John Passchier; Filippijnse roots in een Dordrecht Lions jasje


Dordrecht Lions Face-Off

Redacteur Rik Bruijnius is een liefhebber van historie en verhalen achter clubs en mensen. Geef hem een paar historische feitjes, en zijn vrouw heeft geen kind meer aan hem. Met zijn eigen stijl maakt Rik verhalen voor Face-Off. Hij reisde af naar Dordrecht waar hij sprak met John Passchier, trainer van het tweede team van Dordrecht Lions én van Filippijnse komaf.

Ik rij op donderdagavond in Dordrecht de Sportboulevard op. Hier staat een enorm mooi sportcomplex waar op verschillende disciplines sport bedreven kan worden. Hier gaan we niet dieper op in, want ik ben hier als redacteur van Face-Off.nl en het zal dus over ijshockey gaan. Ik neem je mee in de korte geschiedenis van ijshockeyclub Dordrecht Lions en sprak met John Passchier: speler en trainer/coach van het tweede team in Dordrecht.

HET ONTSTAAN

Het ontstaan van de club is voort gekomen uit de aanleg van een kunst ijsbaan volgens het Ton Menken concept. De baan werd in 1978 geopend. De  toenmalige bedrijfsleider kreeg de opdracht om een vijftien-tal jongens bij elkaar te krijgen die een beetje konden schaatsen en die de aangeboden kleding aan te laten trekken en zo werd het Dordtse ijshockey geboren.

De eerste trainingen werden geleid door een Tsjechisch politiek vluchteling. Jiri Anton was zijn naam. Hij was ooit in Nederland achtergebleven toen zijn Tsjechische club in Geleen speelde.

Goed. Dan heb je nu dus ineens een ijsbaan, wat jongelui op schaatsen en een trainer. Een bestuur moest er natuurlijk ook komen en op een algemene ledenvergadering op 26 augustus 1979 werd er een bestuur gekozen: als voorzitter werd Frans Bleijerveld gekozen en als secretaris Leo Hoornweg, die op 11 maart 1980 de oprichting van IJSHOCKEYCLUB DORDRECHT LIONS officieel bij de notaris afsloot.

Heden ten dage heeft de club vier senioren teams en zes jeugd teams van onder acht jaar tot negentien +. Ook is er een aspiranten team en volwassenen team.

De ijsbaan is inmiddels ook veranderd: de Dordrecht Lions spelen nu in het multifunctionele sport accommodatie de Sportboulevard. Wat mij als eerste opviel toen ik hier aankwam was de omvang van het complex.

Sportboulevard Face-Off

Bij binnenkomst zie je meteen dat je hier op sportgebied van alle markten thuis bent. Ik meld me bij de receptie en vertel waarvoor ik hier ben en ik krijg een kaartje om de ijsbaan op te kunnen. Toen ik naar binnen ging zag ik iets waar ik blij van werd: een mooie groep jeugdige hockey spelers. Langs de baan kijkend naar de jeugd raakte ik in gesprek met een vader die daar was omdat hij twee kinderen heeft die aan het trainen waren. Hij had al aan mijn t-shirt gezien dat ik van Face-Off was en vertelde dat hij de website nagenoeg dagelijks bezoekt, en noemt het een geweldige website.

Dordrecht Lions Face-Off

FILIPPIJNEN

De hoofdreden dat ik hier ben is, omdat ik enorme fan ben van het spelletje en daarnaast ook nog eens gek ben op achtergrond verhalen van clubs en spelers. Nu hebben wij van de zomer via onze Facebook-pagina wat resultaten en beelden laten zien van Zuid-Oost Aziatische spelen, die werden gewonnen door de Filippijnen: een land wat pas sinds 2016 lid is van de IIHF en meteen hun eerste toernooi winnend wisten af te sluiten.

Ja en? Nou, bij Dordrecht speelt een speler geboren in Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Voor mij dus een reden om eens contact te zoeken en een afspraak te maken met John Passchier. Wat volgde was een lekker gesprek over het spelletje, Dordrecht, en zijn roots.

John Passchier Face-Off

 

Hockey in Dordrecht, wat kun je over de Lions zeggen?

Bestuurlijk gezien denk ik dat ze er alles aan doen en gedaan hebben om wat het beste is voor de club te willen bereiken. Het bestuur werkt hard aan de doelen die ze stellen.

Leeft hockey in Dordrecht?

