Villem-Henrik Koitmaa naar Mechelen Golden Sharks


Villem-Jan Koitmaa, potentiële matchwinner foto : Jaanus Lensment

Villem-Henrik Koitmaa kiest voor BeNe League

Top-versterking voor de Golden Sharks is dit zonder twijfel. De 28-jarige Koitmaa speelt al sinds zijn achttiende WK Seniors voor Estland. Op het voorbije WK, Divisie I B, werd er vlot 4-1 gewonnen van Nederland. Terwijl Oranje het behoud niet kan verzekeren in I B, mist Estland met Koitmaa in het doel, erg nipt de bronzen medaille ten voordele van Japan. “Jammer toch! Voor ons dat we net niet opnieuw een medaille binnenhaalden. Jammer voor Nederland, die degradatie. Zeker wetende dat Oranje heel wat sterke spelers niet kon selecteren voor dit WK. Spelen voor Estland motiveert me enorm. In 2018 op het WK I B in Litouwen behaalden we wat onverwacht een bronzen medaille. We wonnen van Oekraïne en van Roemenië. Beide wedstrijden hield ik de netten 100% clean, uiteindelijk bijna 150 minuten zonder tegentreffer. Met wat geluk misschien, maar je moet het toch doen. Wat een voldoening gaf die medaille aan de hele groep. Zo fier!

Villem-Henrik Koitmaa, vaste waarde bij Estland
foto : Mika Pukkinen

Internationaal ervaren

De in Talinn geboren en getogen Villem-Henrik wisselt op zijn achttiende naar Finland. Op het tweede en derde niveau verzamelt de jonge goalie kunde en Senior-ervaring bij clubs als Heki, Jeppis en Vierumäki. “Weet je, als negentienjarige speelde ik plots een oefenwedstrijd tegen de Finse topper Pelicans van Pasi Nurminen. Onvergetelijke dag“, aldus Koitmaa. Na drie jaar Finland, debuteert hij op het hoogste niveau in Estland. Bij HC Panter en HC Viking, de twee topclubs in Talinn, beleeft hij vier mooie jaren. Vier jaar waarin hij alsnog ook zijn studies afwerkt alvorens weer voluit voor het ijshockey te kiezen. In 2015 trekt de Estse international voor het reguliere seizoen naar de Engelse tweedeklasser Milton Keynes. Ook ontdekt hij de Nieuw-Zeelandse zomercompetitie als goalie bij Dunedin Thunder.

Drie jaar Erste Liga

In 2016 verhuist de 1m80 grote goalie naar de Hongaars-Roemeense Eredivisie, de Erste Liga. Na twee seizoenen bij subtopper Dunaújvárosi Acélbikák, met toch wat blessureleed, wisselt hij naar promovendus Vasas Budapest. “En het voorbije seizoen was weer top! Veel gespeeld, goed gespeeld. Zowel voor Vasas als voor Estland. Weet je, mijn motto is “Hard werken loont altijd”. Iedereen vergaat het wel eens minder. Blijf je hard doorwerken, word je hiervoor steeds beloond, merk ik.”

Koitmaa aan het werk met Estland
foto : Samppa Toivonen

Golden Sharks & BeNe League, een mooie uitdaging

Het lijkt me absoluut een mooie uitdaging. Vorig jaar was goed, meer dan goed. Deze zomer trouwde ik in Estland en plots kreeg ik enkele buitenlandse aanbiedingen. Vooral Mechelen Golden Sharks duwde door. Heb uren met GM Gunter Bosmans gesproken. Je voelt echt dat die club mij wil. Als speler voor het Eerste en ook als Goalie Coach voel ik dat er uitgekeken wordt naar mijn komst. Wil ook graag stappen zetten als Goalie Coach, leuke job die veel voldoening geeft. Deze zomer heb ik een goalie camp gevolgd in Finland. Wouter Peeters, die getekend heeft bij de Finse eersteklasser Tappara, was ook aanwezig. Top-goalie en fijne kerel om mee te werken, die Wouter. Toevallig leerde ik ook wat Belgische deelnemers aan de IIHF Development Camps kennen en zo kon ik ook al wat info verkrijgen over de BeNe League, de clubs, de manier van werken en dergelijke. En ja, ik kijk er alvast naar uit” aldus de 28-jarige Est.

Villem-Hendrik Koitmaa
foto : Stanislav Moskov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Bartek Bison, fysiek sterke aanwinst Tilburg Trappers
Next Doug Rose nieuwe Amerikaanse aanwinst voor Cairox Hijs Hokij