NHL Draft Recap: Wie versterkt waar?


De kruitdampen van de altijd spannende en showrijke draft dagen in Dallas zijn opgetrokken. Zonder alle spelers te belichten neemt Rik Bruijnius u mee door de draft en laat u zien waar de teams zich op gefocust hebben om zich in de nabije toekomst te kunnen versterken.

Opvallend

Opvallende zaken waren dat Montreal zich met elf talenten kon versterken, Detroit en New York Rangers ieder met tien en dat Pittsburgh en Nashville het moesten stellen met vier nieuwe talenten. Tevens hadden Nashville en Calgary geen keuzes in de eerste drie ronden, en had New York Rangers er maar liefst drie in de eerste ronde.

Meerdere keuzes

Wat mij ook opviel was dat de ploegen die meerdere keuzes hadden in de eerste ronde zoals Chicago en New York Rangers zich vooral op defensief vlak versterkten. Evenals Buffalo, dat naast verdedigend top talent Rasmus Dahlin de verdediging nog met vier andere talenten versterkte. Grote verschillen waren er ook te ontdekken bijvoorbeeld in lengte. De kleinste speler was dit jaar 1 meter 65 en de langste was 2 meter 03.

Anaheim Ducks

Anaheim mocht zeven spelers kiezen dit jaar. In de derde ronde hadden ze twee opties en in de zevende ronde geen. Anaheim heeft met twee centers, twee wingers één d-man en twee goalies relatief aanvallende krachten gekozen.

Arizona Coyotes

Arizona was goed voor negen nieuwe spelers. In ronde drie en vijf mochten ze twee spelers kiezen. Met vier verdedigers en twee goalies legt Arizona de accenten op de verdediging. In de zevende ronde koos Arizona Liam Kirk. Hij is de eerste Brit ooit die vanuit Engeland is gedraft.

Boston Bruins

Met vijf keuzes, zonder eerste en vijfde ronde keuze had Boston een relatief rustige draft periode dit jaar. De keuzes zijn met drie spelers met name op de center positie gevallen, daarnaast werden er twee verdedigers aangetrokken.

Buffalo Sabres

Met de eerste overall  keuze werd natuurlijk top talent en verdediger Rasmus Dahlin gekozen. Buffalo had nog vijf spelers meer te kiezen en hier werd vol op de verdediging ingezet. Behalve één center werden er alleen maar verdedigers gekozen.

Calgary Flames

Calgary had slechts vijf keuzes waarvan geen in de eerste drie ronden. Drie keuzes volgden in de vierde ronde, daarna één in de zesde en zevende ronde. Er werd alleen maar aanvallende impulsen gekozen. De grootste move van Calgary was het wegsturen van verdediger Dougie Hamilton, winger Micheal Ferland en talent Adam Fox naar Carolina, in ruil voor verdediger Noah Hanifin en winger Elias Lindholm.

Carolina Hurricanes

Na in de eerste ronde een top winger te hebben gekozen, werden er nog drie aanvallers een verdediger en goalie toegevoegd aan de selectie van Carolina. De trade met Calgary (zie hierboven) is de grootste move van de Canes op dag twee.

Chicago Blackhawks

Chicago mocht acht spelers kiezen. Twee in de eerste ronde en dat werden verdedigers. In de zesde ronde werd een goalie gekozen en de ander vijf keuzes vielen op aanvallende spelers.

Colorado Avelanche

Acht talenten voor Colorado. Twee goalies en een verdediger en liefst vijf aanvallende krachten.

Columbus Blue Jackets

Zes nieuwe spelers voor Columbus. Vier aanvallende krachten een goalie en een verdediger. Opvallend feitje: twee spelers zijn niet groter dan 1 meter 71..

Dallas Stars

Nadat in de eerste ronde franchise-ster Mike Modano Jamie Benn nog in de maling nam op het podium, mocht Dallas in totaal acht talenten kiezen. In de vierde ronde koos het voor een opvallende verschijning: center Curtis Douglas is 2 meter 03 lang en weegt 124 kilo.

Detroit Red Wings

Met tien keuzes mocht Detroit veel spelers kiezen dit jaar. De aandacht ging uit naar de aanval. Met vijf aanvallers, drie verdedigers en twee goalies heeft de technische staf Dallas verlaten.

Edmonton Oilers

Met vijf talenten te kiezen was het duidelijk waar de accenten gelegd mochten worden. Met twee verdedigers, twee centers en een goalie, zullen de fans in Edmonton tevreden zijn.

