Sprong Show: De voorbereiding


Sprong Face Off

Wekelijks praat Face-Off jou bij over de verrichtingen van Daniel Sprong in Sprong Show. Elke maandag zullen we terugblikken op de ontwikkelingen, het nieuws en feitjes van de 20-jarige Nederlander die op jacht gaat naar een permanente plek op het roster bij Pittsburgh Penguins.

In de eerste Sprong Show een wat ruimere terugblik op de afgelopen zomer van Sprong. Ed Versteeve praat je bij.

De zomer

Nadat Charlottetown Islanders in de halve finale van de playoffs in de QMJHL werd uitgeschakeld door Blainville-Boisbriand Armada, werd Sprong ingevlogen als Black Ace bij de Pens in de playoffs. IJstijd kreeg hij echter niet, en dus kon de Nederlander een korte zomervakantie gaan houden. Kort inderdaad, omdat NHL spelers ook in de zomermaanden de nodige trainingsuren maken om fit te blijven, of te worden.

Op 28 juni meldde Sprong zich bij het development camp van Pittsburgh in het UPMC Lemieux Sports Complex in Cranberry. 40 talenten, waaronder de zes kersverse in Chicago gedrafte spelers, maakten daar hun opwachting. Er was een mooie rol voor Daniel weggelegd tijdens het trainingskamp; die van leider. Sprong moest de nieuwelingen opvangen, wegwijs maken en zijn NHL ervaring overbrengen op de groep. Hij kijkt terug op zijn blessure, maar ook vooruit op zijn kansen en voorbereiding op het komende seizoen.

Top prospect

Inmiddels wordt Sprong gezien als (één van) de top prospect(s) bij Pittsburgh Penguins. Samen met Zach Aston-Reese bestormt hij menig lijstje waarop hij prijkt als het gaat om een roster plek. Het is ook niet zo heel raar; zeker niet als je de prestaties van de Amsterdammer bekijkt van het afgelopen seizoen bij Charlottetown Islanders. In totaal speelde hij slechts 43 duels, scoorde 41 goals en gaf 38 assists. We zetten zijn gemiddelden van het regular season even af tegen het league gemidddelde van alle forwards in de QMJHL afgelopen seizoen:

Two way game

Het was niet alleen maar hosanna; Sprong is offensief één van de grootste talenten die er op het ijs te vinden is, maar zonder puck en defensief was er nog wel iets aan te merken op het spel. Daniel ging ermee aan de slag, en werkte keihard om ook dat aspect van zijn spel te verbeteren. Afgelopen seizoen wierp het al zijn vruchten af; een +32 op de +/- rating in regular season en playoff duels samen. De roep om Sprong op het roster wordt sterker en sterker, zeker met het vertrek van aanvallers Bonino, Cullen en Kunitz in het achterhoofd. Ook de NHL analisten zijn het er inmiddels over eens: Sprong is de #1 kandidaat om het roster te gaan halen.

Training camp

Alle spelers zijn langzaam aan weer begonnen met het trainen voor zichzelf, voordat men zich met de hele ploeg in Cranberry meldt voor het trainingskamp. Daar moet het gebeuren, daar worden de plekken op het roster verdeeld. Sprong is in ieder geval klaar om de strijd aan te gaan, klaar voor een nieuwe kans in de NHL. De verwachtingen zijn hoog bij een ieder die de Nederlander heeft zien spelen afgelopen seizoen, en heeft zien trainen de afgelopen periode.

Dit moet het jaar van Daniel Sprong worden, je voelt het aan alles; aan de verwachtingen binnen de club, kenners en (vooral) de supporters. De eerste oefenwedstrijd van Pittsburgh is op dinsdag 19 september uit tegen Buffalo Sabres. Wij kijken reikhalzend uit naar de rentree van #41, onze eigen Daniel Sprong!

Previous Uitslagen Champions Hockey League (CHL)
Next Vooruitblik op eerste speelronde in DEL