ICE Storm, zijn de Vancouver Canucks vervloekt?


Foto: Wikipedia.org

Omdat de ijsarena’s van de NHL vanaf juli tot en met augustus gesloten zijn voor het publiek, biedt Face-Off tijdens de zomerstop alternatieven om die zomerstop door te komen.Deze keer bespreken we de opkomst en ondergang van de Canucks, een team dat elke keer ten onder gaat als het op het punt staat succes te boeken.

LEES OOK: Book review: Rising from the deep, the Seattle Kraken

OORLOG IN VANCOUVER

Er is altijd wel iets aan de hand met het ijshockey in Vancouver. Afgelopen seizoen vond de tragedie plaats in het hart van de club: de kleedkamer. Terwijl de buitenwereld de Canucks tot een Stanley Cup-titelkandidaat rekende, stond de organisatie in vuur en vlam. Coach Rick Tochett kreeg vanaf het begin in september 2024 geen grip op de stammenstrijd tussen de spelers. Twee superstereen botsten frontaal op elkaar: J.T. Miller en Elias Pettersson hadden op zijn zachtst gezegd geen chemie.

Het leidde tot een tijdelijke absentie van Miller (mentale vermoedheid) en uiteindelijk tot zijn vertrek halverwege het seizoen naar de New York rangers. Hielp het? Totaal niet. Petterson presteerde het hele seizoen ondermaats en de Canucks bleken een duiventil in plaats van een stabiel topteam uit de NHL. Daniel Sprong was de eerste die tot zijn eigen verbazing de club moest verlaten. Ook Danton Heinen kon zonder duidelijke opgaaf van reden alweer snel zijn spullen pakken. Van de negen aanwinsten bleek uiteindelijk alleen Jake Debrusk een echte vaste kracht bij Vancouver. Ook Tochett sneuvelde en hoopt volgend jaar zijn carrière als coach nieuw leven in te blazen in Philadelphia. Maar al deze interne vetes vallen in het niet bij de twee eerdere perioden waarin de canucks een topteam hadden: in 1994 en in 2011.

We staan stil bij een boek dat de grootse oproer uit de geschiedenisn van Vancouver beschrijft: de straatoorlog na de verloren game 7 in eigen huis tijdens de Stanley Cup-finale van 2011 tegen de Boston Bruins. Schrijver en vermaard sportverslaggever Bruce Dowbiggin biedt een adembenemde reis naar de opkomst en ondergang van een fantastisch team dat alles veranderde in hoe ijshockey wordt gemanaged en beleefd. Uiteindelijk blijkt één factor niet te trainen: menselijk gedrag. De gevolgen waren desatreus, zowel sportief als maatschappelijk.                                            

IJSHOCKEY ALS WETENSCHAP

Als in 2008 de beroemde familie Aquilini (eigenaars van Canucks Sports & Entertainment) Mike Gillis als technisch directeur aanstelt, is er eerst veel twijfel over zijn benoeming. Gillis kiest voor een puur wetenschappelijke benadering en laat zijn team door dataverzameling aansturen. Het duurt even voordat de Canucks succesvol worden maar onder aanvoering van de legendarische Zweedse tweeling Daniel en Hendrik Sedin groeit Vancouver uit tot de toonaangevende ijshockeyclub van de NHL. Alles wordt heel nauwkeurig voorbereid: het trainen, het eten, de medische begeleiding en het rouleren van spelers tijdens de competitie. Het systeem wordt steeds meer verfijnd en afgestemd op de Zweedse supersterren en het succes lijkt in het seizoen 2010-2011 eindelijk naar Vancouver te komen.

Geniet nog eens van de Sedin-Twin magic:

tekst loopt door onder de YouTube video

De schrijver biedt een geweldig inzicht in het managementproces van deze club. Je komt heel gedetailleerd te weten hoe er gehandeld wordt, wat er achter de schermen speelt en hoe heftig de sport in Vancouver wordt beleefd. Men is de ellende uit 1994 duidelijk niet vergeten toen een verloren Stanley Cup-finale in totale chaos eindigde: de straten van Vancouver stonden in vuur en vlam.

Ook maak je als lezer mee hoe het is als speler om speelbal te zijn van het management, hoe hoog de spanning oploopt gedurende het seizoen, welke risico’s er genomen worden als het gaat om blessures. Daarnaast beleef je de problemen die trainers veroorzaken of op hun bord krijgen. Met name de episode met John Tortorella is fascinerend. Dit boek laat heel duidelijk zien hoe hard maar ook hoe spannend deze sport is.

tekst loopt door onder de boek cover

HEAVEN OR HELL?

In 2011 lijkt het dan allemaal als mierzoet sprookje te eindigen. De Canucks razen door de competitie maar treffen in de finale de ruigste en vuilste ploeg van dat moment: de Boston Bruins. In een zenuwslopende finale moet dan tijdens game Seven in Vancouver de ban gebroken worden. Door de Cup te winnen zal de vloek over Vancouver verdwijnen.De schrijver neemt je vervolgens mee naar de zinderende ontknoping die het centrum van Vancouver veranderde in een brandende hel. Ook in 2011 lukte het niet de ban te breken.

Hier de trailer van de wereldberoemde documentaire over de chaos na de finale:

tekst loopt door onder de YouTube video

Afgelopen seizoen ontstond de brand echter van binnenuit en verschrompelde een potentieel topseizoen voor de ogen van de gefrustreerde fans tot een anoniem einde. Gelukkig lieten de inwoners van Vancouver deze keer wel hun binnenstad heel. Icestorm is een geweldig boek over hoe één team met nieuwe technieken het ijshockey veranderde maar zelf ten onder ging.

Het is in het Engels verschenen en ook als e-book verkrijgbaar

Bestelgegevens:
Amazon: paperback $16,63 (Import uit Amerika, levertijd: vier tot zes weken)
Ice Storm: The Rise and Fall of the Greatest Vancouver Canucks Team Ever
Publisher ‏ : ‎ Greystone Books, 280 pages, Author: Bruce Dowbiggin

Previous Top 10 NHL draft: de talenten van de toekomst
This is the most recent story.