Time Out: John Versteeg

Een interview met Amsterdam Tigers spelers John Versteeg

In Time Out zetten wij een speler uit de Nederlandse competitie in de schijnwerpers. Elke twee weken vuurt redacteur Sven van der Oost korte vragen en stellingen op hen af, en leren we de spelers op een ontspannen manier kennen als er geen schaatsen ondergebonden zijn. Deze week leren we ijshockey icoon John Versteeg kennen. De nestor op de Nederlandse ijsbanen laat wekelijks zien dat hij nog steeds in prima vorm is en dat hij de perfecte mentor is voor de rest van zijn team.

Naam: John Versteeg

Geboren: 01/09/1971

Woonplaats: Utrecht

Partner: Petra Versteeg

Kinderen: Sterre (15) en Daniel (12)

Broers/Zussen: Nee

Lengte: 181cm

Gewicht: 82kg

Clubs: Utrecht/Rotterdam Panda’s, St. Michaels Buzzers, Tilburg Trappers, Emperors Nijmegen, Heerenveen/Den Haag, Amsterdam.

Positie: Right Winger

Speelt ijshockey sinds: Sinds mijn zevende jaar.

Sterke Punt: Ik denk dat ik wel een overall teamspeler ben die makkelijk kan scoren/assists kan maken. Anderen moeten maar beoordelen wat de rest van mijn sterke punten zijn. Ik wil ook niet te veel goalies en spelers wakker maken in de competitie haha!

Zwakke Punt: Te veel om op te noemen! ? Ik probeer nog steeds te werken aan mindere dingen tijdens de training.

Trainers: Sorry alvast als ik een trainer vergeet,ik heb er best veel gehad namelijk: Ron Berteling, Alexander Jacobs, Doug Mason, Dave Hyrsky, Marc Visschers, Andy Tenbult, Alex Andjelic, Doug Mckay, Paul Domm, Frank Versteeg, Larry van Wieren, Jorma Mantere, John Griffith, Ivan Kocanda, Marc Lalonde, Randy Taylor en ik zal er vast een aantal vergeten zijn!

Favoriete club in de NHL: Edmonton Oilers

Mooiste stadion waar jij gespeeld hebt: Dan moet ik even goed nadenken want ik heb in veel mooie stadions mogen spelen met clubs en nationale teams. Ik denk dan toch het Copps Coliseum in Hamilton/Canada

Beste speler in Nederland: Hmm, we hebben hier in Nederland en Belgie (BeNe League) een hoop hele goede spelers rondrijden die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Ik kan nu niet een specifieke topper zeggen want dat zijn er wel meer voor mij. Deze volgende mannen komen nu meteen boven drijven voor mij; Jurryt Smid, Mitch Morgan, Joy Turpijn, Akim Ramoul, Tony Demelinne en de Verschuren brothers. Dat zijn voor mij wel de toppers op het moment!
Bij het oberliga team van Tilburg zijn mijn favorieten Ivy van den Heuvel, Jordy van Oorschot en Reno de Hondt!
Ook vallen in Nederland talenten zoals Eef Gerritsen, Bjorn Borgman, Dean Versteeg en Jay de Ruiter mij op. Deze jongens hebben allemaal veel potentie denk ik om uit te groeien tot nieuwe toonaangevende spelers waar ze ook gaan spelen in de toekomst.

Beste speler in de NHL: Ik heb er wel een aantal hoor. Natuurlijk Connor McDavid en Sidney Crosby!  Ik kan ook enorm genieten van Eric Karlsson, Johnny (hockey) Gaudreau, Nikita Kucherov. Ik heb eigelijk te veel favorieten merk ik, haha. Vincent Trocheck, John Tavares en Jamie Benn horen er ook wel bij voor mij en kan nog wel even doorgaan! Ook al die nieuwe rookies zijn fantastisch om naar te kijken zoals Mathew Barzal en Brock Boeser. De beste goalies zijn voor mij Jonathan Quick en Andrei Vasilevskiy. Toppers!

