Laco Geleen Eaters wint Ron Berteling Schaal na shootouts


Laco Eaters Geleen heeft beslag gelegd op de Ron Berteling Schaal. De Limburgers wonnen het traditionele openingsduel met 4-3 na shootouts.

Geleen gezond brutaal

De Geleenders kenden weinig ontzag voor de drievoudig titelverdediger. Na een sterke openingsfase van Heerenveen, gooide Eaters de schroom van zich af. Nadat doelman Idzenga van Flyers een aantal keer redding bracht, er tijdstraffen over en weer vlogen, zat het venijn in de staart van de eerste periode.

Geleen Heerenveen Face Off
Foto: Sintineke Menger

Met minder dan drie minuten op de klok trof Geleen als eerste doel; Slawomir Krzak schoof de puck vanaf de blauwe lijn achter Idzenga. Niet lang daarna kon de Friese goalie opnieuw de gang naar het net maken. Vadim Gyesbreghs verdubbelde de voorsprong van de Geleenders. Een voorsprong die op dat moment verdiend was te noemen.

Geleen Heerenveen Face Off
Foto: Sintineke Menger

Heerenveen knokt terug

De opening van het middenstuk was rommelig en fysiek. Beide teams waren niet heel puckvast, maar het duel werd nooit saai. Zeker ook omdat de ploegen er bij tijd en wijlen fysiek lekker inkletsten. ‘Vanuit het niets’ vond Flyers de aansluiting via Adam Bezak. 

Het bracht de hoop weer terug aan Heerenveen zijde, maar Geleen bleef prima op de been. Pippo Limnell Fincchiaro knalde Flyers weer langszij, juist op het moment dat de Limburgers weer compleet waren na een tijdstraf. Geleen bleef de aanval zoeken, en Flyers mocht ‘dank je wel’ zeggen tegen Idzenga dat het met 2-2 na 40 minuten van het ijs stapte. De goalie maakte een uitstekende save op Pellegrims, die alleen op hem af schaatste.

Eaters Flyers Face Off
Foto: Sintineke Menger

Prachtige strijd

Ook periode drie leverde weer een mooi gevecht op tussen Eaters en Flyers. Nadat de bezoekers een powerplay hadden overleefd, kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Kai Willems deponeerde de puck achter goalie Idzenga.

Na die goal moest Heerenveen komen, maar dat deed het niet overtuigend genoeg. Geleen kwam er zelfs af en toe gevaarlijk uit. Pas in de slotfase kreeg Flyers een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, toen het de powerplay op mocht. Willems mocht gaan zitten, maar ook deze storm werd door Geleen kranig weerstaan. Doelman Delil onderscheidde zich met puike saves in de slotfase.

Dertien tellen

De Geleense ploeg had de schaal voor het grijpen na de reguliere speeltijd. Heerenveen gaf niet op en werd beloond voor de vechtlust. Yan Turcotte klopte de Geleense goalie dertien tellen voor het einde van de wedstrijd, waardoor overtime noodzakelijk was.

Eaters Flyers Face Off
Foto: Sintineke Menger

Overtime

Extra tijd moest de beslissing brengen, maar die bracht het niet. Flyers maakte het zichzelf ernstig moeilijk met een 4 minuten straf voor Postma en een misconduct voor Turcotte. Desondanks kon Geleen niet profiteren en sloten beide ploegen af met 3-3. Niet overtime, maar de shootouts moesten gaan aanwijzen wie de winnaar van de Ron Berteling Schaal werd van dit jaar.

Delil de grote man

Adam Bezak opende namens Heerenveen de serie, maar zijn inzet ging naast. Krzak profiteerde direct en schoot de eerste poging van Geleen binnen. Demelinne bracht de ploegen weer in evenwicht, maar Geleen had nog de gelijkmakende tweede beurt. Pellegrims mistte echter voor de Limburgers. Ronald Wurm zette de Friezen voor het eerst deze avond ‘op voorsprong’, maar die voorsprong werd door de Limburgers weer vakkundig weggepoetst.

Ook hier weer een ‘verlenging’ nodig, waarbij de Geleenders nu als eerste aan bod waren en direct raak schoten. Demelinne legde daarna aan voor Heerenveen, maar hij faalde oog in oog Delil.

Zo won Geleen opnieuw de eerste prijs van het seizoen, ten koste van Heerenveen. Een puike prestatie van de Limburgers die op voorhand golden als de underdog.

Previous NHL Preview: Anaheim Ducks
Next Zender NBCSN weigert NHL tijdens Winterspelen