Herentals vernedert Heerenveen, Nijmegen stoot door naar top drie

HYC Herentals Unis Flyers Heerenveen ijshockey Face-Off

Zondag waren er vijf duels in de BeNe League, en opnieuw niet de minsten. De toppers HYC vs Unis Flyers Heerenveen en Laco Eaters Geleen vs AHOUD Devils Nijmegen stonden op de rol. Een terugblik.

ERA RENOMAR HYC – UNIS FLYERS HEERENVEEN 8-2

De topper van deze speelronde troffen wij aan in Herentals. HYC ontving Heerenveen in een duel tussen de kampioen van de eerste en tweede editie van de BeNe League. Het werd een duel dat menig wenkbrauw deed fronsen.

De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd en greep een 2-0 voorsprong via Shawn Hulshof en Ben Vercammen. Heerenveen beantwoordde deze tik op de kin met twee treffers verdeeld voor en na de eerste dweil van Marco Postma en Tony Demelinne. Daarna ontspton de wedstrijd zich als de heerschappij van Herentals.  Direct na de gelijkmaker van de Friezen lieten Trevor Hunt en Arne van Espen het net wederom bollen voor een 4-2 voorsprong na 40 minuten.

Ook in de slotperiode was de thuisploeg veruit de betere; Heerenveen kon het simpelweg niet bijbenen dit duel, en kreeg vier maal de rekening gepresenteerd in de vorm van een tegentreffer. Twee treffers van Shawn Hulshof, en één goal van Jordy van Dyck en Chad Brears lieten na 48 minuten de eindstand optekenen van maar liefst 8-2. Een oorwassing zoals Heerenveen zelden is toegebracht, en drie welkome punten voor Herentals na de nederlaag in Nijmegen.

LACO EATERS GELEEN – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 1-2

Eaters moest zich revancheren voor de nederlaag in Eindhoven op zaterdag, terwijl Nijmegen bij een zege zes hele dure punten in de weekendtas kon stoppen. Van kiet af aan was er één ding duidelijk: Nijmegen was de baas. Het zette de gastheren onder druk, en die hadden geen antwoord op het felle spel van de gasten. Justin Evers zette Nijmegen vroeg op voorsprong, maar twee maal het ijzer, goed keeperswerk van Eaters goalie Rowan Delil en een matig uitgespeelde vijf op drie voorkwamen erger voor de Limburgers.

Laco Eaters Geleen AHOUD devils Nijmegen ijshocvkey face-off

In het tweede deel kwam het duel iets meer in evenwicht. Toch bleef het spel van de thuisploeg ondermaats; slechte passing, weinig energie in het spel. Af en toe was er een lekker fel duel te noteren om zo het vuurtje aan te wakkeren, Geleen had een uitstekende kans op de breakaway, maar treffers vielen er pas in de slotfase van het duel. Aivaras Bendzius scoorde prachtig top shelf drie minuten voor tijd, waarna Antonin Drobny met de goalie op de bank bij Eaters voor de 1-2 eindstand tekende. Met die uitslag was Nijmegen tevreden, niet qua uitslag, wel qua resultaat. Het stoot door naar een structurele top drie positie op de ranglijst. Voor Eaters is het zaak om snel orde op zaken te krijgen.

AMSTERDAM TIGERS – ZOETERMEER PANTERS 4-1

Amsterdam won op vrijdag bij Phantoms en kreeg zondag de tweede concurrent op bezoek in de strijd om plaats acht. Zoetermeer Panters won zaterdag eindelijk weer eens, en was op zoek naar een zespunter. De bezoekers begonnen het best; via Mitchell Riedijk nam Panters een voorsprong. Op de helft van het duels greep Tigers de macht. Treffers kort na elkaar van Jozef Hutar en Marcel Kars zetten de Amsterdammers op 2-1. In het slotstuk waren de teams aan elkaar gewaagd, maar was Amsterdam doeltreffender. Rocco van Hoorn en John Versteeg lieten de netten bollen voor een 4-1 eindstand, en drie hele belangrijke punten voor Tigers.

TILBURG TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – CHIEFS LEUVEN 3-5

Chiefs noteerde dit weekend een zespunter, door te winnen van Den Bosch en bij Trappers. De Leuvenaren scoorden vroeg in het duel via Scott WamsganzEric Springer en Jeroen van den Broek lieten aan weers kanten het net bollen voor een 1-2 ruststand. Chiefs plaatste de ‘vorentscheidung’ via goals van Dean Thurura en Alex James. Tilburg rechtte de rug, kwam terug tot 3-4 door Wouter Sars en Jim Gudden, maar zag de Belgen via de tweede van Eric Springer er met de zege vandoor gaan.

RED EAGLES DEN BOSCH – LUIK BULLDOGS 1-10

Bulldogs kon de zure nasmaak van de overtime nederlaag tegen Den Haag direct wegspelen in Den Bosch. Na twintig minuten stond er al 0-5 op de borden, waarmee de verhoudingen geen geweld aangedaan werden. Uiteindelijk liep Luik naar een comfortabele 10-1 overwinning. Nichals Rivait scoorde een hattrick, en Vince van de Kraak redde de eer voor de Bosschenaren.