Hoogtepunt: Dat zijn er wel een paar! Natuurlijk kampioen worden met Utrecht, de beker winnen met Amsterdam en Tilburg, en ook met Heerenveen waar ik de winnende assist mocht maken op Hans Kroon. Dat was super toen en vergeet ik nooit meer! Verder kampioen worden met Den Haag in de 1e divisie was memorabel. De finale tegen Zoetermeer toen was geweldig, die weken vergeet ik nooit meer hoe intens die waren! Met het Nederlands team was het ook altijd geweldig vond ik. Ik heb trouwens nog steeds niet bedankt hoor!? In alle jaren dat ik speelde zitten wel hoogtepunten en dieptepunten. Soms zijn het de kleine dingen die je dan nooit meer vergeet, op het ijs, in de kleedkamer. Ik denk dat heel veel spelers dit wel herkennen!

Dieptepunt: Ook dat zijn er een aantal haha!! ? Alle verloren finales natuurlijk. Op wat voor niveau dan ook! Ook mijn enige jaar in Tilburg (wat echt voor mij een hoogtepunt moest en zou gaan worden) wat helemaal mis liep door het niet halen van de playoffs. En dat ik in 2005/2006 het seizoen niet afmaakte. Dat had ik echt anders moeten aanpakken en was voor mij echt een dieptepunt als ijshockeyer.

Beste trainer: Van alles trainers neem je wel iets mee. Hoe je het zelf zou doen of hoe je het juist niet zou doen! Ik denk toen ik net bij het eerste team kwam als jonge jongen dat ik toen heel veel van Doug Mason geleerd heb en dat hij me veel vertrouwen gaf in die tijd. Iedereen had wel zijn eigen kwaliteiten vond ik hoor. Het belangrijkste als trainer/coach is dat je er een team van weet te maken en dat het team er keihard voor wilt werken. Als je dat voor elkaar krijgt als trainer/coach dan doe je goede zaken. Trainers die me dan meteen te binnen schieten en die dan heel goed kunnen zijn Alex Andjelic, Alexander Jacobs, Frank Versteeg en natuurlijk Ron Berteling!

 Welk recentelijk nieuwsfeit heeft het meest indruk op je gemaakt: Heel heftig was het nieuws wat mij en mijn vrouw zeer raakte is het overlijden van Mace Riedijk. Daar zijn geen woorden voor te vinden en ik wordt er weer stil en verdrietig van merk ik. Ook in mijn vrienden/ijshockey kring heb ik de afgelopen maanden steeds slecht nieuws vernomen. Mensen die volop in het leven staan en ineens komt die verschrikkelijke ziekte om de hoek kijken. Ik kan daar moeilijk mee omgaan.

BeNe Liga opheffen een goed plan?: Dat ligt eraan. De meeste teams zijn allemaal amateur natuurlijk en niemand zit meer te wachten om bijvoorbeeld op zondag om 20: 30 of 21:00 te spelen in Antwerpen of Leuven. Ik snap dat het te maken zal hebben met ijshuur etcetera maar toch. Verder vind ik het persoonlijk wel leuk om veel teams erin te hebben en niet elke week tegen dezelfde teams te moeten spelen.

Kampioen 2017/2018: Het gaat close worden tussen Den Haag, Heerenveen en Herentals denk ik. Het zal op dat moment de vorm van de dag zijn, blessures, referee beslissingen enzovoort. Het kleinste detail kan dan beslissend zijn!

De manier waarop Tilburg Trappers werken: Geweldig hoe ze ook dit jaar weer aan de top staan. Echt heel erg knap van de spelers die dit al drie jaar doen en er alles voor opgeven en voor laten. Echt respect! Ik ben benieuwd of Tilburg de komende jaren kan toetreden in de tweede Bundesliga, dat zou fantastisch zijn dan. Ik ben wel van mening dat wat er onder het Oberliga team zit (de jeugd teams) wel de aandacht moeten krijgen met het zicht op doorstroming en begeleiding.

