ERA Renomar HYC vs Luik Bulldogs: De complete voorbeschouwing


ERA Renomar HYC Herentals Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

Vanavond om 20:30 uur is de puckdrop in de finale van de Belgische Beker. Een veelbelovende wedstrijd op de affiche. Twee teams die niet aarzelen om er vol voor te gaan. Een strijd, in een uitverkocht Kempens Netepark, vaak garant voor mooie en talrijke doelpunten. Réginald Delmarche overloopt het parcours naar en de kansen van de finalisten, ERA Renomar HYC en Luik Bulldogs.

Turnhout Tigers en Phantoms Antwerp sneuvelden reeds in de Bekercompetitie. Golden Sharks Mechelen en Leuven Chiefs kwalificeerden zich knap voor de semi-finals naast de favorieten uit Herentals en Luik.

Spannende Semi-Finals

In die semi-finals moest een gehavend Mechelen duidelijk de wet van de sterkste ondergaan tegen HYC Herentals. Thuis verloren de Sharks van Coach Jesse Raekelboom met 1-8 van HYC. In de return werd een ietwat nonchalant Herentals opgeschrikt door de Mechelse aansluitingstreffer van Marek Ziarny een kwartier voor tijd. In de slotminuten werd een hardnekkig opzittend Mechelen dan toch met 4-1 huiswaarts gestuurd.

ERA Renomar HYC Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

Het duel tussen de Chiefs van Coach Gil Paelinck en Bulldogs Luik daarentegen was boeiend tot het einde. De heenwedstrijd in Luik zag een frank en vrij spelend Leuven initiatief nemen en na zestig speelminuten stond het 4-4. In de eerste overtime minuut scoorde Bryan Henry bliksemsnel; de Luikse supporters meer dan blij met deze krappe zege van hun Bulldogs. Ook de terugwedstrijd in Leuven bleek best pittig en de Luikse kapitein Jordan Paulus had het voorspeld; “taaie brok, maar we klaren de klus”. En zo geschiedde want ondanks twee treffers van de amper 17-jarige Basim Laeremans kon Leuven de krappe 2-3 nederlaag en de uitschakeling niet afwenden.

Foto: Chiefs Leuven

De Finale

Zo zien we Bulldogs en HYC (alweer) in de eindstrijd om de Belgische Beker. Vorig jaar slaagden de troepen van Coach Paul Vincent er eindelijk in om de Beker te veroveren. Mede met het thuisvoordeel, de vurige supportersteun en heel wat lef overdonderden de Bulldogs een jaar geleden de rood-witte brigade uit de Kempen. Beide teams hebben een evolutie ondergaan de voorbije twaalf maanden. Beide teams hebben alles in zich om de Bekerwinst te behalen.

Drie redenen waarom ERA Renomar HYC de Beker van België wint :

Dit seizoen heeft HYC met Jeffrey Van Iersel aan het sportieve roer aan maturiteit gewonnen. Het tactisch vernuft van deze groep is gegroeid, de efficiëntie in het spel vaak beslissend en Herentals heeft het thuisvoordeel dit jaar. Als de strafbank gemeden wordt, rolt dit team vaak als een pletwals over de tegenstand heen.

De versterkingen zijn 100% raak. De integratie van “good old” Peter Bartek voorbeeldig. Het scorend vermogen van de Canadese imports, Kyle Brothers en Preston Shupe, super. Brothers is dit seizoen -in Beker en BeNe League- al goed voor 100+ (!) punten. En de stootkracht van “comeback kid” Vincent Morgan belangrijk.

picture : Kurt Tops

De kern is sterk en uitgebalanceerd. Routiniers als o.a. Niels Vroemans, Ben Vercammen en Thijs Van Laere doen het erg goed als het moet. De jonge garde met o.a. Arne Waumans, Ben Coolen en Jacques De Ceuster speelt steeds sterker. En met Mitch Morgan heeft Herentals altijd een efficiënte troefkaart achter de hand.

Drie redenen waarom Bulldogs Luik de Beker van België wint:

De mix van rasechte Luikenaars zoals Jordan Paulus, Loris Darques en Michael Distate, Brabanders als Tom Prodi, Frank Neven en Yoren De Smet, een rits Nederlanders met onder meer Akim Ramoul, Kay Gielen en Kai Willems aangevuld met de Canadese toppers Cheyne Matheson en Nick Rivait maakt dat dit Luik veelzijdig sterk en het BeNe-team bij uitstek is.

Bulldogs Luik Nick Rivait
Foto: Kurt Tops

Coach Paul Vincent, en achter hem de hele club, werkt naarstig en gestructureerd aan de kracht van de groep en de skills van het individu. De vormcurve is stijgend, Bekerwinst als boost richting Play-Offs, is de Luikse leuze.

De supporterschare is groot, enthousiast en een bron van energie voor de spelers op het ijs. Als morgenavond de vonk overspringt in het Netepark zijn de Bulldogs een meer dan te duchten tegenstander, een potentiële Bekerwinnaar!

Previous Afgelaste wedstrijden, NHL All-Star, Bekerfinale en verrassingen van de BeNe League
Next Guus van Nes - Quinnipiac University