Florida Panthers

Voor Florida waren er zes keuzes beschikbaar en daar werd vol op de wingers ingezet. Liefst vier werden er gekozen. Ook voegden de Panthers twee verdedigers toe aan de selectie.

LA Kings

Zeven talenten te kiezen door Los Angeles. Naast twee goalies werden er vijf aanvallers, waarvan drie voor de center positie, gekozen dit jaar.

Minnesota Wild

Minnesota had dit jaar acht talenten te kiezen. Ze kozen zes aanvallende krachten, waarvan vijf (!) voor de center positie, en twee verdedigers.

Montreal Canadiens

Montreal mochtdit jaar elf talenten kiezen. Naast twee verdedigers werden er negen aanvallende talenten gekozen.

Nashville Predators

De predators had het minste aantal talenten te kiezen dit jaar. Hetteam uit Music City had net als Calgary geen keuze in de eerste drie rondes. Nashville koos uiteindelijk voor twee verdedigers een center en een goalie.

New Jersey Devils

Zes keuzes voor New Jersey. Na de eerste ronde waren er geen keuzes in ronde twee en drie. De keuzes zijn gelijk verdeeld over aanval en verdediging.

New York Islanders

Acht talenten konden de Islanders kiezen. Twee picks in de eerste en twee in de tweede ronde. Ook voor de Islanders geldt dat de keuzes evenredig verdeeld zijn over de aanval en verdediging.

New York Rangers

De Rangers mochten tien talenten kiezen, waarvan drie in de eerste ronde. Het moest ook wel, met het oog op de rebuild-kaart die vorig seizoen werd gespeeld. Er is flink ingezet op de verdediging met zes verdedigers en een goalie. De andere drie talenten zijn right wingers. Opvallend feitje: geen van de tien is afkomstig uit Canada.

Ottawa Senators

Met de helft van de acht keuzes probeerde Ottawa de beide vleugels wat te versterken. Een center, twee verdedigers en goalie maakte het achttal compleet.

Philadelphia Flyers

Philadelphia mocht ook acht talenten oproepen. Met drie verdedigers en drie centers is het duidelijk waar de prioriteiten in Philadelphia liggen.

Pittsburgh Penguins

Net als Nashville kon ook Pittsburgh slechts vier talenten meenemen uit Dallas. Er werden drie centers en een verdediger gekozen.

San Jose Sharks

San Jose nam in de eerste ronde een gok met verdediger Ryan Merkley. Dat is op zich vreemd als je maar vijf talenten mag kiezen. Blijkbaar waren de scouts zo overtuigd en is er tot deze verrassende keuze gekomen.

St. Louis Blues

Zes talenten voor St. Louis. Hier werd met name ingezet op het versterken van de vleugels en verdediging.

Tampa Bay Lightning

Tampa mocht zeven talenten kiezen. Alleen zat er geen enkele erste ronde pick bij. Met drie verdedigers en twee goalies was het duidelijk dat er naar defensieve versterking gekeken werd.

Toronto Maple Leafs

Toronto mocht negen talenten oproepen. Ook hier was de aandacht gericht op defensieve versterkingen. Dat is op zich niet heel erg verrassend te noemen, gezien het aantal jonge talentvolle aanvallers wat coach Mike Babcock daar reeds tot de beschikking heeft.

Vancouver Canucks

Bij Vancouver mocht men zes keuzes maken dit jaar. Ook hier werd er hoofdzakelijk naar het defensieve gekeken. Een detail: Jett Woo werd in de tweede ronde gekozen als nummer 37 van iedereen. Woo is de hoogst gekozen speler ooit met Chinese roots.

Vegas Golden Knights

Acht keer kiezen voor Vegas, de verrassing van het afgelopen seizoen. Maar na drie eerste ronde keuzes vorig jaar, was er geen eerste ronde pick dit jaar. De focus lag op defensief vlak.

Washington Capitals

De kampioenen deden vlak voor de draft nog een trade waarbij een verdediger (Brooks Orpik) en de reserve goalie (Philipp Grubauer) van de hand gedaan werden aan Colorado Avalanche. Hierdoor werden de zeven mogelijkheden benut om de verdedigen en de goalies te versterken.

Winnipeg Jets

Winnipeg mocht zes talenten uitkiezen. Ook voor hen was er geen eerste ronde keuze beschikbaar. Drie centers,twee verdedigers en een goalie was hun deel.

Previous Vince van de Kraak verruilt hekkensluiter voor kampioen
Next ANALYSE: Het is twee voor twaalf bij Eindhoven Kemphanen