4 on 4: Positieve verrassingen, Maxim Ivanov en wie wordt de eerste NHL coach die eruit vliegt?


Maxim Ivanov laat zien hoe het moet.
(Foto: Rowdy van Grieken)

Maxim Ivanov gaf recentelijk een clinic bij Alcmaria Flames. Wat zouden nog meer initiatieven zijn die de jeugd weer aan het hockeyen krijgen?

Jeroen: Meer aandacht vanuit de media om sponsoren te werven is een begin. Met het sponsorgeld kun je als ijshockeybond of vereniging vaker dit soort professionele coaches in huren. Het spreekt de jeugd aan wanneer er iemand van bijvoorbeeld een bekende NHL club een clinic komt geven.

Jacco:  Dat een skills coach van de Penguins in Nederland een masterclass komt geven is natuurlijk helemaal top. Dat zijn de soort initiatieven die het ijshockey weer op de kaart zetten. Ik denk sowieso dat dit soort dingen vaker moeten gebeuren, want deze boosts heeft het ijshockey in Nederland nodig. Het zou mooi zijn als dit niet alleen initiatieven zouden zijn vanuit personen die ijshockey hoog hebben zitten, maar als de bond hierin ook zou meedenken. Tenslotte hebben we allemaal maar één doel, en dat is ijshockey weer op de kaart krijgen

Christian: Voor mij een lastige vraag,. Ik weet niet wat clubs en bond op dit moment al doen, maar een probleem is zeker dat kinderen niet weten hoe tof deze sport eigenlijk is. Daar valt nog wel het nodige te behalen dus. Op sportdagen hebben kinderen vaak kans de meest exotische sporten te beoefenen, maar een ijshockey-variant zit er nooit tussen. Wellicht kan de bond hier op inspringen om zo de jeugd kennis te laten maken.

Rik: Dit soort clinics zijn geweldig natuurlijk, maar zullen niet bijdragen om de sport te laten groeien. Ik zou graag alleen over het hockey praten, maar om deze vraag te beantwoorden kom je toch terecht in de breedte sport. Het probleem ligt heel diep. Wat je nodig hebt is een topsport klimaat die niet in Nederland leeft. Geld, faciliteiten, scholing maar bovenal een ongeëvenaarde winnaarsmentaliteit en dat ontbreekt in alle Nederlandse team sporten. Voorbeelden als Max Verstappen en Daphne Schippers vind je niet in team verband.

Previous Het team van Face-Off zoekt twee nieuwe collega's voor de redactie!
Next AHL week 4: Deze week geen hoofdrol voor Daniel Sprong