NHL Preview: Winnipeg Jets


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Rowdy van Grieken laat zijn licht schijnen op Winnipeg Jets.

Vorig seizoen: De Jets kenden in 2016-2017 een teleurstellend seizoen. Weliswaar werd er 40 keer gewonnen, maar dit aantal werd opgepoetst door een zegereeks van zeven wedstrijden aan het het einde van het seizoen. De ploeg eindigde vijfde in de Central Divison en negende in de Western Conference en ontbrak daardoor in de playoffs.

Desondanks bleef GM Kevin Cheveldayoff kalm en rolden er geen koppen. Hoofdcoach Paul Maurice zal dus volgend seizoen weer achter de bank staan. Beiden beloofden meer succes voor het komende seizoen, waarmee Maurice als coach gevaar loopt als het onverhoopt tegen zit.

Aangetrokken/Vertrokken: Vergeleken met voorgaande jaren, was General Manager Cheveldayoff tijdens de Free Agency agressiever dan dat we van hem gewend zijn. Hij trok keeper Steve Mason (Philadelphia) en verdediger Dmitry Kulikov (Buffalo) aan. Ook aanvallers Michael Sgarbossa (Florida) en Buddy Robinson (San Jose) werden voor depth gecontracteerd, evenals verdediger Cameron Schilling (Washington). Aanvaller Kristian Vesalainen werd als 24e gekozen in de entry Draft, maar hij zal wat tijd nodig hebben voor hij in de NHL zal gaan spelen.

Daarnaast werd cap space vrijgemaakt door verdediger Mark Stuart uit te kopen en keeper Ondrej Paveleč tekende bij de Rangers. Aanvaller Chris Thorburn werd als pending Free Agent door Vegas gekozen in de Expansion Draft, maar tekende op 1 juli in St. Louis.

Vooruitblik: De Jets moesten heel veel pucks uit het net vissen. Dit kwam door een hoop tijdstraffen, een slechte penalty kill, en keeperswerk dat onder de maat was. Zowel Mason als Kulikov kende een teleurstellend seizoen en hebben dus wat te bewijzen. Desondanks twijfelt niemand eraan dat ze beter zullen zijn dan keepers Michael Hutchinson en Mark Stuart. Grote gaten in het roster kent Winnipeg dus niet meer.

Keep an eye on: Patrik Laine was met zijn 36 goals een ster voor de Jets, maar in zijn schaduw deed Nikolaj Ehlers het minstens zo goed. De Deen was met zijn 25 goals en 39 assists één van vier Jets die meer dan 60 punten verzamelde. De combinatie van snelheid en techniek maakt Ehlers een dodelijke aanvaller in de NHL.

Voorspelling: De Jets doen komend seizoen weer mee in de Central. Zoals gezegd zijn alle grove gaten gedicht, en zal de interne groei van deze jonge groep doorzetten. Excuses zijn er dus niet meer. Winnipeg zal weer aan de lopende band scoren en het duo Mason-Hellebuyck zal het team de ruggengraat geven dat het vorig seizoen miste.

Daarnaast is alleen Dallas Stars duidelijk sterker dan vorig jaar in Central, en dus ruikt Winnipeg bloed. Dit Jets team is compleet en zal, voor de tweede keer sinds de franchise in 2011 terugkeerde in Winnipeg, de playoffs bereiken.

Previous NHL Preview: Carolina Hurricanes
Next Sprong 'hot' op dag 3 van trainingskamp