Vrije tijd/Hobby’s: Mijn gezin natuurlijk. Verder vermaak ik me met Fietsen, Call of Duty WWII spelen op de PS4 , jeugdtraining geven bij Utrecht en ik ben actief voor verschillende ijshockeyscholen en -kampen. Nog een hobby van me: ik spaar voetbalplaatjes uit de jaren 70, 80 en 90 en hockeycards van alle jaargangen! Verder train ik veel tijdens het voorjaar/zomer in het Amsterdamse bos met Ron Berteling, mijn zoon, een aantal Eredivisie spelers en vrienden. Dat is ook de enige reden waarom ik nog kan spelen. Het is echt een soort crossfit programma wat we dan volgen. Ron noemt het “gewoon hard trainen” haha! Ook thuis train ik veel en neem dan mijn zoon en buurman vaak mee!

Geloof: Ik geloof niet zo zeer heel sterk in iets of iemand. Helemaal niet op momenten zoals met die vreselijke berichten van mijn vrienden en kleine Mace Riedijk. Ik denk wel dat er iets is maar sta er voor de rest niet echt bij stil.

Welke sites/bladen lees je: Ik kijk op de sites; NHL.com/FB/Instagram/NU.nl/VI.nl/Ebay.nl Bladen lees ik eigenlijk niet heel veel, de enige zijn de voetbal bladen die ik van mijn buurman altijd krijg!

TV serie/programma’s: We kijken thuis altijd Expeditie Robinson samen. We nemen het op en kijken dan op de momenten dat we allemaal thuis zijn! Verder kijk ik vaak naar Tweede Wereldoorlog series op History Channel zoals Hunting Hitler, WWII Treasure Hunters, Nazi Mega Structures enz. Dat soort tv en docu’s intrigeren mij allemaal enorm! Ik wil echt nog eens samen met Manitas Demelinne en mijn zoon met metaal detectoren de bossen in waar hevig gevochten is om spullen zoeken!

Beste Film: Teveel om op te noemen voor me. Enkele zijn dan: Saving Private Ryan, Scarface, Slapshot, Forrest Gump, Pulp Fiction, The Silence of the Lambs en Shawshank Redemption.

Muziek: Metallica, Muse, ACDC, van alles eigenlijk wel.

Favoriete drankje: Bier, water, Dubbel Frisss.

Vakantieland: Amerika en Canada

Favoriete stad: New York

Slechtste eigenschap: Ik heb geen geduld, kan slecht luisteren en ben snel afgeleid!?

Onderschatte ijshockeyspeler: In de BeNe Nederland: Rick Wijnen en Reinier Staats. Persoonlijk vind ik dat altijd goede steady verdedigers.
In de NHL:  Adam Larsson van de Oilers. Hij lost alles op in eigen verdedigingsvak. Ook hoor ik vaak van Tobias Kathan, die naast me zit in de kleedkamer, dat Christopher Tanev van Vancouver Canucks een topper is!

Mooiste tenue: Ik vind ons zwarte thuis outfit wel mooi. In de NHL de tenues van de Oilers en de Kings!

Lelijkste tenue:In Nederland heeft Geleen wel heel veel kleuren in hun outfit zitten vind ik. In de NHL het Dallas thuisshirt.

De nieuwe bondscoach: Doug is natuurlijk een hele goede bekende trainer/coach voor mij en ik denk dat het een lot uit de loterij is dat de bond hem heeft weten te strikken. Alle spelers moeten heel blij zijn dat hij bondscoach is geworden.

Bijgeloof: Teveel haha. Altijd linkerschaats eerst, sticks altijd top getaped, warming-up altijd hetzelfde en pas het ijs af als ik een paar pucks op de goal goed geraakt heb.

Ambitie: Trainer/coach worden.

Typische ijshockeyhumor: Als iemand zijn stick aan het tapen is en bijna klaar is langslopen en die rol waarmee hij taped vastpakken. Dan de tape dubbelplakken zeg maar. Kan hij weer opnieuw beginnen, haha. Toen ik bij Dordrecht speelde hebben we veel hockeyhumor gehad met de imports. Hele poppen werden toen aangekleed met je uitrusting. Of alles werd aan het plafond getaped!

Wie wijs jij aan als volgende speler: Lastig want ik wil er veel aanwijzen. Ik doe het uit een team wat nog niet aan de beurt is geweest: Reinier Staats van Tilburg Trappers.

 

 

Previous Bekerduel UNIS Flyers - AHOUD Devils wordt niet ingehaald.
Next Tilburg Trappers wint kraker in Leipzig tegen IceFighters