eerder stadium uitgeschakeld worden.

Previous NHL Preview: Chicago Blackhawks
Next 4-on-4: Luik Bulldogs, Vegas, Nederland U18 Dames, NHL in China