NHL Preview: Arizona Coyotes


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Rik Bruijnius laat zijn licht schijnen op Arizona Coyotes.

Afgelopen seizoen: Een seizoen in de kelder van de Western conference eindigend met 70 punten en een 30-42-10 record. Alleen Vancouver Canucks en Colorado Avalanche eindigden lager, waardoor de playoffs voor de vijfde keer op rij niet werden gehaald.

Aangetrokken/Vertrokken: Om de teleurstellingen van vijf seizoenen geen play-offs te reduceren in de toekomst, is eigenaar Andrew Barroway een andere weg ingeslagen. Er zijn wat kopstukken in de directie opgestapt, om op deze manier weer een playoff ploeg te worden. Het absolute dieptepunt is het vertrek van Mister Coyote Shane Doan.

In de stoelendans op het pluche is CEO Anthony LeBlanc ondertussen vervangen door Steve Patterson en is de directeur hockeyzaken Gary Drummond vervangen door General Manager John Chayka. Hij vervult nu een dubbele functie. De hoofdcoach Dave Tippett is vertrokken voor de drafts, de nieuwe head coach is Rick Tocchet geworden. De draft werd gedaan door de GM en de eigenaar van de franchise. Ook op het ijs hebben er veel en direct zichtbare veranderingen plaats gevonden.

Vertrokken: Shane Doan (gestopt), Teemu Pulkkinen (Las Vegas), Chad Johnson (Buffalo)

Aangetrokken Free Agents: Adam Clendening, Zac Rinaldo, Michael Sislo, Andrew Campbell, Joel Hanley, Michael Latta, Emerson Etem

Trades: Nick Cousins en Merrick Madsen van Philadelphia Flyers in ruil voor Brendan Warren en een fifth-round draft choice in 2018. Brandon Hickey, Chad Johnson en een conditional third-round draft choice van Calgary in ruil voor goaltender Mike Smith. Niklas Hjalmarsson van Chicago Blackhawks in ruil voor Connor Murphy en Laurent Dauphin. Derek Stepan en Antti Raanta van New York Rangers in ruil voor Anthony DeAngelo and the Coyotes’ seventh overall pick in the 2017 NHL Entry Draft.

Nieuwe Head Coach: Rick Tocchet voormalig speler van de franchise, maar bovenal een winnaar. Als speler won hij 2 keer de Stanley cup met Pittsburgh en de laatste 2 seizoenen deed hij dat ook met de Pens als assistent coach.

Vooruitblik: Een hoop vernieuwingen over de breedte binnen de ploeg kan verfrissend werken, maar zal vermoedelijk ook gepaard gaan met een gewenningsperiode. Ondanks dat zullen de veranderingen positief uit gaan pakken mijns inziens.

Wordt er gewerkt aan een verhuizing uit Glendale? Dit zou zomaar kunnen, sinds de uitlatingen en de brief van NHL commissioner Gary Bettman, gericht aan de wetgevende macht van Arizona. In deze brief stond dat het onmogelijk is een renderende NHL franchise te runnen in Glendale. Hij zei wel dat hij graag ziet dat de franchise in Phoenix of directe omgeving blijft.

Keep an eye on: Niklas Hjalmarsson is een tweevoudig winnaar van de de stanley cup die de nodige ervaring moet gaan brengen , Oliver Ekman-Larsson wereld kampioen met Zweden  2017 is er klaar voor om een league top defence paar te vormen ,et Hjalmarsson, Derek Stepan de broodnodige ervaring op de center in de eerste lijn waar men naar op zoek was, en Antti Raanta, die voor het eerst in zijn carrière first goalie lijkt te worden

Voorspelling: Ik denk dat de strijd om de derde en vierde plek in de Pacific Division enorm spannend zal worden. Er zijn in mijn ogen vier ploegen die daarvoor in aanmerking komen. Afgezien van Anaheim en Edmonton (te goed) en Vancouver en Las Vegas (te zwak) kan de stoelendans geopend worden. De Coyotes gaan er met een playoff wildcard vandoor.

Previous Rugnummer Milan Hejduk aan de balken in Colorado
Next NHL Preview: Buffalo Sabres