Dat vind ik wel. We hebben vier senioren teams, een aspiranten team (jeugd recreaten) en een volwassen team (New Old Lions). Daarbij denk ik dat we één van de mooiste, zo niet mooiste accommodatie hebben van het land.

Leeft de sport onder de jeugd en vertaalt dit zich in jeugdteams?

De aanwas van jeugd is er wel. Er zijn zes verschillende leeftijdscategorieën jeugd teams. En er zijn ook meisjes die komen om te hockeyen.

Zijn er initiatieven en activiteiten om de jeugd aan het hockey te krijgen?

We hebben hier een ijshockeyschool die ook gepromoot wordt.

Op welk niveau wordt er gespeeld?

Het eerste team speelt eerste divisie, het is een jong team waar veel potentie in zit en ze willen graag spelen voor het kampioenschap.

Wat is jouw rol daar in?

Zelf speel ik niet meer in het eerste, dit heb ik in het verleden wel gedaan, en zelfs nog even in de BeNe League gespeeld. Nu ben ik speler, trainer/coach van het tweede team.

Heb je nog voor andere teams gespeeld?

Ja, ik ben op zes jarige leeftijd begonnen in Rotterdam bij de Panda’s, maar heb daar niet in de senioren teams gespeeld en zit nu al een jaar of twintig hier bij Dordrecht.

Is het te combineren met je professie als fysiotherapeut, of blijft dit gescheiden van elkaar?

Dit zijn toch wel twee verschillende werelden, al kan ik niet ontkennen dat de wetenschap over het menselijk lichaam die ik in beide disciplines ontdekt hebt wel kan helpen in de sport en in mijn professie.

Maple Leafs Face-Off

Internationaal hockey dan: volg je buitenlandse competities als de NHL, KHL of de DEL? Heb je een favoriet team in het buitenland?

Ik volg eigenlijk niet zo veel sport op tv omdat ik iemand ben als ik iets zie, wil ik het doen ook. Zo heb ik eens meegedaan aan de Red Bull crashed ice challenge, waarin ik overigens mijn bovenbeen brak. Maar als ik dan toch een club moet noemen dan wordt het Toronto Maple Leafs omdat ik daar wat merchandise van heb.

Hockey in de Filippijnen. De Filippijnen zijn sinds 2016 aangesloten bij de IIHF en winnen daarna meteen hun 1e toernooi de zuid oost Aziatische spelen tegen gerenommeerde tegenstanders. Wist je dit?

Ik wist wel dat er gehockeyd werd in de Filippijnen, maar ik wist niet dat er in competitie of internationaal gespeeld werd.

Hoe kijk jij daar als geboren Filippijn tegen aan?

Ja, enorm trots natuurlijk en het zet je toch heel even aan het denken: kan ik daar nog iets van betekenis in zijn, hetzij als speler, al weet ik niet of ik daar nog fit genoeg voor ben of als trainer/coach. Maar dan zit je ook nog met het logistieke gedeelte.

Vorige week was Maxim Ivanov (met assistenten) een skills coach van de Pittsburgh Pinguïns in Alkmaar, was de club hiervan op de hoogte?

Ivanonv Face-Off
Foto: Rowdy van Grieken

Nee, hier was ik niet van op de hoogte en ik heb er ook niemand binnen de club er over gehoord.

Er was dus geen afgevaardigde van de club aanwezig?

Bij mijn weten niet en dat is best jammer: had goed geweest als er jeugdtrainers waren geweest om te kijken.

Namens IJshockey Nederland was er zelf ook niemand. Horen die de clubs niet te informeren over dit soort evenementen?

Die slaan hier dus finaal de plank mis. Maar sowieso mooi dat een club als Alkmaar dit voor elkaar krijgt, en heel vreemd dat de bond niet met zoiets op de proppen komt. Dan had ook iedere club er iets mee kunnen doen. Komt het niveau alleen maar ten goede. Uiteindelijk een super goed initiatief van de organisatoren van dit event.

Het was al met al een enorm leuk bezoek aan Dordrecht. Er is veel enthousiasme bij de club. Gelukkig staat er ook redelijk veel jeugd te trappelen om door te breken. Met een voldaan gevoel keerde ik weer huiswaarts. Alweer klaar voor een volgend verhaal elders in het land.

Previous New York Rangers wint weer eens in doelpuntrijk duel
Next Oilers blijven verliezen, Devils blijven winnen, Joe Thornton op 1400 punten