Racisme incident Chicago zorgt voor opschudding

Racisme incident in Chicago zorgt voor opschudding

bron: youtube screenshot

‘Basketball! Basketball!! Basketball!!!’ weerklonk er van de tribune in het United Center in Chicago. Deze woorden waren gericht aan Washington Capitals speler Devante Smith-Pelly, op dat moment zitten op de strafbank. Basketball wordt in Amerika gezien als sport voor de gekleurde bevolking. Er werd meteen ingegrepen door de Off Ice Security. Vier idioten werden van de tribune gehaald en het stadion uitgezet. Een racisme incident waar niemand op zit te wachten en zeker niet goed is voor het imago van de sport zelf.

Excuses

Na de wedstrijd wilde de speler in kwestie niet reageren op het voorval. Hij was te veel ontdaan door de racistische bejegening aan zijn adres. Capitals coach Barry Trotz wilde wel wat kwijt over de situatie. Hij sprak van een walgelijke actie die niet in de sport en samenleving thuishoort.

Ook NHL commissaris Gary Bettman reageerde vanmorgen geschrokken op het voorval en zei ‘dat niemand dit ooit mee hoefde te maken tijdens een NHL wedstrijd’. De Blackhawks hebben als organisatie afstand van het voorval genomen en hebben hun excuses aangeboden aan Smith-Pelly en de Capitals. De organisatie is bezig het incident te onderzoeken en belooft dat er in de toekomst geen racisme incident meer zal plaatsvinden.

Niet voor het eerst

Het was helaas niet het eerste racistische incident dat plaats vond in de NHL . In 2011 kreeg Philadelphia Flyers speler Wayne Simmonds al eens een banaan naar zich toe gegooid. Een jaar later werd Washington Capitals speler Joel Ward via social media racistisch bejegend nadat hij voor zijn ploeg de winnende goal had gescoord in game seven van de playoff serie tegen de Boston Bruins.

Previous NHL Power Rankings: problemen voor Chicago Blackhawks
Next Miles Wood (New Jersey Devils) twee duels geschorst voor boarding